Ce sunt înregistrările DNS?

Într-un articol anterior, Ce este DNS-ul?, am dat o imagine de ansamblu asupra termenului de Domain Name System (DNS), concentrându-ne în mare măsură asupra modului în care funcționează și asupra scop ...

Publicat la data de 16.12.2016

Actualizat la data de 23.01.2020

Scris de NAV Communications

5 minute rămase

Într-un articol anterior, Ce este DNS-ul?, am dat o imagine de ansamblu asupra termenului de Domain Name System (DNS), concentrându-ne în mare măsură asupra modului în care funcționează și asupra scopului pe care îl servește. În acest articol, voi aprofunda mai mult specificațiile discutând despre înregistrările DNS, funcțiile lor individuale și de ce sunt utile pentru dvs.

Ne vom aminti că numele de domeniu sunt, în esență, etichete care permit utilizatorilor de internet să direcționeze cu ușurință programe și computere către anumite servere, fără să fie nevoie să cunoască adresele IP ale acestor servere. Computerele au totuși nevoie de acele IP-uri pentru a comunica între ele, iar DNS este sistemul descentralizat care face posibilă rezoluția de la un domeniu la altul. Acest sistem se bazează pe existența unor servere de nume (nameservere) care fie stochează înregistrările individuale ale adreselor IP, fie știu ce alte nameservere să interogheze pentru aceste informații.

Nameserverele funcționează ascultând anumite solicitări de căutare DNS și răspunzând cu informațiile stocate. Acestea sunt stocate în ceea ce se numește fișier de zonă. Fișierele de zonă sunt pur și simplu fișiere text care conțin orice număr de intrări specifice formatate special pentru înregistrările unui nume de domeniu.

Din fericire, fișierele de zonă sunt rar editate de mână în zilele noastre. În schimb, majoritatea utilizatorilor pot adăuga, elimina sau edita înregistrări DNS, fie prin intermediul unei interfețe web furnizate de către registrarul de domenii, fie (mai frecvent) prin intermediul panoului de control al site-ului web pus la dispoziție de furnizorul de servicii de găzduire web. Sistemul pe care îl veți utiliza va depinde dacă veți avea setate nameservere care apartin sau nu de compania care vă furnizează serviciile de hosting. Rețineți că serverele de nume sunt sistemele responsabile pentru fișierul de zonă al domeniului. Dacă domeniul dvs are setate nameservere ce aparțin de compania de hosting, atunci schimbarea înregistrărilor DNS va fi făcută acolo. În cazul in care nameserverele aparțin de registrarul domeniului, atunci orice modificare DNS va trebui făcută prin intermediul acestora.

Există un număr de tipuri diferite de înregistrări DNS, dar cele pe care ar trebui să le cunoașteți sunt: A, CNAME și MX. Voi discuta despre toate acestea folosind „example.org” ca nume de domeniu. (Rețineți că acest domeniu este rezervat în scopuri de exemplificare de către ICAAN).

Înregistrările A, sau înregistrările de aderse, asigneaza domeniile și subdomeniile către adresele IP. După cum puteți vedea în captura de ecran de mai sus, care este preluată din cPanel, există două înregistrări A setate în fișierul de zonă pentru domeniul „example.org”. Primul este pentru domeniul în sine și adresa IP (172.31.59.76) care aparține serverului pe care este găzduit „example.org”. Acest lucru asigură că atunci când tastați numele domeniului în browser-ul dvs., sunteți trimis către acel server. Dacă decid mai târziu că vreau ca example.org să se rezolve la un server diferit, va trebui să editez înregistrarea A cu un nou IP.

A doua înregistrare A, pentru „blog.example.org”, indică o adresă IP complet diferită. Acest lucru se poate datora faptului că am decis să tin blogul pe un server diferit sau să proiectez un blog și folosesc blog.example.org ca adresa temporară până când sunt pregătit să îl dau în producție. Pot înființa câte înregistrări A doresc, inclusiv să dau un subdomeniu unui prieten pentru ca el să poată găzdui ce dorește, cum ar fi mihai.example.org. Înregistrările CNAME sau înregistrările de nume canonice reprezintă un alt tip de înregistrare prezentat în exemplul de mai sus. Acestea sunt pur și simplu alias-uri pentru alte domenii. Cel mai evident este „www.example.org” ca fiind un CNAME pentru „example.org”. Având setat CNAME este sigur că veți ajunge pe site-ul meu chiar dacă tastați „example.org” sau „www.example.org” in browser-ul dumneavoastră. Motivul pentru care „www.example.org” este un CNAME pentru „example.org” și nu este o înregistrare A care indică pur și simplu același IP (deși se poate și acest lucru) este pentru comoditate. Dacă aș schimba înregistrarea A pentru example.org, toate înregistrările CNAME pot rămâne neschimbate. Ele sunt doar alias-uri și vor ajunge oriunde example.org indică.

Ultima înregistrare CNAME este pentru shop.example.org și indică site-ul meu Shopify. Asta înseamnă că CNAME-urile nu trebuie să fie alias-uri pentru propriul domeniu. Dacă ar fi să navighez la http://shop.example.org (presupunând că este un domeniu funcțional), mi se va afișa conținutul http://example-shop.myshopify.com (presupunând că este un magazin real shopify), deși URL-ul browserului meu va continua să citească http://shop.example.org.

Înregistrările MX sau înregistrările Mail Exchanger, sunt ultimul tip de înregistrare despre care vom discuta în acest articol. Veți observa că nu există nici un tip de înregistrare MX în imaginea de mai sus. Acest lucru se datorează faptului că cPanel se ocupă de MX într-o altă zona (pictograma MX Entry din secțiunea Mail), deși acestea fac parte din zona DNS ca și celelalte înregistrări.

DNS, în general, și înregistrările MX, în special, completează serviciile de e-mail, determinând unde ar trebui să fie rutat e-mailul atunci când acesta este trimis la o adresă de pe domeniul dvs. Deci, în funcție de ce am stabilit pentru înregistrările MX, e-mailul trimis la andrei@example.org poate fi redirecționat către serviciul de email găzduit pe serverul meu web sau poate fi direcționat în altă parte pe care am determinat-o, cum ar fi Google dacă folosesc Google Apps.

După cum puteți vedea în prima captură de ecran, înregistrarea MX indică pur și simplu example.org, ceea ce înseamnă că emailul trimis la andrei@example.org va ajunge la serverul meu web. În ce-a de a doua captura, am setat înregistrările mx necesare pentru a utiliza Google Apps. Atunci când trimiteți un email către andrei@example.org, serviciul dvs de email face o interogare DNS a oricărei înregistrări MX de pe example.org și, după ce i se spune ce să facă, contactează serviciul de email găzduit pe serverul (sau serverele) menționate în înregistrări. Câmpurile cu „prioritate” pe care le vedeți în fiecare înregistrare MX sunt o ordonare preferențială a serverelor către care se trimit emailurile, numerele mai mici având prioritate față de cele mari.

Acestea sunt cele mai comune trei tipuri de înregistrări DNS pe care le întâlnesc proprietarii de site-uri web. În următorul articol din această serie despre DNS vom discuta despre propagarea DNS și de ce este importantă pentru dvs. dacă intenționați să faceți modificări la înregistrările DNS.

0

Articole relevante

15 Nov2022

Domeniu .ro expirat. Cum îl prelungesc?

Citește mai departe
04 Nov2022

Diferența dintre extensiile de domenii .com, .net, .ro

Citește mai departe
03 Nov2022

Cum înregistrez un domeniu premium?

Citește mai departe
17 Aug2022

Ce este o înregistrare DNS?

Citește mai departe
18 Jan2021

Ce înseamnă găzduire web?

Citește mai departe
18 Dec2020

Adresă IP dedicată vs adresă IP shared

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT