+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Ce este o rețea LAN?

Definiție: LAN-ul reprezintă o rețea locală. Este o rețea relativ mică (în comparație cu un WAN) care acoperă zone mici precum o cameră, un birou, o clădire, un campus etc. Majoritatea LAN-urilor de a ...

Publicat la data de 18.12.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

Definiție: LAN-ul reprezintă o rețea locală. Este o rețea relativ mică (în comparație cu un WAN) care acoperă zone mici precum o cameră, un birou, o clădire, un campus etc.

Majoritatea LAN-urilor de astăzi rulează sub Ethernet, un protocol care controlează transferul datelor între două sau mai multe echipamente într-o rețea. Cu toate acestea, odată cu apariția rețelei wireless, din ce în ce mai multe LAN-uri devin wireless și sunt cunoscute ca WLAN-uri, rețele locale fără fir. Protocolul principal care reglementează conexiunea și transferul între rețelele WLAN este protocolul cunoscut sub numele de Wi-Fi. Rețelele LAN wireless pot rula și pe tehnologia Bluetooth, însă acestea vor fi destul de limitate.

Când conectați două computere pentru a partaja informații între acestea, aveți o rețea LAN. Numărul de computere conectate la o rețea LAN poate fi de până la câteva sute, însă, de cele mai multe ori, LAN-urile sunt alcătuite din mai mult sau mai puțin zeci de mașini, deoarece ideea din spatele unui LAN este să acopere o zonă mică.

În cazul în care doriți conectarea a două computere, puteți face această operațiune folosind un singur cablu. Dacă doriți să conectați mai multe echipamente, atunci aveți nevoie de un dispozitiv special numit hub, care acționează că un punct de distribuție și de legătură. Cablurile conectate la plăcile de rețea ale dispozitivelor se întâlnesc în acest hub. Dacă doriți să conectați rețeaua LAN la Internet sau la o rețea extinsă, atunci veți avea nevoie de un router în locul hub-ului. Folosirea unui hub este cel mai comun și mai ușor mod de a configura o rețea LAN. Există totuși și alte structuri de rețea, numite topologii, pe care le vom explica într-un alt articol.

Nu aveți neapărat numai calculatoare pe o rețea LAN. De asemenea, puteți conecta imprimantele și alte dispozitive pe care le puteți partaja. De exemplu, în cazul în care conectați o imprimantă la o rețea LAN și o configurați pentru a fi folosită de către toți utilizatorii din rețeaua LAN, comenzile pot fi trimise la acea imprimantă de pe toate computerele din rețeaua LAN.

De ce folosim LAN-uri?

Există mai multe motive pentru care companiile și organizațiile investesc în LAN-uri pentru locațiile acestora. Printre acestea se numără:

– Comunicarea mai rapidă și partajarea fișierelor și a altor resurse între lucrători și colaboratori.

– Centralizarea sistemelor informatice. De exemplu, într-un spital, o rețea LAN va permite accesarea unei singure baze de date centrale din toate departamentele, astfel încât să nu existe o dublare a datelor, să nu existe redundanță și, mai important, să existe o consistență perfectă a datelor.

– LAN-urile permit partajarea hardware-ului, așa cum s-a explicat mai sus.

– LAN-urile permit utilizatorilor să partajeze licențe software, pentru uniformitate și economie de costuri.

Cerințe pentru configurarea unei rețele LAN

– Computere și dispozitive echipate cu NIC (carduri de interfață pentru rețea). De exemplu, Ethernet LAN va solicita tuturor dispozitivelor să aibă carduri Ethernet sau adaptoare pentru conectarea cablului. Rețeaua WiFi necesită ca toate dispozitivele să aibă un adaptor WiFi.

– Un dispozitiv central, cum ar fi un hub, un router, un bridge sau un gateway.

– Conectarea cablurilor în cazul în care LAN-ul este pe cablu.

– Software de management LAN. Sistemele de operare moderne au deja software utilitar pentru gestionarea corectă a rețelelor.

1

Articole relevante

25 Oct2019

Ce este DNSSEC?

Citește mai departe
11 Oct2019

Ce este i686 în Linux / Unix?

Citește mai departe
27 Sep2019

Ce este phishing-ul?

Citește mai departe
09 Sep2019

Când este indicat să folosim o adresă IP statică?

Citește mai departe
03 Sep2019

Ce este MySQL?

Citește mai departe
30 Aug2019

Tipuri de firewall-uri intr-o rețea

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT