Am nevoie de un IP static?

Un IP static sau o adresă IP fixă este o adresă IP care nu se schimbă niciodată. Însă nu toată lumea are nevoie de o adresă IP statică, iar înțelegând cum diferă aceasta față de adresele IP dinamice v ...

Publicat la data de 05.08.2022

Actualizat la data de 30.09.2022

Scris de NAV Communications

5 minute rămase

Un IP static sau o adresă IP fixă este o adresă IP care nu se schimbă niciodată. Însă nu toată lumea are nevoie de o adresă IP statică, iar înțelegând cum diferă aceasta față de adresele IP dinamice vă poate ajuta să înțelegeți dacă ar trebui să utilizați o adresă IP statică sau una dinamică.

Iată câteva exemple de situații în care ați putea avea nevoie de o adresă IP statică:

  1. Configurarea unui server de fișiere
  2. Adăugarea unui al doilea router la o rețea
  3. Permiterea accesului la un computer atunci când sunteți plecat de acasă / de la serviciu
  4. Forward-area porturilor către anumite dispozitive
  5. Partajarea unei imprimante într-o rețea
  6. Conectarea la o cameră IP când sunteți plecat de acasă

Static și dinamic: ce înseamnă

Termenii au fost menționați pe scurt mai sus și asta pentru că sunt destul de simplu de înțeles. La bază, singura schimbare reală pe care o veți observa între adresele IP statice și cele dinamice este că prima nu se schimbă niciodată, în timp ce a doua o face.

Majoritatea utilizatorilor nu le pasă dacă adresa lor IP se schimbă. Dacă nu știți niciodată care este adresa dvs. IP și nu aveți niciodată motive să o faceți să rămână aceeași, atunci adresele dinamice sunt perfecte pentru dvs.

Cu toate acestea, în cazul în care rețeaua sau computerul dvs. sunt configurate într-un mod specific în care unele dispozitive ar funcționa mai ușor, iar configurarea este mai ușoară pentru dvs. ca administrator, în cazul în care adresa IP rămane întotdeauna aceeași, atunci un IP static este ceea ce doriți.

Adresele IP statice sunt atribuite manual de către un administrator. Cu alte cuvinte, dispozitivului căruia i se atribuie o adresa IP statică primește o adresă specifică (cum ar fi 192.168.1.2), iar din acel moment adresa nu se va schimba niciodată decât la cerere.

Într-o metodă opusă, adresele IP dinamice nu sunt atribuite manual, ci automat, prin DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

Când se folosesc adrese IP statice

Adresele IP statice sunt necesare pentru dispozitivele care au nevoie de acces constant.

De exemplu, acestea sunt esențiale în cazul în care computerul este configurat ca server, cum ar fi un server FTP sau un server web. Acesta este un lucru bun, deoarece dacă doriți să vă asigurați că utilizatorii pot accesa întotdeauna computerul pentru a descărca fișiere, atunci trebuie să vă asigurați că acesta folosește un IP static, care nu se schimbă niciodată.

În mod alternativ, dacă serverului i s-a atribuit o adresă IP dinamică, aceasta s-ar schimba ocazional, ceea ce ar împiedica routerul dvs. să cunoască care computer din rețea este serverul.

În mod similar, dacă doriți să accesați computerul de acasă în timp ce sunteți în călătorie sau computerul de la birou când sunteți acasă, configurarea computerului pentru a utiliza o adresă IP statică vă permite să ajungeți accesați acel computer tot timpul, fără să vă temeți că adresa se va schimba și vă va bloca accesul la aceasta.

Luați în considerare o imprimantă partajată ca un alt exemplu pentru utilizarea unei adrese IP statice. Dacă aveți o imprimantă pe care toată lumea din casă sau de la birou trebuie să o utilizeze, va trebui să îi oferiți o adresă IP care nu se va schimba indiferent de situație. În acest fel, după ce fiecare computer este configurat pentru a se conecta la acea imprimantă, conexiunile vor rămâne setate la nesfârșit, deoarece adresa nu se va schimba niciodată.

Iată câteva alte motive pentru a utiliza un IP static:

  1. Acestea oferă o protecție puțin mai bună împotriva problemelor de securitate a rețelei decât alocarea adreselor DHCP.
  2. Unele dispozitive de rețea nu acceptă DHCP.
  3. Ajută la evitarea potențialelor conflicte de adrese IP în care DHCP ar putea furniza o adresă deja atribuită în altă parte.
  4. Oferă geolocalizare mai exactă decât o adresă IP dinamică.

Când să nu folosiți un IP static

Deoarece o adresă IP statică este atribuită manual, este mult mai puțin eficient ca un administrator de rețea să le aloce, mai ales în situații mobile. Acesta trebuie să primească acces fizic la dispozitiv pentru a-i da o adresă IP în loc să lase DHCP-ul să atribuie adresa automat.

De exemplu, nu ați utiliza un IP static pe un smartphone deoarece în momentul în care ajunge la o altă rețea Wi-Fi, adresa ar putea să nu fie acceptată în rețeaua respectivă, ceea ce înseamnă că nu va putea accesa internetul.

Adresarea dinamică ar fi mult mai convenabilă în această situație, deoarece este ușor de configurat de către administratori. DHCP funcționează automat cu o intervenție minimă necesară, permițând dispozitivelor mobile să se deplaseze perfect între diferite rețele.

Atribuirea statică a adreselor IP în rețelele de domiciliu

Întreprinderile au mai multe șanse să folosească adrese IP statice decât rețelele de domiciliu. Implementarea adreselor IP statice nu este ușoară și necesită frecvent un tehnician dedicat.

Cu toate acestea, puteți avea un IP static pentru rețeaua de domiciliu. Atunci când efectuați alocări IP statice pentru dispozitivele locale din rețelele de domiciliu și alte rețele private, numerele de adrese trebuie alese din intervalele de adrese IP private definite de standardul Internet Protocol:

10.0.0.0-10.255.255.255
172.16.0.0-172.31.255.255
192.168.0.0-192.168.255.255

Aceste intervale suporta mii de adrese IP diferite. Este obișnuit ca oamenii să presupună că orice număr din interval poate fi ales și că alegerea specifică nu contează prea mult. Acest lucru este neadevărat.

Pentru a alege și a stabili anumite adrese IP statice adecvate pentru rețeaua dvs., urmați aceste instrucțiuni.

Nu alegeți adresele care se termină cu .0 sau .255. Aceste adrese sunt rezervate de obicei pentru utilizarea protocoalelor de rețea.

Nu alegeți adresele la începutul unui interval privat. Adrese precum 10.0.0.1, 192.168.0.1 și 192.168.0.100 sunt utilizate în mod obișnuit de routerele din rețea și alte dispozitive de consum. Acestea sunt primele adrese atacate de către hackeri atunci când încearcă să intre într-o rețea de calculatoare private.

Nu alegeți o adresă IP din afara clasei rețelei dvs. locale. De exemplu, pentru a accepta toate adresele din intervalul privat 10.x.x.x, masca de subrețea de pe toate dispozitivele trebuie setată la 255.0.0.0. Dacă nu, unele adrese IP statice din acest interval nu vor funcționa.

Cum să obțineți un IP static public

Furnizorii de servicii Internet (ISP) atribuie în mod tradițional toate adresele lor IP clienților dinamic. Acest lucru se datorează deficitului istoric de adrese IP disponibile.

Contactați furnizorul de servicii dacă preferați o adresă IP statică. Nu puteți obține o adresă IP publică ce este statică fără să o solicitați de la ISP. Clienții pot obține uneori un IP static prin abonarea la un plan special de servicii și plata unor taxe suplimentare.

0

Articole relevante

11 Apr2024

HTML5: Viitorul Web-ului este aici

Citește mai departe
01 Apr2024

Ce este un pachet de date

Citește mai departe
27 Mar2024

Java: Cel mai popular limbaj de programare

Citește mai departe
25 Mar2024

WiFi 6: Tehnologia care Conduce Viitorul Conexiunilor Wireless

Citește mai departe
11 Mar2024

Programarea în Linux: O Introducere Esențială

Citește mai departe
07 Mar2024

Web Design-ul: Definiție și Rol

Citește mai departe

Comentarii