Ce este terminalul în Linux? Un ghid complet pentru începători

Terminalul este o componentă esențială a sistemului de operare Linux. Deși poate părea intimidant la început pentru unii, este una dintre cele mai puternice și versatilă unealta disponibilă pentru uti ...

Publicat la data de 04.09.2023

Actualizat la data de 04.09.2023

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Terminalul este o componentă esențială a sistemului de operare Linux. Deși poate părea intimidant la început pentru unii, este una dintre cele mai puternice și versatilă unealta disponibilă pentru utilizatorii Linux. În acest tutorial, vom explora ce este terminalul în Linux și cum poate fi utilizat pentru a controla și interacționa cu sistemul tău de operare.

Ce este terminalul în Linux?

Terminalul este o aplicație care oferă un mediu text în care poți introduce și executa comenzi pentru a interacționa cu sistemul de operare Linux. Acesta este, în esență, o fereastră în care poți tasta comenzi, iar sistemul de operare va răspunde în mod corespunzător. Terminalul este uneori denumit și „linie de comandă” sau „consolă”.

De ce să utilizezi terminalul?

Există mai multe motive pentru care utilizatorii Linux preferă să utilizeze terminalul:

 • Control precis: Terminalul oferă control precis asupra sistemului de operare. Poți executa comenzi exacte pentru a efectua diverse sarcini, fără să depinzi de interfața grafică a utilizatorului (GUI).
 • Eficiență: Pentru utilizatorii experimentați, terminalul poate fi mult mai eficient decât utilizarea interfeței grafice, deoarece permite acces rapid la funcționalități și comenzi avansate.
 • Automatizare: Poți automatiza sarcini repetitive prin intermediul scripturilor și a comenzilor în terminal. Aceasta îți economisește timp și efort.
 • Soluționarea problemelor: Atunci când întâmpini probleme sau ai nevoie de diagnoză, terminalul îți oferă unelte puternice pentru a investiga și rezolva problemele.

Cum să deschzi terminalul în Linux:

Depinzând de distribuția Linux pe care o utilizezi, poți deschide terminalul în mai multe moduri. Cele mai comune metode includ:

 • Prin intermediul meniului: Caută „Terminal” sau „Linie de comandă” în meniul de aplicații și dă click pentru a-l deschide.
 • Utilizând o combinație de taste: Poți utiliza combinația de taste Ctrl+Alt+T pentru a deschide terminalul în majoritatea distribuțiilor Linux.

Cum să utilizezi terminalul în Linux:

Odată ce ai deschis terminalul, poți introduce comenzi și apăsă Enter pentru a le executa. Iată câteva exemple de comenzi de bază:

 • ‘ls’: Afișează conținutul directorului curent.
 • ‘cd’: Schimbă directorul curent. De exemplu, cd ~/Documente te va muta în directorul „Documente”.
 • ‘mkdir’: Creează un director nou. De exemplu, mkdir NumeDirector va crea un director numit „NumeDirector”.
 • ‘touch’: Creează un fișier nou in Linux. De exemplu, touch NumeFisier.txt va crea un fișier numit „NumeFisier.txt”.
 • ‘sudo’: Execută o comandă cu privilegii de administrator. De exemplu, sudo apt-get update actualizează lista de pachete din sistem.
 • ‘man’: Afișează manualul pentru o comandă specifică. De exemplu, man ls va afișa manualul pentru comanda „ls”.

Concluzie:

Terminalul este o unealtă puternică și versatilă care oferă control precis asupra sistemului de operare. Deși poate părea intimidant la început, familiarizarea cu comenzi de bază și cu modul de utilizare a terminalului îți poate oferi un control mai mare asupra sistemului și poate îmbunătăți eficiența utilizării Linux. Cu timpul, vei descoperi că terminalul este un instrument indispensabil pentru orice utilizator Linux.

0

Articole relevante

29 May2024

Ce sunt layerele de rețea?

Citește mai departe
27 May2024

Cum gestionăm atacurile de tip Brute Force

Citește mai departe
29 Apr2024

Rețelele private

Citește mai departe
25 Apr2024

Social Media Marketing și cum poate ajuta afacerea ta

Citește mai departe
24 Apr2024

R1Soft: Soluția pentru Backup și Recuperare

Citește mai departe
19 Apr2024

Ghidul complet al conexiunilor Gigabit

Citește mai departe

Comentarii