Ce este SELinux? O Introducere Detaliată

SELinux (Security-Enhanced Linux) este un modul de securitate pentru sistemele de operare Linux, dezvoltat pentru a oferi un control strict asupra accesului și utilizării resurselor sistemului. Creat ...

Publicat la data de 01.07.2024

Actualizat la data de 01.07.2024

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

SELinux (Security-Enhanced Linux) este un modul de securitate pentru sistemele de operare Linux, dezvoltat pentru a oferi un control strict asupra accesului și utilizării resurselor sistemului. Creat inițial de Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA), SELinux a fost proiectat pentru a spori securitatea Linux prin implementarea unor politici stricte de control al accesului bazate pe context.

Istoricul și Scopul SELinux

Acesta a fost introdus ca parte a inițiativei NSA pentru a explora noi metode de îmbunătățire a securității în sistemele informatice. Conceptul de bază este Mandatory Access Control – MAC, care oferă un nivel mai ridicat de securitate față de tradiționalul Discretionary Access Control – DAC utilizat în majoritatea sistemelor Linux.

În DAC, utilizatorii și procesele au control asupra obiectelor pe care le dețin, ceea ce poate duce la vulnerabilități dacă un utilizator sau proces este compromis. În contrast, MAC permite administratorilor de sistem să definească politici stricte care controlează toate interacțiunile dintre subiecți (utilizatori, procese) și obiecte (fișiere, dispozitive).

Cum Funcționează SELinux?

Acesta funcționează prin etichetarea fiecărui obiect și subiect din sistem cu un context de securitate. Aceste contexte sunt utilizate pentru a defini politicile care controlează accesul și acțiunile permise.

 1. Context de Securitate. Fiecare fișier, proces și obiect din sistem are un context de securitate format din trei părți principale: user, role, și type. De exemplu, un context tipic ar putea arăta astfel: system_u:object_r:var_t:s0.
 2. Politici de Securitate: Politicile sunt seturi de reguli care specifică ce acțiuni sunt permise între diferitele contexte de securitate. Aceste politici sunt predefinite și pot fi ajustate de către administratorii de sistem pentru a satisface cerințele specifice ale organizației.
 3. Moduri de Operare: poate funcționa în trei moduri diferite:
  • Enforcing: Modul în care politicile sunt aplicate strict și orice acțiune care nu este permisă de politică este blocată.
  • Permissive. Modul în care acțiunile nepermise sunt înregistrate, dar nu sunt blocate, permițând administratorilor să vadă ce ar fi fost blocat fără a întrerupe funcționarea sistemului.
  • Disabled: SELinux este dezactivat și nu se aplică nicio politică de securitate.

Beneficiile Utilizării SELinux

 1. Îmbunătățirea Securității: Prin implementarea politicilor de securitate stricte, SELinux reduce riscul de exploatare a vulnerabilităților și de atacuri rău intenționate.
 2. Control Granular al Accesului. Permite controlul detaliat al accesului la resurse, asigurându-se că doar procesele și utilizatorii autorizați pot accesa anumite date și fișiere.
 3. Audit și Monitorizare. Modul permissive al SELinux oferă o metodă eficientă pentru a monitoriza și audita accesul la resurse, ajutând la identificarea și remedierea potențialelor probleme de securitate înainte ca acestea să devină critice.

Implementarea și Configurarea SELinux

Implementarea SELinux poate părea complexă la început, dar urmarea unor pași clari și studierea documentației adecvate poate simplifica procesul. Majoritatea distribuțiilor Linux, cum ar fi Fedora, CentOS și RHEL, vin cu SELinux preinstalat și activat implicit.

Pași de bază pentru configurare:

 1. Verificarea Statusului SELinux: Puteți verifica statusul SELinux cu comanda: sestatus
 2. Schimbarea Modului de Operare: Pentru a schimba modul de operare al SELinux, editați fișierul /etc/selinux/config și ajustați linia SELINUX= la una dintre opțiunile enforcing, permissive, sau disabled.
 3. Administrarea Politicilor: Utilizați comenzi precum semodule, semanage, și setsebool pentru a administra și ajusta politicile SELinux în funcție de nevoile specifice.

Concluzie

SELinux reprezintă un pas important în direcția asigurării unui mediu de operare mai sigur pentru sistemele Linux. Deși poate necesita o curba de învățare, beneficiile în termeni de securitate și control granular al accesului fac ca investiția de timp și efort să fie una valoroasă pentru administratorii de sistem și organizațiile care doresc să protejeze datele critice și să reducă riscurile de securitate.

0

Articole relevante

27 Jun2024

IP Dedicat vs IP Shared: Care este cea mai bună alegere pentru afacerea ta?

Citește mai departe
20 Jun2024

Cele mai întâlnite probleme de rețea

Citește mai departe
18 Jun2024

Inteligența Artificială în Centrele de Date: Transformarea Infrastructurilor Digitale

Citește mai departe
13 Jun2024

Ce este tehnologia Blockchain și cum funcționează?

Citește mai departe
31 May2024

Tipuri de Rețele de Calculatoare

Citește mai departe

Comentarii