Ce este un DNS și cum funcționează?

Termenul DNS este frecvent utilizat în industria de hosting, însă s-ar putea să nu știi exact ce semnifică și care este definiția sa. Totuși, rolul aceleași tehnologii este destul de important. Mai jo ...

Publicat la data de 17.10.2022

Actualizat la data de 17.10.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Termenul DNS este frecvent utilizat în industria de hosting, însă s-ar putea să nu știi exact ce semnifică și care este definiția sa. Totuși, rolul aceleași tehnologii este destul de important. Mai jos vei afla cele mai importante informații despre acest subiect!

Ce reprezintă un DNS?

Termenul DNS este o prescurtare de la ‘’domain name system’’. Poate fi considerat un standard pentru gestionarea adreselor IP ale site-urilor web. Deși la momentul actual întregul internet este compus din nume de domenii, acestea au în spate un șir de caractere numerice unde pot fi găsite. IP-ul este exact precum o locație digitală, sub o formă de tipul 103.54.5.645. Oamenii nu pot reține astfel de combinații în număr mare, dar serverele nu întâmpină aceeași dificultate. Scopul tehnologiei DNS este acela de a traduce locația într-un domeniu ușor de memorat. În acest fel, vizitatorii se pot întoarce pe website-uri mai frecvent și vor avea parte de o experiență de utilizare mai plăcută.

Un DNS se poate compara cu o agendă telefonică. Este aproape imposibil să reții numerele tuturor prietenilor și cunoscuților. Din același motiv, există funcția care îți permite să-i adaugi în agendă și să ii suni folosind direct denumirea. Tehnologia din industria de hosting este destul de asemănătoare, deoarece introducerea website-ului va crea o asociere directă cu IP-ul existent.

Cum funcționează un DNS?

Răspunsul la această întrebare are la bază serverele DNS. Acestea sunt configurate special pentru a stoca baze de date mari cu adrese IP. În momentul în care accesezi un link, calculatorul caută adresa IP a acelui site. Redirecționarea finală are loc într-un timp scurt, iar apoi ajungi la destinația dorită. Procesul se numește DNS lookup și este un sistem de căutare avansat. Toate website-urile sunt organizate în așa fel încât să nu se piardă niciodată. Chiar dacă un server nu răspunde, cererea ta este transmisă către următorul și se face asta în mod repetat până când răspunsul este găsit.

Motivul pentru care mulți utilizatori nu sunt conștienți de existența DNS constă în faptul că redirecționarea are loc foarte rapid. În prezent, întârzierile sunt evitate de orice companie online și este folosită inclusiv memorie cache pentru a găsi adresa IP mai rapid. Multe servere sunt deținute de instituții guvernamentale și entități mari precum distribuitorii de internet(ex:Vodafone, Digi, Orange). Toate acestea comunică între ele pentru a putea menține organizarea.

Care este istoria acestei tehnologii?

Sistemul DNS a fost inventat în anul 1983 de Paul Mockapetris. La acea vreme internetul aproape nu exista, dar Statele Unite aveau o metodă prin care mențineau calculatoarele legate între ele. Una dintre fundațiile care a dus la această creație a fost ARPANET, care stoca toate adresele numerice în mod manual într-un fișier. Din cauza numărului mare de calculatoare care tot se afla în creștere, a fost nevoie de o cale nouă, prin care numerele să fie asociate cu denumiri.

De îndată ce a apărut DNS, oamenii au apreciat faptul că nu mai erau nevoiți să învețe adresele la care se conectau. Serverele din aceeași categorie încă reușesc să mențină o legătură puternică între ele, iar în rândul celor mai importante se află cele de tip root. Tehnologia implică echipamente de rețea, care sunt răspândite în toată lumea. Datorită configurației, internetul rămâne funcțional în continuare pentru mult timp.

0

Articole relevante

11 Jan2023

Ce este Softaculous și la ce folosește?

Citește mai departe
09 Jan2023

Adresa de rețea a unui computer

Citește mai departe
27 Dec2022

Malware vs Viruși

Citește mai departe
20 Dec2022

Ce este gateway implicit în rețea?

Citește mai departe
16 Dec2022

Ce s-a întâmplat cu IPv5?

Citește mai departe
14 Dec2022

Ce este Linux?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT