Ce este Uptime-ul în Găzduire Web?

Uptime-ul este perioada de timp în care un server este în funcțiune. Acesta este, de obicei, exprimat în procente, cum ar fi „99,9% uptime”. Uptime-ul este un aspect foarte important în materie de cât ...

Publicat la data de 28.11.2022

Actualizat la data de 28.11.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Uptime-ul este perioada de timp în care un server este în funcțiune. Acesta este, de obicei, exprimat în procente, cum ar fi „99,9% uptime”. Uptime-ul este un aspect foarte important în materie de cât de bun este un furnizor de găzduire web în menținerea și funcționarea sistemelor. În cazul în care un furnizor de găzduire are un procent ridicat, atunci înseamnă că serverele acestuia funcționale. Prin urmare, orice site pe care îl găzduiesti la acesta ar trebui să funcționeze fără probleme. Întrucât paginile web nu pot menține clienții dacă sunt nefuncționale, uptime-ul este foarte important.

Însă există anumite probleme în clasificarea unei companii de găzduire pe parte de Uptime

Cea mai mare problemă întâlnită în clasificarea unui host pe partea de uptime este că în general nu ai nicio modalitate de a verifica independent acest lucru. În cazul în care compania spune că are 99,9% uptime, vă trebui să îi crezi pe cuvânt.

Însă mai este ceva. Uptime-ul este aproape întotdeauna definit că un procent de timp. Dar un procent din ce cantitate de timp? Dacă această companie are un uptime de 99%, înseamnă că au un downtime de 1%. De-a lungul unei săptămâni, aceasta ar fi de 1 oră, 40 de minute și 48 de secunde. Timp în care serverele sunt nefuncționale. Valorile medii pentru un an ar însemna că serverul tău vă fi nefuncțional până la 87,36 de ore pe an. Și apelurile frenetice încep, de obicei, după 3 ore, nu 3 zile.

Perioadele de uptime sunt înșelătoare. Așa cum am subliniat mai sus, 99% sună minunat, dar ar putea însemna o întrerupere de 3 zile în fiecare an.

Iată câteva explicații matematice ale uptime-ului:

  1. 98% uptime = 28,8 minute / zi sau 3,4 ore / săptămână sau 14,4 ore / lună sau 7,3 zile / an
  2. 99% uptime = 14,4 minute / zi sau 1,7 ore / săptămână sau 7,2 ore / lună sau 3,65 zile / an
  3. 99,5% uptime = 7,2 minute / zi sau 0,84 ore / săptămână sau 3,6 ore / lună sau 1,83 zile / an
  4. 99,9% uptime = 1,44 minute / zi sau 0,17 ore / săptămână sau 0,72 ore / lună sau 8,8 ore / an

Un alt mod de a te gândi este cât de mult te va costa atunci când serverul este nefuncțional. Și orice server este nefuncțional la un moment dat. Dacă site-ul tău aduce 1000 de lei pe lună, atunci un host cu un timp de funcționare de 98% iți poate reduce profiturile cu 20 de lei pe lună sau cu 240 lei pe an. Și asta doar din vânzările pierdute. În cazul în care clienții sau motoarele de căutare încep să creadă că site-ul tău nu este sigur, atunci și cei 1000 de lei pe lună vor începe să scadă.

Atunci când alegi furnizorul de găzduire web, uită-te la garanțiile lor. Iți recomandăm să lucrezi doar cu o companie care oferă un timp de uptime garantat de 99,5% sau mai mare. Majoritatea oferă cel puțîn 99% timp de funcționare garantat.

Software vs. Hardware

Uptime-ul este o reflectare a timpului în care mașina pe care rulează site-ul este în funcțiune. Dar această mașină poate fi funcțională, însă site-ul tău poate fi offline. Dacă nu iți gestionezi partea de software a serverului web (și alte aplicații cum ar fi PHP și bazele de date) pentru site-ul tău, trebuie să te asiguri că acordul de găzduire include garanții pentru timpul de funcționare a software-ului pe lângă timpul de funcționare hardware.

Cine a cauzat problema

În cazul în care ai făcut ceva pe site-ul tău care l-a făcut nefuncțional, atunci aproape niciodată acest aspect nu va fi acoperit de o garanție de uptime.

Timpul de funcționare este foarte important

Nu te lăsa înșelat. Un furnizor de servicii de găzduire care garantează o perioadă de funcționare este mult mai de încredere decât unul care nu o face. Dar nu trebuie să presupui că, dacă un furnizor garantează 99,9999999999999999999999% uptime, site-ul tău vă funcționa non-stop. Asta înseamnă că, dacă site-ul va fi nefuncțional, ți se va rambursa o suma din costul găzduirii.

0

Articole relevante

09 Aug2023

Magento: Platforma de Comerț Electronic Explicată

Citește mai departe
19 Jun2023

Linux și Windows: Care este alegerea ta perfectă?

Citește mai departe
07 Apr2023

Ce este WHMCS?

Citește mai departe
05 Apr2023

Backup la site-ul WordPress

Citește mai departe
14 Feb2023

De ce VPS în 2023?

Citește mai departe
11 Jan2023

Ce este Softaculous și la ce folosește?

Citește mai departe

Comentarii