Ce este DNS cache și cum funcționează?

Memoria cache DNS (uneori numită cache DNS resolver) este o bază de date temporară, menținută de sistemul de operare al unui computer, care conține înregistrări ale tuturor vizitelor recente efectuate ...

Publicat la data de 12.10.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

Memoria cache DNS (uneori numită cache DNS resolver) este o bază de date temporară, menținută de sistemul de operare al unui computer, care conține înregistrări ale tuturor vizitelor recente efectuate pe site-uri web și alte domenii de internet.

Cu alte cuvinte, un cache DNS este doar memorare a căutărilor recente DNS pe care computerul dvs. le poate folosi rapid atunci când încearcă să-și dea seama ce site web să încarce.

Cei mai mulți oameni folosesc doar cuvântul „cache” atunci când se referă la ștergerea cache-ului DNS pentru a ajuta la rezolvarea unei probleme de conectivitate la internet.

Scopul memoriei cache DNS

Internetul se bazează pe sistemul de nume de domeniu (DNS) pentru a menține un index al tuturor site-urilor publice și al adreselor lor IP corespunzătoare. Vă puteți gândi la acesta ca la o agendă telefonică.

Cu o agenda telefonică, nu trebuie să memorăm numărul de telefon al tuturor, singură modalitate prin care telefoanele pot comunica fiind cu un număr. În același mod, se utilizează DNS pentru a evita memorarea adresei IP a fiecărui site web, singurul mod în care echipamentele din rețea pot comunica cu site-urile Web.

Introduceți o adresă URL precum blog.nav.ro și browserul dvs. Web solicită router-ului dvs. adresa IP. Router-ul are o adresă de server DNS stocată, deci solicită serverulului DNS adresa IP a acestui nume de gazdă. Serverul DNS găsește adresa IP care aparține site-ului blog.nav.ro și apoi poate înțelege ce site Web solicitați, după care browserul dvs. poate încărca pagina corespunzătoare.

Acest lucru se întâmplă pentru fiecare site pe care doriți să îl accesați. De fiecare dată când un utilizator accesează un site web prin numele său de gazdă, browserul web inițiază o cerere pe internet, dar această solicitare nu poate fi onorată până când numele site-ului nu este „convertit” într-o adresă IP.

Problema este că, deși există o grămadă de servere DNS publice pe care rețeaua dvs. le poate utiliza pentru a accelera procesul de conversie / rezoluție, este mai rapid să aibă o copie locală a „agendei telefonice”, unde se găsesc cache-urile DNS.

Cache-ul DNS încearcă să accelereze procesul chiar mai mult prin căutarea rezoluției numelui în lista adreselor vizitate recent înainte ca cererea să fie trimisă pe internet.

Cum funcționează cache DNS

Înainte ca un browser să emită cererile sale către rețeaua externă, computerul o interceptează pe fiecare dintre acestea și caută numele de domeniu în baza de date cache DNS. Baza de date conține o listă cu toate numele de domenii accesate recent și adresele pe care DNS le-a stocat pentru prima dată când a fost făcută o solicitare.

Conținutul unei memorii cache DNS locală poate fi vizualizată pe Windows utilizând comanda ipconfig / displaydns, care întoarce rezultate similare cu aceasta:

docs.google.com
————————————-
Record Name . . . . . : docs.google.com
Record Type . . . . . : 1
Time To Live . . . . : 21
Data Length . . . . . : 4
Section . . . . . . . : Answer
A (Host) Record . . . : 172.217.6.174

În DNS, înregistrarea „A” este partea din DNS care conține adresa IP pentru numele de gazdă. Cache-ul DNS stochează această adresă, numele site-ului solicitat și alți câțiva parametri din intrarea DNS.

Ce este DNS Cache Poisoning?

O memorie cache DNS devine otrăvită sau poluată atunci când sunt inserate în ea nume de domenii sau adrese IP neautorizate.

Ocazional, o memorie cache poate deveni coruptă din cauza unor probleme tehnice sau a unor accidente administrative, însă otrăvirea memoriei cache DNS este în mod obișnuit asociată cu viruși din computer sau cu alte atacuri din rețea care introduc date DNS nevalide în memoria cache.

Otrăvirea face ca solicitările clienților să fie redirecționate spre destinații greșite, de obicei, site-uri web rău intenționate sau pagini pline de reclame.

De exemplu, dacă înregistrările docs.google.com de mai sus ar fi avut o înregistrare „A” diferită, atunci când ați fi introdus docs.google.com în browserul dvs. web, ați fi ajuns la altă destinație.

Aceasta reprezintă o problemă masivă pentru site-urile populare. Dacă un atacator vă redirecționează cererea pentru Gmail.com, de exemplu, pe un site care arată ca Gmail, este posibil să ajungeți la un atac de phishing, cum ar fi whaling.

DNS Flushing: ceea ce face și cum face

Pentru depanarea problemelor legate de intoxicarea cache sau alte probleme de conectivitate la internet, un administrator de rețea ar putea dori să ștergă memoria cache DNS.

Deoarece ștergerea memoriei cache DNS elimină toate întrările, ea șterge și toate înregistrările nevalide și forțează computerul să repopuleze acele adrese la următoarea încercare de a accesa site-urile respective. Aceste adrese noi sunt preluate de la serverul DNS pe care rețeaua dvs. este setată să îl utilizeze.

Deci, pentru a utiliza exemplul de mai sus, dacă înregistrarea Gmail.com a fost otrăvită și vă redirecționează către un site ciudat, curățarea memoriei cache DNS este un prim pas pentru a vă reîntoarce la Gmail.com.

În Microsoft Windows, puteți șterge cache-ul DNS local folosind comandă ipconfig / flushdns într-o comandă. Știți că funcționează atunci când este afișat unul din mesajele: Windows IP configuration successfully flushed the DNS Resolver Cache sau Successfully flushed the DNS Resolver Cache.

Prin intermediul unui terminal de comandă, utilizatorii macOS ar trebui să folosească dscacheutil -flushcache, însă nu există un mesaj „de succes” după ce rulează, deci nu vi se spune dacă a funcționat. Utilizatorii Linux ar trebui să introducă comanda de resetare /etc/rc.d/init.d/nscd.

Un router poate avea și o memorie cache DNS, motiv pentru care repornirea unui router este adesea un pas pentru depanare. În acest fel, puteți șterge cache-ul DNS de pe computer, și, totodată puteți reporni routerul pentru a șterge întrările DNS stocate în memoria sa temporară.

0

Articole relevante

27 Apr2020

Ce este un VPS sau găzduire VPS?

Citește mai departe
30 Mar2020

Considerații cheie ce trebuiesc luate in considerare înainte de migrarea în cloud

Citește mai departe
05 Mar2020

Șase lucruri de luat în considerare pentru alegerea unui server dedicat

Citește mai departe
02 Mar2020

Alegerea unui sistem de operare pentru serverul dedicat

Citește mai departe
24 Feb2020

40 de comenzi utile pentru serverul Linux

Citește mai departe
05 Feb2020

CentOS 8 - Caracteristici noi și link de descărcare

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT