40 de comenzi utile pentru serverul Linux

Cea mai mare parte a lumii virtuale este alimentată astăzi de Linux. Administratorii și proprietarii de rețele doresc să preia controlul prezenței lor pe internet utilizând Linux în cea mai mare măsur ...

Publicat la data de 24.02.2020

Actualizat la data de 24.02.2020

Scris de NAV Communications

14 minute rămase

Cea mai mare parte a lumii virtuale este alimentată astăzi de Linux. Administratorii și proprietarii de rețele doresc să preia controlul prezenței lor pe internet utilizând Linux în cea mai mare măsură. Dacă sunteți un utilizator Linux care încearcă să-și perfecționeze abilitățile de administrare a sistemului la nivelul următor, aflați aceste 40 de comenzi ale serverului Linux menționate mai jos. Echipa noastră de sysadmins a recomandat acest ghid pentru a vă facilita experiența de învățare. Majoritatea acestor comenzi sunt destul de de bază, dar dacă sunt folosite cu atenție, acestea vă vor ajuta să gestionați și să monitorizați serverele Linux mult mai eficient.

Comenzi de Linux simple, dar practice

Majoritatea comenzilor menționate în acest ghid ar trebui să fie familiare utilizatorilor cu experiență, deoarece sunt de bază. Am prezentat de ce sunt importante pentru începători și cum puteți beneficia de aceste comenzi ale serverului. În plus, acest ghid va fi de asemenea util pentru sysadmins experimentați care caută referințe practice cu privire la comenzile obișnuite ale serverului cu Linux.

Timpul de funcționare

Comanda uptime este o comandă Linux foarte simplă care ne spune timpul de funcționare al sistemului nostru. Puteți utiliza această comandă Linux pentru a vă autentifica pe serverele și pentru a vedea de cât timp rulează sistemul. În plus, comanda uptime afișează și media de încărcare a sistemului și numărul de utilizatori conectați în prezent.

1. uptime

uptime -p

Puteți utiliza unele argumente suplimentare pentru un format diferit. Opțiunea -p indică timpul de funcționare al sistemului într-un format ușor de citit.

2. w

Comanda w este o altă comandă utilă, dar practică a serverului, care afișează toți utilizatorii conectați la un sistem și activitățile lor. Administratorii pot folosi această comandă pentru a vedea utilizatorii și procesele lor pe lângă media de încărcare. Afișează, de asemenea, informații cu privire la gazdele de la distanță, ora de conectare, timpul de repaus, numele tty și așa mai departe.

w

w –short

w –ip-addr

De asemenea, puteți utiliza argumente suplimentare, așa cum se arată mai sus. Opțiunea –short sau -s afișează o listă scurtă care omite ora procesului și informațiile de conectare. Utilizați –ip-addr sau -i pentru a imprima IP-ul gazdelor de la distanță.

3. who

De asemenea, puteți utiliza comanda „who” pentru a afișa informații despre utilizatorii de la distanță. Spre deosebire de w, who nu arată tot ce fac utilizatorii. Cu toate acestea, who permite o mulțime de opțiuni suplimentare care ne permit să obținem mai multe informații fără efort.

who

who -b

who -d

who –ips

Pur și simplu executarea comenzii who ne oferă numele utilizatorilor alături de nume și ora. Folosiți opțiunea -b sau –boot pentru a imprima când a fost pornit sistemul, -d sau –dead pentru a afișa procesele moarte și –ips pentru a imprima IP-ul gazdelor de la distanță în loc de numele lor de utilizator.

4. Users

Users este una dintre cele mai simple comenzi ale serverului pentru a imprima doar numele de utilizator de la distanță. Aceasta este una dintre cele mai simple comenzi Linux pentru începători și nu are aproape nicio opțiune suplimentară.

users

users -version

users -help

Opțiunile –version și –help sunt singurele opțiuni pe care le puteți utiliza.

5. whoami

Comanda whoami este foarte similară cu comanda users. Aceasta este una dintre cele mai populare comenzi Linux în rândul începătorilor și vă spune cine ca v-ați autentificat. În esență, este doar tipărirea ID-ului utilizator eficient.

whoami

whoami –version

whoami –help

Ca și în cazul users, whoami acceptă doar cele două opțiuni de mai sus ca argument.

6. less

Comanda less este o altă comandă simplă, dar extrem de robustă pentru sysadminii Linux. Este una dintre cele mai versatile comenzi Linux din arsenalul administratorilor experimentați datorită cantității sale pure de funcții. Obiectivul principal al utilizării mai puțin este de a vizualiza rapid fișierele și de a le parcurge folosind urcări și coborâri ale paginilor.

less /var/log/custom.log

Deoarece less acceptă o varietate de opțiuni și formate, vă sugerăm să vedeți manualul și paginile de ajutor pentru a înțelege mai detaliat această comandă.

7. more

Comanda more vă permite, de asemenea, să derulați rapid fișiere masive. Puteți utiliza această comandă pentru a vizualiza conținutul unui fișier. Deși more oferă câteva opțiuni utile pentru linia de comandă, nu este la fel de puternică ca less.

more /var/log/custom.log

more –help

man more

Puteți consulta pagina de ajutor pentru a găsi rapid toate opțiunile disponibile. Verificați manualul dacă doriți informații detaliate despre această comandă.

8. tail

Comanda tail este una dintre cele mai utile instrumente pentru depanarea prin fișiere jurnal foarte rapid. Această comandă Linux afișează pur și simplu ultimele porțiuni ale unui fișier, care sunt mai susceptibile să conțină erorile în cazul fișierelor de jurnal. Dacă sunteți un sysadmin în căutarea depanării rapide, tail poate fi foarte utilă.

tail /var/log/custom.log

tail -f /var/log/custom.log

Adăugarea opțiunii -f permite administratorilor să își urmeze jurnalele așa cum sunt scrise. Consultați pagina de manual pentru o privire de ansamblu detaliată a comenzii tail.

9. curl

Utilitatea curl este una dintre cele mai puternice comenzi ale serverului Linux pentru transferul fișierelor prin web. Este un software utilizat pe scară largă pentru administratorii de rețea datorită multitudinii sale de funcții simple, dar utile. Comanda curl poate lua multe argumente opționale care îi permit să îndeplinească sarcini foarte complexe.

curl example.com/file.txt

curl example.com/file[1-100 Alan.txt

curl –help

Întrucât comenzile curl sunt foarte versatile, este imposibil să le discutăm în acest ghid. Vă rugăm să consultați pagina de manual despre comenzile curl Linux.

10. wget

Pachetul wget este utilizat pe scară largă pentru preluarea fișierelor de pe web și este unul dintre cele două instrumente pentru descărcarea fișierelor pe Linux. Dacă sunteți un administrator al serverului care dorește să accentueze abilitățile Linux, învățarea acestei comenzi este o necesitate.

wget example.com/file.txt

wget -c example.com/file.txt

Deoarece wget oferă o mulțime de opțiuni suplimentare pentru linia de comandă, ar trebui să consultați mai întâi pagina lor de manual pentru a înțelege funcționarea opțiunilor disponibile.

11. scp

Comanda scp este folosită pentru transferul fișierelor între gazdele Linux de la distanță în siguranță. Este o copie securizată și permite administratorilor să partajeze fișiere între diferite gazde dintr-o rețea foarte ușor. În plus, scp permite unele caracteristici convingătoare, cum ar fi posibilitatea de a gestiona accesul ssh, folosind cifre sigure și așa mai departe.

scp user@remote_host:file.txt /local/documents/

Această comandă descarcă fișierul text de la gazda de la distanță pe mașina locală. Puteți utiliza, de asemenea, scp pentru a copia fișiere de la mașina locală în gazdele de la distanță și de la o gazdă de la distanță la mai multe mașini de la distanță.

12. rsync

Rsync este un alt utilitar excepțional pentru transferul fișierelor de la distanță. Este un înlocuitor modern pentru instrumentul rcp și permite administratorilor să sincronizeze fișierele ușor între sursă și destinații. Instrumentul rsync este extrem de rapid și flexibil, ceea ce îl face o alegere ideală pentru administratorii serverului.

rsync -t * .html new-server:public_html/

Această comandă transferă toate fișierele HTML de la mașina locală la gazda de la distanță numită new-server. Vă rugăm să consultați pagina principală a rsync pentru a afla toate opțiunile disponibile oferite de acest instrument.

13. sftp

Ar trebui să fiți deja familiarizați cu comanda ftp. Permite administratorilor să transfere fișiere folosind protocolul FTP. Comanda sftp este o actualizare a comenzii ftp, care facilitează transferurile fișierelor prin conexiunea shell sigură.

sftp admin@xx.xx.xx.xx

Comanda sftp oferă o consolă interactivă pentru a transfera fișierele în siguranță. Pur și simplu introduceți un semn de întrebare (?) în această consolă pentru a vizualiza toate opțiunile disponibile. Vă recomandăm, de asemenea, să verificați manualul lor pentru o înțelegere detaliată a comenzii sftp.

14. ssh

Comanda ssh în Linux permite administratorilor să gestioneze gazdele de la distanță prin protocolul shell sigur. Este, fără nicio îndoială, una dintre cele mai utilizate comenzi de server Linux. Ca administrator de server, sunteți obligat să fiți pricepuți cu comanda ssh.

ssh user@host

man ssh

Deoarece comanda ssh expune o mulțime de argumente suplimentare, este mai bine să consultați manualul înainte de a începe să utilizați această comandă.

15. ping

Comanda ping este o comandă simplă, dar extrem de utilă pentru administratorii de rețea. Permite administratorilor să testeze cu ușurință conexiunea între mașinile locale și cele de la distanță dintr-o rețea. Deși ping-ul este foarte simplu de utilizat, de multe ori poate economisi timp prețios în timpul depanării rețelei.

ping google.com

ping yoursite.com

ping -c 3 exemplu.com

Puteți utiliza ping pentru a testa conexiunile IPv4 și IPv6. Consultați pagina de manual pentru a descoperi toate opțiunile din linia de comandă disponibile pentru comanda ping.

16. whois

Comanda whois permite administratorilor Linux să caute conținut în bazele de date WHOIS disponibile publicului. Este adesea utilizat pentru a găsi informații sensibile despre o gazdă de la distanță. Puteți obține cu ușurință informații valoroase cu privire la numele de domeniu și IP-uri folosind comanda whois.

whois google.com

man whois

Deoarece whois afișează o cantitate foarte mare de informații, de obicei, administratorii filtrează informațiile folosind instrumente precum grep. În general, whois este o comandă versatilă utilă pentru administratorii serverului datorită cazurilor sale de utilizare practică.

17. dig

Comanda dig oferă funcționalități similare comenzii whois. Puteți să o utilizați pentru a găsi informații specifice unui domeniu. De fapt, numele dig este reprezentat de Domain Information Groper.

dig exemplu.com

Veți obține informații utile, cum ar fi adresa IP, timpul de interogare și codurile de eroare atunci când executați această comandă.

18. nslookup

Această comandă poate fi folosită pentru interogarea serverelor DNS și pentru a obține informații esențiale cu privire la serverele de la distanță. Administratorii serverului Linux folosesc adesea comanda nslookup pentru a obține informații specifice gazdei de la serverele de nume de domeniu (DNS). Aruncați o privire la comanda de mai jos pentru a afla cum funcționează.

nslookup google.com

Deși pare a fi foarte simplu, nslookup este una dintre comenzile cele mai utilizate pentru mulți admini. Mai mult, nslookup permite administratorilor să utilizeze instrumentul într-un mod interactiv.

19. netstat

Comanda netstat este un instrument Linux convingător care permite administratorilor să vizualizeze toate conexiunile TCP active, stările de socket, tabelele de rutare și multe altele. Dacă sunteți un administrator de server responsabil pentru întreținerea infrastructurii IT la scară largă, comanda netstat poate fi extrem de utilă.

netstat

netstat -l

netstat -a | more

Deoarece netstat oferă multe opțiuni și argumente utile, este mai bine să consultați manualul înainte de a începe să utilizați acest instrument.

20. traceroute

Comanda traceroute din Linux ne permite să afișăm rutele pe care le parcurg pachetele înainte de a ajunge la o destinație de la distanță. Aceasta este o comandă utilă, ceea ce facilitează determinarea defectelor de rutare și a firewall-urilor de proiectare.

traceroute google.com

traceroute exemplu.com

Aceasta este o comandă Linux moștenită pentru verificarea eficientă a hopurilor și a distanțelor din rețea.

21. tcpdump

Comanda tcpdump este cu siguranță una dintre cele mai utile comenzi de server Linux pentru depanarea rețelei. Este un instrument de rețea superb care afișează pachetele TCP/IP transmise și primite de sistemul dumneavoastră. De asemenea, este extrem de important din punct de vedere al securității.

tcpdump

tcpdump -c 15

tcpdump –help

În mod implicit, tcpdump surprinde pachetele în mod continuu. Îi puteți spune să capteze doar un anumit număr de pachete folosind opțiunea -c. Are multe alte opțiuni pentru a permite administratorilor să efectueze o varietate de sarcini.

22. ifconfig

Instrumentul ifconfig este un instrument utilizat pe scară largă pentru „configurarea interfeței de rețea”. Acesta permite administratorilor să vizualizeze interfețele de rețea și să atribuie, adauge, șterge sau controleze parametrii interfeței. Deoarece configurarea interfețelor de rețea este un lucru important pentru administratorii serverului, aceasta este o comandă esențială pentru personalul IT.

ifconfig

ifconfig | grep inet

man ifconfig

Comanda ifconfig oferă mai multe opțiuni de utilizare, imposibil de discutat în acest ghid. Vă rugăm să consultați manualul pentru comenzile ifconfig din Linux dacă sunteți interesat să aflați mai multe.

23. iwconfig

Comanda iwconfig este foarte asemănătoare cu ifconfig, cu excepția faptului că este doar pentru configurarea interfețelor wireless. Administratorii Linux pot utiliza acest instrument pentru gestionarea și controlul parametrilor interfeței wireless, cum ar fi SSID, rata de transmitere, modul și așa mai departe.

iwconfig

iwconfig –help

man iwconfig

Verificați pagina de ajutor pentru a obține un rezumat al tuturor opțiunilor disponibile. Pagina de manual vă va ajuta să înțelegeți mai detaliat aceste opțiuni.

24. iptables

Utilitatea iptables este una dintre cele mai puternice comenzi de server Linux pentru administratorii de rețea. Le permite să restricționeze sau să blocheze IP-urile și este utilizat pentru a proteja serverele împotriva diverselor atacuri rău intenționate. Utilitatea iptables are nevoie de o discuție în profunzime, care este cu mult peste scopul acestui ghid. Așadar, sugerăm cititorilor să consulte pagina de manual iptables.

iptables -L

iptables –help

man iptables

Prima comandă va afișa toate regulile active în prezent. Puteți consulta și pagina de ajutor sau manualul pentru o privire de ansamblu detaliată a iptables.

25. sestatus

Comanda sestatus ne permite să vizualizăm starea noastră SELinux direct din linia de comandă. Este o comandă simplă, dar utilă, utilă pentru a verifica dacă serverul dvs. este protejat corect de SELinux sau nu.

sestatus

man sestatus

Administratorii din rețea pot găsi cu ușurință informații esențiale despre SELinux, cum ar fi modul curent, punctul de montaj SELinuxfs, numele politicii active și așa mai departe.

26. sendmail

Software-ul sendmail este utilizat pe scară largă pentru livrarea de e-mailuri către și de la mașinile de la distanță. Puteți trimite cu ușurință e-mailuri de pe terminalul dvs. utilizând această comandă de server utilă. Administratorii pot verifica, de asemenea, dacă comunicațiile lor de e-mail funcționează așa cum intenționează sau nu folosind sendmail.

echo „Subiect: Nou” | sendmail alias@exemplu.com < mail.txt

Această comandă va trimite conținutul fișierului mail.txt la adresa specificată.

27. mailstats

Comanda mailstats este utilizată pentru afișarea statisticilor de e-mail pentru serverele de e-mail Linux. Administratorii pot obține cu ușurință o privire de ansamblu rapidă a comunicațiilor prin e-mail folosind această simplă comandă de terminal. Exemplele de mai jos demonstrează funcționarea acestei comenzi.

mailstats -p

mailstats -f FILE

Această comandă funcționează folosind în mod implicit modulul de statistică sendmail. Puteți înlocui acest lucru și specificați datele personalizate folosind indicatorul -f, așa cum se arată în a doua comandă.

28. ip

Comanda ip este, probabil, una dintre cele mai utile comenzi server Linux pentru sysadmini. Oferă un mod convingător de a gestiona dispozitivele de rețea, tunelurile, rutarea și multe altele. Mai mult, comanda ip expune o mulțime de sub-comenzi care vizează abordarea diferitelor probleme de rețea.

ip addr

ip link

ip addr add 192.168.1.XXX/24 dev eth0

Prima comandă afișează adresele IP active, iar cea de-a doua arată interfețele de rețea. Ultima comandă este utilizată pentru adăugarea IP-urilor la interfețe specifice.

29. nload

Programul nload este un software Linux simplu și ușor de utilizat, care permite administratorilor să monitorizeze traficul de rețea care intră și iese pe serverele lor. Ne place foarte mult această comandă datorită caracteristicilor sale excelente de vizualizare, care oferă o informație esențială asupra utilizării serverului în timp real.

nload

nload devices wlp1s0

nload –help

Pur și simplu rularea nload oferă informații despre trafic pentru toate interfețele de rețea disponibile. A doua comandă restrânge acest lucru numai la interfețele wireless.

30. dstat

Utilitatea dstat este un alt instrument excelent pentru linia de comandă pentru monitorizarea performanței serverelor Linux. Permite administratorilor să vizualizeze cu ușurință starea serverului, utilizările și alte informații legate de resurse. Este dezvoltat ca o înlocuire modernă a instrumentelor vmstat, netstat și ifstat.

dstat

dstat -c –top-cpu –top-mem

dstat –help

man dstat

În general, comanda dstat poate fi cu adevărat benefică pentru administratorii care gestionează infrastructuri IT și servere Linux la scară largă.

31. dhclient

Comanda dhclient invocă clientul Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) și permite administratorilor să monitorizeze adresa IP, subrețeaua, gateway-ul și alte informații legate de serverul DNS. Ar trebui să cunoașteți această comandă dacă întrețineți servere la scară largă.

dhclient eth0

man dhclient

Acest instrument permite, de asemenea, administratorilor să elibereze IP-urile alocate în momentul de față unei interfețe și să obțină altele noi. Consultați pagina principală a dhclient pentru a afla cum funcționează această comandă mai detaliat.

32. ss

Utilitarul ss furnizează statistici socket și permite administratorilor să își monitorizeze mai precis traficul pe server. Administratorii folosesc de obicei această comandă Linux pentru a obține o vizualizare detaliată a statisticilor rețelei lor. Așadar, poate fi o opțiune excelentă pentru administratorii rețelei care caută instrumente adecvate de dumping.

ss

ss-l

ss-p

ss –help

Comanda ss oferă multe opțiuni suplimentare care îi permit să efectueze sarcini avansate. Puteți consulta pagina de ajutor pentru a găsi un rezumat al tuturor opțiunilor disponibile. Vă rugăm să consultați manualul dacă doriți explicații suplimentare.

33. mtr

Utilitarul mtr combină caracteristicile comenzii ping și ale comenzii traceroute într-un singur program. Este una dintre cele mai utilizate comenzi pentru serverul Linux pentru investigarea conexiunilor de pachete și, prin urmare, ar trebui să fii familiar cu mtr.

mtr

mtr –report

man mtr

Opțiunea –report se oprește automat după analizarea a zece pachete și creează un raport pe baza analizei sale. În plus, mtr expune multe alte opțiuni suplimentare pentru abordarea diferitelor tipuri de operații. Pagina de manual oferă o discuție aprofundată cu privire la aceste opțiuni.

34. free

Comanda free oferă un mod simplu, dar util de verificare a memoriei disponibile și ocupate a serverului dumneavoastră Linux. Este un instrument convingător pentru admini, deoarece analiza spațiului de memorie este esențială pentru întreținerea serverului.

free

free -m

man free

Comanda free este foarte versatilă și oferă o serie de opțiuni suplimentare. Puteți utiliza aceste opțiuni pentru a forma ieșirea de utilizare a memoriei, după cum este necesar. Aruncați o privire la pagina de manual pentru o privire de ansamblu detaliată.

35. df

Comanda df este instrumentul Linux pentru monitorizarea informațiilor despre spațiul discului. Este o comandă obișnuită care furnizează informații sensibile cu privire la utilizarea memoriei. Comanda df poate fi folosită într-o varietate de situații, astfel încât este greu de discutat despre toate într-un singur paragraf.

df -a

df -h

df -T

man df

Am acoperit deja în detaliu comanda df Linux și sugerăm cititorilor să verifice pagina de manual dacă caută o introducere în profunzime.

36. htop

Utilitarul htop este un instrument fascinant pentru monitorizarea fără efort a procesului de utilizare a serverului dumneavoastră Linux. Este o actualizare modernă pentru programul vechi, top. Mai mult decât atât, htop este simplu de utilizat, astfel încât chiar și administratorii noi pot folosi acest instrument.

htop

htop –help

Puteți găsi cu ușurință toate procesele de sistem care rulează în prezent și utilizarea procesorului prin această comandă Linux. Aruncați o privire la pagina de ajutor pentru un rezumat al tuturor opțiunilor disponibile oferite de htop.

37. ps

Comanda ps afișează informații despre procesele sistemului și poate fi extrem de benefică atunci când depanați problemele serverului. Este o altă comandă versatilă care are o importanță semnificativă în întreținerea infrastructurilor IT mari și a serverelor Linux.

ps

ps -ef

ps -eM

man ps

Comanda ps este una dintre comenzile noastre favorite ale terminalului Linux datorită utilizării sale simple, dar practice. Încurajăm cititorii să verifice pagina de manual pentru a obține o imagine de ansamblu detaliată.

38. env

Configurarea variabilelor de mediu este o sarcină sensibilă, iar administratorii serverului trebuie să se asigure că au făcut-o corect. Comanda env permite administratorilor să verifice variabilele de mediu active și să ruleze programe într-un mediu de sistem modificat. Așadar, aceasta este o comandă utilă pentru aproape fiecare sistem de operare Linux.

env

env –help

man env

Comanda env acceptă, de asemenea, mai multe opțiuni de linie de comandă, cum ar fi comenzile de terminal Linux tradiționale. Vizualizați pagina de ajutor pentru a obține informații sumare despre aceste opțiuni sau pentru o privire de ansamblu detaliată.

39. chmod

Permisiunile sistemului de fișiere Linux joacă un rol extrem de important în spatele securității serverelor web Linux. Am abordat deja acest subiect în detaliu într-un ghid anterior. Aici, vrem să includem comanda chmod, care este una dintre comenzile esențiale ale serverului Linux pe care un sysadmin ar trebui să le cunoască.

chmod 755 test.file

chmod –help

Comanda chmod este destul de avansată, este greu să vorbim despre cum funcționează aici. Vă rugăm să consultați pagina de manual pentru a obține mai multe informații despre utilizare.

40. lsof

Comanda lsof este utilizată pentru afișarea tuturor fișierelor deschise în paralel cu procesele care le-au deschis. Este o comandă Linux utilizată pe scară largă și poate fi utilă într-o serie de scenarii, cum ar fi depanarea.

lsof

lsof –help

man lsof

Comanda lsof oferă numeroase opțiuni suplimentare de linie de comandă. Puteți obține o vizualizare rapidă a tuturor opțiunilor disponibile din pagina de manual.

Comenzile serverului Linux cuprind o mare varietate de comenzi pentru gestionarea, monitorizarea lățimii de bandă, întreținerea resurselor ș.a. Se preconizează că un administrator de server cunoaște o multitudine de comenzi, inclusiv multe menționate în acest articol. Deoarece acoperirea tuturor comenzilor legate de server într-un singur articol este imposibilă, articolul nostru conține 40 de dintre cele mai utilizate astfel de comenzi. Aceste comenzi pot fi benefice atât pentru administratorii Linux, cât și pentru cei fără experiență. Sperăm să vă oferim informațiile pe care le-ați căutat în acest articol.

0

Articole relevante

28 Sep2021

Ce sunt codurile de eroare HTTP?

Citește mai departe
17 Sep2021

Cum să setezi căsuțele de mail pe iPhone și Samsung.

Citește mai departe
16 Feb2021

Cum să creați un site web: Ghidul pentru începători de la A la Z

Citește mai departe
12 Jan2021

Practici bune pentru securitatea parolei

Citește mai departe
27 Sep2020

De ce este important să actualizăm versiunea PHP?

Citește mai departe
13 May2020

Lucruri de făcut înainte de a deschide un site web de lifestyle

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT