Cablurile Ethernet și tipurile acestora

Un cablu Ethernet este una dintre cele mai comune forme de cablu de rețea utilizat pentru rețelele cu fir. Cablurile Ethernet conectează dispozitivele dintr-o rețea locală, cum ar fi PC-urile, routere ...

Publicat la data de 22.02.2023

Actualizat la data de 22.02.2023

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Un cablu Ethernet este una dintre cele mai comune forme de cablu de rețea utilizat pentru rețelele cu fir. Cablurile Ethernet conectează dispozitivele dintr-o rețea locală, cum ar fi PC-urile, routerele și switch-urile.

Având în vedere că acestea sunt cabluri fizice, ele au limitări. Atât la distanța pe care o pot acoperi și încă să transporte un semnal corespunzător, cât și durabilitatea lor. Aceste limite sunt un motiv pentru care există diferite tipuri de cabluri Ethernet optimizate pentru a efectua anumite sarcini în anumite situații.

Cum arata un cablu de rețea

Cablurile de rețea seamănă cu un cablu telefonic, dar sunt mai mari și au mai multe fire.

Ambele cabluri au o formă similară și o mufă. Insă un cablu Ethernet are opt fire și un conector mai mare decât cele care se găsesc în cablurile telefonului.

Cablurile de rețea, desigur, se conectează la porturile Ethernet, care sunt mai mari decât porturile de cablu pentru telefon. Un port Ethernet pe un computer este accesibil prin intermediul unei plăci Ethernet de pe placa de bază.

Cablurile Ethernet vin în culori diferite, iar cablurile telefonice sunt de obicei doar negre sau albe.

Tipuri de cabluri Ethernet

Cablurile de rețea suportă în mod normal unul sau mai multe standarde din industrie, inclusiv categoria 5 și categoria 6. Cei mai mulți tehnicieni se referă la acele standarde, cu denumiri de genul CAT5 și CAT6, și respectiv majoritatea site-urilor tehnice de cumpărături online care folosesc acest limbaj abreviat.

Un cablu crossover este un tip special de cablu Ethernet conceput pentru conectarea a două calculatoare unul la celălalt. În principiu, majoritatea cablurilor de rețea sunt concepute pentru a conecta un computer la un router sau la un switch de rețea.

Cablurile Ethernet sunt fabricate în două forme de bază și anume solide și litate. Cablurile Ethernet solide oferă o performanță ușor mai bună și o protecție îmbunătățită împotriva interferențelor electrice. Acestea sunt, de asemenea, cele mai frecvent utilizate în rețele bussines, în interiorul zidurilor clădirilor de birouri sau sub podele din locații fixe.

Cablul de rețea litat este mai predispus la întreruperi, acest aspect făcându-l mai potrivit pentru călătorii sau în rețele de rețele de domiciliu.

Limitările cablurilor de rețea

Un singur cablu Ethernet, la fel ca și un cablu de alimentare electrică, are o capacitate limitată de distanță, ceea ce înseamnă că acestea au o limită superioară în ceea ce privește distanța până la care acestea funcționează înainte de pierderea totală a semnalului afectând negativ performanța rețelei. Această problemă rezultă din caracteristicile lor electrice de transmisie și este direct afectată de interferențele în jurul cablului.

Ambele capete ale cablului ar trebui să fie suficient de apropiate pentru a primi semnale rapid, dar suficient de departe de interferențele electrice pentru a evita întreruperile. Cu toate acestea, numai această măsură de precauție nu limitează dimensiunea unei rețele, deoarece dispozitivele hardware, cum ar fi routerele sau hub-urile, pot fi utilizate pentru a uni mai multe cabluri Ethernet împreună în cadrul aceleiași rețele. Această distanță între două dispozitive se numește și diametrul unei rețele.

Lungimea maximă a unui singur cablu CAT5, înainte de a se pierde semnalul, este de 100m. CAT6 poate funcționa fară probleme până la aproximativ 200m. Aceste distanțe pot fi depășite, însă pot apărea pierderi de semnal, mai ales în cazul în care acestea trec pe lângă dispozitive sau cabluri electrice.

Mai multe tipuri de conectori RJ-45 servesc unor scopuri diferite. Un tip, conceput pentru utilizarea împreună cu cabluri elicoidale, este, în general, incompatibil cu cablurile solide. Alte tipuri de conectori RJ-45 pot funcționa atât cu cabluri elicoidale, cât și cu cabluri solide.

Alternative la cablurile Ethernet pentru rețele de calculatoare

Tehnologiile wireless precum Wi-Fi și Bluetooth au înlocuit Ethernet-ul în multe rețele de domiciliu și de afaceri. Aceste tehnologii fără fir sunt deosebit de avantajoase față de nevoia de a trage cabluri în exterior sau în locații cu risc sporit de deteriorare a acestora.

0

Articole relevante

20 Mar2023

Rețelele private

Citește mai departe
16 Mar2023

Atacurile DDoS vs Flood: Diferențe și moduri de prevenție!

Citește mai departe
16 Feb2023

Distribuții Linux: Cum alegem?

Citește mai departe
09 Feb2023

Pentru ce am folosit Internetul în 2022?

Citește mai departe
01 Feb2023

Ce este un conflict de adrese IP?

Citește mai departe

Comentarii