Latența afectează calitatea Internetului?

Termenul de „latența” se referă la oricare dintre mai multe tipuri de întârzieri care apar, în prelucrarea datelor dintr-o rețea. O conexiune de rețea cu o latență redusă este o conexiune care are un ...

Publicat la data de 21.11.2022

Actualizat la data de 24.11.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Termenul de „latența” se referă la oricare dintre mai multe tipuri de întârzieri care apar, în prelucrarea datelor dintr-o rețea. O conexiune de rețea cu o latență redusă este o conexiune care are un timp de întârziere redus, în timp ce o conexiune cu latență ridicată suferă de întârzieri prelungite.

Pe lângă întârzierile de propagare, latența poate implica întârzieri în transmisie și întârzieri în procesare (cum ar fi trecerea peste așa-numitele „hop-uri” de rețea pe Internet).

Deși percepția privind viteza și performanța rețelei este înțeleasă doar ca și lățime de bandă, latența este celălalt element cheie. Utilizatorul obișnuit este mai familiarizat cu termenul de lățime de bandă, deoarece aceasta este facilitatea promovată cel mai des de către producătorii de echipamente de rețea. Insă latența are aceeași importanță în ceea ce privește experiența utilizatorului final.

Latența Versus Transmiterea datelor

Deși lățimea de bandă teoretică a unei conexiuni de rețea este calculată în funcție de tehnologia utilizată, cantitatea reală de date care circulă pe aceasta (numită „transfer”) variază în timp și este afectată de latențele mai mari sau mai mici.

Latența excesivă creează blocaje care împiedică alimentarea datelor prin conducta rețelei. Astfel reducând viteza de producție și limitând lățimea maximă eficientă a unei conexiuni. Impactul latenței asupra transferului din rețea poate fi temporar sau constant, în funcție de sursa întârzierilor.

Latența serviciilor de Internet, a software-ului și a dispozitivelor

În cazul conexiunilor prin cablu DSL și LAN, latențele ce măsoară mai puțin de 100 de milisecunde sunt tipice. În cadrul conexiunilor la Internet realizate prin satelit, pe de altă parte, latențele tipice pot fi de 500 ms sau mai mari.

Un serviciu de internet, evaluat la 20 Mbps, poate fi considerabil mai scăzut calitativ față de un serviciu evaluat la 5 Mbps în cazul în care funcționează cu o latență ridicată.

Serviciul de internet prin satelit ilustrează diferența dintre latența și lățimea de bandă din cadrul rețelelelor de calculatoare. Satelitul posedă atât lățime de bandă ridicată, cât și o latență ridicată. Când încarcă o pagină Web, utilizatorii de conexiune prin satelit pot observa o întârziere din momentul în care introduc adresa până la încărcarea paginii.

Această latență ridicată se datorează în principal întârzierii propagării. Asta deoarece mesajul de solicitare se deplasează cu viteza luminii către stația de satelit îndepărtată și înapoi la rețeaua de domiciliu. Odată ce mesajele sosesc pe Pământ, pagina se încarcă rapid, ca și în cazul altor conexiuni la Internet de mare lățime (cum ar fi DSL și internet prin cablu).

Latența de tip WAN

Latența conexiunii de tip WAN este un alt tip de latență care poate apărea atunci când rețeaua este ocupată cu gestionarea traficului până în punctul în care alte solicitări sunt livrate cu întârziere, deoarece hardware-ul pur și simplu nu se poate ocupa de toate la viteze maxime. Acest lucru afectează și rețeaua prin cablu, deoarece întreaga rețea funcționează împreună.

O eroare sau o altă problemă cu hardware-ul poate crește timpul necesar pentru ca acesta să citească datele. Ceea ce reprezintă un alt motiv de latență. Acest lucru poate apărea în cazul hardware-ului de rețea sau chiar al hardware-ului dispozitivului. Sau din cauza unui dispozitiv hard disk lent care necesită timp pentru stocarea sau retragerea datelor.

Software-ul care rulează pe sistem poate provoca și acesta latență. Unele programe antivirus analizează datele care intră și ies, motiv pentru care unele computere sunt mai leneșe decât altele. Datele analizate sunt adesea împărțite și scanate înainte de a fi utilizabile.

Măsurarea lațentei din rețea

Instrumentele de rețea, cum ar fi testele ping și traceroute, măsoară latența. Determinând timpul necesar unui pachet de rețea pentru a călători de la sursă la destinație și înapoi. Acesta se numește „timpul dus-întors”(round-trip time). Acesta nu este singura unitate de măsură a latenței, însă este cea mai comună. Caracteristicile de calitate a serviciilor (QoS) ale rețelelor de la domiciliu și de afaceri sunt concepute pentru a ajuta la gestionarea simultană a lățimii de bandă și a latenței pentru a asigura o performanță mai consistentă.

0

Articole relevante

02 Dec2022

Ce sunt serverele Proxy?

Citește mai departe
30 Nov2022

Centrele de date sustenabile ale viitorului

Citește mai departe
28 Nov2022

Ce este Uptime-ul în Găzduire Web?

Citește mai departe
25 Nov2022

Ce este cPanel și cu ce mă ajută?

Citește mai departe
23 Nov2022

Ce este DNS cache și cum funcționează?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT