+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Ce este un router și cum funcționează?

Routerul, cel puțin dispozitivul comun de rețea de la domiciliu pe care îl numim în mod obișnuit un router, este piesa de hardware de rețea care permite comunicarea între rețeaua locală de domiciliu & ...

Publicat la data de 17.12.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

2 minute rămase

Routerul, cel puțin dispozitivul comun de rețea de la domiciliu pe care îl numim în mod obișnuit un router, este piesa de hardware de rețea care permite comunicarea între rețeaua locală de domiciliu – computerele personale și alte dispozitive conectate – și Internet.

Router-ul utilizat în rețelele de acasă și în rețelele mici este mai precis numit gateway rezidențial, dar nu veți auzi niciodată de această denumire.

Pentru ce este un router?

Un router este prima linie de securitate de la intrarea într-o rețea. Activarea celui mai înalt nivel de securitate pe router este cea mai bună modalitate de a vă menține sistemul și informațiile în siguranță.

Routoarele conțin tip de software numit firmware care ar trebui să fie actualizat în momentul în care apare o versiune nouă.

Cele mai multe routere se conectează la alte dispozitive de rețea numai prin intermediul cablurilor de rețea și nu necesită drivere pentru a funcționa în Windows sau alte sisteme de operare. Cu toate acestea, routerele care se conectează la un computer printr-o conexiune USB sau FireWire necesită în mod obișnuit drivere pentru a funcționa corect.

Routoarele funcționează adesea ca servere DHCP în rețele mici, alocand adrese IP unice.

Cele mai multe routere sunt produse de companii cum ar fi Linksys, 3Com, Belkin, D-Link, Motorola, TRENDnet și Cisco, însă există multe alte modele pe piață.

Cum funcționează routerul

Routoarele conectează un modem – cum ar fi un modem pe fibră, cablu sau DSL – la alte dispozitive pentru a permite comunicarea între aceste dispozitive și Internet. Majoritatea routerelor, chiar și a routerelor wireless, au, de obicei, mai multe porturi fizice de rețea pentru a conecta simultan numeroase dispozitive la Internet.

De obicei, un router se conectează fizic, printr-un cablu de rețea, la modem prin portul „Internet” sau „WAN” și apoi fizic, din nou printr-un cablu de rețea, la placa de rețea, indiferent de dispozitivele de rețea pe care le aveți. Un router wireless se poate conecta prin diferite standarde wireless la dispozitive care suportă de asemenea standardul utilizat.

Adresa IP atribuită conexiunii „WAN” sau „Internet” este o adresă IP publică. Adresa IP atribuită conexiunii „LAN” sau a rețelei locale este o adresă IP privată. Adresele IP private atribuite unui router sunt de obicei gateway-ul implicit pentru diferitele dispozitive din rețea.

Routerele wireless și cele cu fir care beneficiează de conexiuni multiple acționează de asemenea ca niște switch-uri de rețea simple care permit dispozitivelor să comunice între ele. De exemplu, mai multe computere conectate la un router pot fi configurate pentru a partaja imprimante și fișiere între ele.

Lucruri comune pe care le puteți face

Iată câteva setări comune pe care le-ați putea face prin intermediul unui router:

– Schimbați parola unui router

– Configurați securitatea wireless pe un router

– Actualizați firmware-ul Router-ului

0

Articole relevante

11 Oct2019

Ce este i686 în Linux / Unix?

Citește mai departe
27 Sep2019

Ce este phishing-ul?

Citește mai departe
09 Sep2019

Când este indicat să folosim o adresă IP statică?

Citește mai departe
03 Sep2019

Ce este MySQL?

Citește mai departe
30 Aug2019

Tipuri de firewall-uri intr-o rețea

Citește mai departe
17 Jun2019

10 sfaturi pentru a fi în siguranță pe Internet în 2019

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT