+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Tehnologia wireless 5G

5G este următoarea generație de tehnologie pentru rețele mobile care va lăsa în urmă 4G. La fel ca orice generație din urmă, 5G își propune să facă comunicarea mobilă mai rapidă și mai sigură, pe măsu ...

Publicat la data de 11.10.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

6 minute rămase

5G este următoarea generație de tehnologie pentru rețele mobile care va lăsa în urmă 4G. La fel ca orice generație din urmă, 5G își propune să facă comunicarea mobilă mai rapidă și mai sigură, pe măsură ce tot mai multe dispozitive sunt conectate online.

Spre deosebire de anii în care rețelele de telefonie mobilă aveau nevoie doar să suporte telefoanele mobile care decât navigau pe web și trimiteau mesaje text, acum avem tot felul de dispozitive care necesită lățime de bandă, cum ar fi smartphone-urile cu streaming HD, ceasuri smart cu planuri de date, , autoturisme care se conduc singure și mașini conectate la internet și alte dispozitive promițătoare, cum ar fi senzorii pentru starea de sănătate și hardware-ul neîntrerupt AR și VR.

Pe măsură ce se conectează mai multe miliarde de dispozitive la web, întreaga infrastructură trebuie să găzduiască traficul nu doar pentru a suporta conexiuni mai rapide, ci și pentru a gestiona cât mai bine conexiunile simultane și pentru a oferi o acoperire mai largă pentru aceste dispozitive. Acesta este motivul pentru care a fost gândită tehnologia 5G.

Cum este 5G diferit de celelalte „G-uri”?

5G este pur și simplu următoarea generație numerotată după 4G, care a înlocuit toate tehnologiile mai vechi.

– 1G a introdus pachetele de voce analogice

– 2G a introdus pachetele de voce digitale

– 3G a introdus pachetele de date mobile

– 4G a pregătit calea pentru utilizarea pe scară largă a internetului mobil

Pentru ce va fi folosit 5G?

Acest lucru ar putea părea evident având în vedere cât de omniprezente sunt telefoanele inteligente, însă, în timp ce telefoanele sunt cu siguranță un jucător important pe piața comunicațiilor mobile, este posibil ca acestea să nu fie focalizarea primară într-o rețea de 5G.

După cum veți vedea mai jos, componentele cheie în tehnologia 5G sunt conexiuni ultra-rapide și întârzieri minime. În timp ce acest lucru este cu siguranță grozav pentru oricine face streaming video de pe telefonul sau, este mult mai important în scenarii în care minimizarea întârzierilor este foarte importantă, cum ar fi viitorul dispozitivelor interconectate.

Una dintre aplicații ar putea fi dispozitivele de realitate augmentată sau căștile de realitate virtuală. Aceste dispozitive necesită o cantitate enormă de lățime de bandă și trebuie să comunice pe internet cât mai repede posibil pentru a-și asigura efectele intenționate. Orice latență poate influența drastic felul în care se simt lucrurile reale în acele medii.

Același lucru este valabil și pentru oricare alte dispozitive ce trebuie să acționeze rapid, cum ar fi mașinile autonome să evite coliziunile bruște și să înțeleaga direcțiile pe care trebuie să circule, hardware-ul comandat de la distanță și sistemele robotice care învață sau respectă controler-ele de la distanță.

Cu toate acestea, 5G va continua să deschidă calea pentru o conectivitate mai ușoară pentru dispozitivele noastre de zi cu zi, cum ar fi jocurile, efectuarea de apeluri video, streaming de filme, descărcarea fișierelor, partajarea HD și a conținutului 4K, primirea de actualizări pentru trafic în timp real, etc.

5G este atât de rapid încât nu va fi disponibil doar pentru dispozitivele mobile. Are potențialul de a înlocui chiar și accesul prin cablu fix cât și conexiunile fără fir!

Cum funcționează 5G?

Standardele pentru 5G încă nu sunt pe deplin consolidate, iar furnizorii de servicii nu vor folosi neapărat aceeași tehnologie pentru implementarea 5G, deci este greu de spus exact cum va funcționa pentru fiecare companie din fiecare țară.

De exemplu, în unele cazuri, 5G va furniza date într-un interval complet diferit de frecvențe decât rețelele existente. Această gamă mai mare de valuri se va numi gama de valuri milimetrice, și va funcționa în intervalul 30 GHz – 300 GHz (în condițiile în care rețelele actuale utilizează benzi sub 6 GHZ).

Ceea ce face acest lucru semnificativ este că, în loc de o multitudine de dispozitive să împarta un spațiu mic din acel spectru, acestea vor putea să se „răspândească” pe acea linie și să utilizeze mai multă lățime de bandă, ceea ce înseamnă viteze mai mari și mai puține conexiuni pierdute.

Cu toate acestea, în timp ce aceste valuri de frecvență mai înalte pot transporta mai multe date, nu pot difuza și la cele inferioare, motiv pentru care unii furnizori, în special T-Mobile, vor furniza 5G pe spectrul de 600 MHz pentru început, apoi trecând și pe celelalte frecvențe.

Furnizorii care utilizează frecvențe mai mari ar putea necesita poziționarea unor stații wireless mici între turnurile de 5G pentru a repeta datele ca să ofere viteze de 5G în timp ce, în același timp, să acopere distanțe mai mari. În loc să transmită semnale peste tot pentru a ajunge la dispozitivele din apropiere, aceste posturi vor folosi probabil ceea ce se numește beamforming pentru a direcționa semnale către obiective specifice.

Acest tip de configurare ar trebui să permită transmisii mai rapide nu numai pentru că vor există mai multe stații care să ajute la transmiterea datelor la viteza maximă, dar și deoarece semnalele nu vor mai trebui să se deplaseze fizic până la acoperirea altor dispozitive. Această comunicare între dispozitive este cea care va permite o latență scăzută.

Odată ce 5G va fi disponibilă la scară largă, este posibil ca acesta să fie ultimul progres major în rețelele mobile. În loc de 6G sau 7G mai târziu, s-ar putea pur și simplu să rămânem cu 5G, dar să obținem îmbunătățiri incrementale în timp.

Când va fi disponibilă tehnologia 5G?

Disponibilitatea serviciului 5G depinde nu numai de zona în care locuiți, ci și de furnizorii de servicii care sunt disponibili în locația dvs.

Specificații 5G: Rata de date, Latența și altele

5G încearcă să îmbunătățească mai multe domenii de comunicații mobile, de la cât de repede puteți descărca și încărca date, la numărul de dispozitive care se pot conecta la internet în același timp.

Rata de date

Acestea sunt cerințele minime pentru 5G. Cu alte cuvinte, este viteza minimă de descărcare și încărcare de date pe care fiecare celulă 5G trebuie să o suporte, cu toate că aceasta poate fluctua în anumite condiții.

– Download: 20 Gb / s (2,5 GB / s)

– Upload: 10 Gb / s (1,25 GB / s)

Numerele de mai sus sunt cele pe care trebuie să le suporte fiecare stație mobilă, dar asta nu înseamnă că dispozitivul dvs. va beneficia de aceste viteze. Viteza este împărțită între toți utilizatorii conectați la aceeași stație de bază, ceea ce face ca aceste rate să fie mai realiste pentru fiecare utilizator:

– Download: 100 Mb / s (12,5 MB / s)

– Upload: 50 Mb / s (6.25 MB / s)

Cu viteze de 5G, puteți descărca un film de 3 GB pe telefon în doar patru minute sau puteți încărca un videoclip de 1 GB pe YouTube în doar trei minute.

Comparativ cu viteza medie de descărcare date mobile raportată de Speedtest.net în prima jumătate a anului 2018, pentru utilizatorii din Statele Unite, a fost de aproximativ 27 Mbps – de peste 3,5 ori mai lent decât ceea ce este propus de 5G.

Densitatea conexiunii

5G va susține cel puțin 1 milion de dispozitive pentru fiecare kilometru pătrat. Aceasta înseamnă că, în cadrul acelei cantități de spațiu, 5G va putea conecta simultan 1 milion sau mai multe dispozitive la Internet.

Acest tip de scenariu ar putea părea greu de înțeles, având în vedere că orașele cu cea mai mare densitate a populației (cum ar fi Manila, Filipine și Mumbai, India) ocupă doar 70.000 și 110.000 de persoane pe 2Km pătrați.

Cu toate acestea, 5G nu are nevoie să suporte doar unul sau două dispozitive per persoană, ci și smartwatch-ul tuturor, toate vehiculele din zonă care ar putea fi conectate la internet, butoane inteligente ale ușilor din casele din apropiere și orice alte dispozitive curente sau care urmează să fie lansate și să fie conectate în rețea.

Latența

Latența se referă la intervalul de timp dintre momentul în care turnul celular trimite date și până când dispozitivul de la destinație (cum ar fi telefonul dvs.) primește acele datele.

5G necesită o latență minimă de doar 4 ms, presupunând că sunt îndeplinite condițiile ideale, dar ar putea scădea la 1 ms pentru anumite forme de comunicații, în special pentru comunicații ultra-fiabile și latențe reduse (URLLC).

Pentru comparație, latența pe o rețea 4G ar putea fi de aproximativ 50-100 ms, ceea ce este de fapt de două ori mai rapid decât rețeaua 3G.

Mobilitate

Mobilitatea se referă la viteza maximă cu care un utilizator poate călători și încă să beneficieze de servicii de 5G.

Spectrul 5G a definit patru clase pe care le va suporta, oriunde de la o persoană staționară care nu se mișcă la cineva care se află într-un vehicul de mare viteză cum ar fi un tren, care călătorește până la 500 kmh (310 mph).

Este posibil ca diferite zone să necesite o altă stație de bază mobilă pentru a se adapta la viteze diferite. De exemplu, un oraș mic, care are numai utilizatori care călătoresc cu mașina și pe jos, ar putea să nu aibă aceeași stație de bază care este inclusă într-un oraș mai mare cu un sistem de transport public de mare viteză.

Consumul de energie

Eficiența energetică este o altă componentă trecută în specificațiile 5G. Interfețele vor fi construite pentru a ajusta rapid consumul de energie în funcție de sarcina curentă.

Atunci când un o stație radio nu este utilizată, acesta va coborî într-o stare de putere mai mică în mai puțin de 10 ms și apoi va reveni la fel de repede la consumul normal atunci când este nevoie de mai multă putere.

0

Articole relevante

06 Nov2019

Procesoarele Epyc de la AMD continuă să câștige teren

Citește mai departe
16 Sep2019

Dell EMC îmbunătățește sistemele de stocare PowerMax

Citește mai departe
26 Jul2019

Distribuții Linux care merită încercate în 2019

Citește mai departe
02 Jul2019

Rusia cere acces la serverele furnizorilor de servicii VPN

Citește mai departe
14 May2019

Când va fi lansat Debian 10

Citește mai departe
10 May2019

Red Hat Enterprise Linux 8 (RHEL 8) Caracteristici și review

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT