Adresele IP private: Tot ce trebuie să știm

Adresele IP private sunt adresele IP rezervate pentru utilizare internă în spatele unui router sau a altui dispozitiv de traducere a adreselor de rețea (NAT). Adresele IP private sunt în contrast cu a ...

Publicat la data de 19.04.2023

Actualizat la data de 19.04.2023

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

Adresele IP private sunt adresele IP rezervate pentru utilizare internă în spatele unui router sau a altui dispozitiv de traducere a adreselor de rețea (NAT).

Adresele IP private sunt în contrast cu adresele publice, care nu pot fi utilizate în cadrul unei rețele de domiciliu.

Uneori, o adresă IP privată este denumită și adresă IP locală.

Care sunt adresele IP private?

Internet Assigned Numbers Authority (IANA) rezervă următoarele blocuri de adrese IP pentru a fi utilizate ca adrese IP private:

10.0.0.0 până la 10.255.255.255
172.16.0.0 până la 172.31.255.255
192.168.0.0 până la 192.168.255.255

Primul set de adrese IP de mai sus permite peste 16 milioane de adrese, al doilea pentru peste 1 milion și peste 65 000 pentru ultima gamă.

O altă gamă de adrese IP private este 169.254.0.0 până la 169.254.255.255, dar acele adrese sunt destinate numai utilizării adresei IP automate (APIPA).

În anul 2012, IANA a alocat 4 milioane de adrese de 100.64.0.0/10 pentru a fi utilizate în medii NAT de tip carrier-grade.

De ce sunt utilizate adrese IP private?

În loc să aibă dispozitive în interiorul unei rețele de domiciliu, care să utilizeze o adresă IP publică, IP-urile private oferă un set complet diferit de adrese. Acestea permit accesul pe o rețea, dar fără a prelua un spațiu public de adrese IP .

De exemplu, să luăm în considerare un router standard într-o rețea de domiciliu. Cele mai multe routere din casele din întreaga lume, au adresa IP 192.168.1.1 și atribuie 192.168.1.2, 192.168.1.3, … diverselor dispozitive care se conectează la el ( prin intermediul unui serviciu numit DHCP).

Nu contează cât de multe routere utilizează adresa 192.168.1.1 sau câte zeci de dispozitive din cadrul rețelei partajează adresele IP, deoarece nu comunică direct între ele.

Spre deosebire de adresele publice, cele locale nu pot ajunge direct pe Internet

În schimb, dispozitivele dintr-o rețea utilizează routerul pentru a traduce solicitările prin adresa IP publică. Aceasta poate comunica cu alte adrese IP publice și eventual cu alte rețele locale.

Hardware-ul dintr-o rețea specifică ce utilizează o adresă IP privată poate comunica cu toate cealalte echipamente în limitele respectivei rețele. Acesta însă, va necesita un router prin intermediul căreia să comunice cu dispozitivele din afara rețelei.

De exemplu, înainte de a ajunge pe această pagină, dispozitivul tau, care utilizează o adresă IP privată, a solicitat asta printr-un router cu un IP public. Odată ce cererea a fost făcută și Blogul NAV a răspuns pentru a livra pagina, aceasta a fost descărcata pe dispozitiv printr-o adresă publică publică înainte de a ajunge la router, după care a fost transferat pe adresa privată / locală pentru a ajunge la dispozitivul tau.

Dispozitivele care aparțin de rețelele private pot utiliza un IP privat, ceea ce nu este valabil pentru IP-urile publice.

Adresele IP rezervate

Un alt set de adrese IP care sunt restricționate se numesc adrese IP rezervate. Acestea sunt similare cu adresele IP private, în sensul că nu pot fi utilizate pentru comunicarea pe Internet.

Cel mai cunoscut IP rezervat este 127.0.0.1. Această adresă se numește adresa de retur și se utilizează pentru a testa adaptorul de rețea sau cipul integrat. Niciun trafic adresat 127.0.0.1 nu este trimis prin rețeaua locală sau prin Internetul public.

Din punct de vedere tehnic, întregul interval de la 127.0.0.0 până la 127.255.255.255 este rezervat în scopuri de loopback. Dar aproape că nu vei vedea alt ip decât 127.0.0.1 folosit în lumea reală.

Adresele din intervalul 0.0.0.0 la 0.255.255.255 sunt, de asemenea, rezervate, dar nu fac nimic. În cazul în care atribui unui dispozitiv o adresă IP din acest interval, acesta nu va funcționa corect indiferent de locul în care se află rețeaua.

Cum să găsim adresa adresa IP privată?

Cunoașterea adresei IP privată este utilă doar în situații specifice, și rare pentru cele mai multe persoane.

Dacă doresti să conectezi un computer la altul din rețea, poti face acest lucru prin adresa IP locală. De asemenea, poți utiliza o adresă IP locală cu software de la distanță pentru a controla un computer de la distanță. O adresă IP privată este, de asemenea, necesară atunci când direcționezi un port specific de rețea de la un router către un anumit computer din aceeași rețea, un proces numit port forwarding.

Cea mai ușoară modalitate de a găsi adresa IP privată în Windows este prin Command Prompt cu comanda ipconfig.

Mai multe informații despre adresele IP private

Când un dispozitiv de tip router este conectat, acesta primește o adresă IP publică de la un ISP. Dispozitivele care sunt apoi conectate la router le sunt alocate adrese IP private.

După cum am menționat mai sus, adresele IP private nu pot comunica direct cu o adresă IP publică. Aceasta înseamnă că dacă un dispozitiv care are o adresă IP privată este conectat direct la Internet și, prin urmare, devine non-routabil, acesta nu va avea conexiune la rețea până când adresa nu este tradusă într-o adresă de lucru printr-un NAT sau până când cererile sunt trimise printr-un dispozitiv care are o adresă IP publică valabilă.

Tot traficul de pe Internet poate interacționa cu un router. Acest lucru este valabil pentru orice, de la traficul HTTP obișnuit la lucruri precum FTP și RDP. Cu toate acestea, pentru că adresele IP private sunt ascunse în spatele unui router, acesta trebuie să știe adresa IP pe care ar trebui să trimită informațiile, dacă vrei ca un server FTP să fie configurat într-o rețea de domiciliu.

Pentru ca aceasta să funcționeze corect pentru adresele IP private, trebuie să configurezi redirecționarea porturilor. Redirecționarea unuia sau mai multor porturi către o anumită adresă IP privată implică conectarea în router pentru a accesa setările acestuia, apoi alegerea porturilor pe care trebuie să le trimită și unde ar trebui să ajungă.

0

Articole relevante

11 Apr2024

HTML5: Viitorul Web-ului este aici

Citește mai departe
01 Apr2024

Ce este un pachet de date

Citește mai departe
27 Mar2024

Java: Cel mai popular limbaj de programare

Citește mai departe
25 Mar2024

WiFi 6: Tehnologia care Conduce Viitorul Conexiunilor Wireless

Citește mai departe
11 Mar2024

Programarea în Linux: O Introducere Esențială

Citește mai departe
07 Mar2024

Web Design-ul: Definiție și Rol

Citește mai departe

Comentarii