+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Cele mai bune moduri de a reseta un router

Există cazuri în care doriți să resetați ruterul de rețea, deoarece ori nu vă mai amintiți parola de administrator, ori ați uitat cheia de securitate wireless a rețelei sau aveți probleme legate de co ...

Publicat la data de 20.11.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

Există cazuri în care doriți să resetați ruterul de rețea, deoarece ori nu vă mai amintiți parola de administrator, ori ați uitat cheia de securitate wireless a rețelei sau aveți probleme legate de conectivitate.

În funcție de situație, pot fi utilizate mai multe metode de resetare a routerului.

Hard Reset

Un hard reset este cel mai drastic tip de resetare a unui router, cel mai frecvent utilizat atunci când un administrator și-a uitat parola sau cheia de securitate și dorește să înceapă de la zero, cu setările inițiale.

Deoarece software-ul de pe router este resetat la valorile implicite din fabrică, o resetare de acest tip elimină toate personalizările, inclusiv parolele, numele de utilizator, cheile de securitate, setările de redirecționare a porturilor și serverele DNS personalizate.

Totuși, hard reset-ul nu elimină și nu schimbă versiunea actuală a firmware-ului router-ului.

Pentru a evita complicațiile în procesul de conectare la internet, deconectați modem-ul broadband de la router înainte de a efectua acest tip de resetare.

Cum se face:

– Cu ruterul pornit, rotiți-l în partea în care are butonul Reset. Acesta s-ar putea să fie pe spate sau pe lateral.

– Cu ceva mic și ascuțit, ca o agrafă, țineți apăsat butonul Reset timp de 30 de secunde.

– După eliberare, așteptați încă 30 de secunde pentru ca ruterul să se reseteze complet și să repornească.

O metodă alternativă numită regulă de hard reset 30-30-30 implică menținerea butonului de resetare timp de 90 secunde în loc de 30 și poate fi încercata în cazul în care versiunea de 30 de secunde nu funcționează.

Unii producători de rutere ar putea avea un anume mod pentru resetarea ruterulului, iar unele metode de resetare a unui router pot să difere între modele.

Oprirea și pornirea

Oprirea și pornirea alimentării cu energie electrică unui router se numește „power cycling”. Această opțiune este folosită pentru recuperarea dintr-o anomalie care determină ca un router să piardă conexiunea, cum ar fi coruperea memoriei interne a unității sau supraîncălzirea. Oprirea și pornirea unui echipament nu șterge parolele salvate, cheile de securitate sau alte setări salvate în memoria routerului.

Cum se face:

Alimentarea unui router poate fi oprită fie prin comutatorul de pornire / oprire a unității (dacă acesta are unul), fie prin deconectarea cablului de alimentare. Echipamentele alimentate și cu baterii trebuie să aibă bateriile înlăturate.

Anumiți utilizatori preferă să aștepte 30 din obișnuință de secunde, însă nu este necesar să așteptați mai mult de câteva secunde între deconectarea și reatașarea cablului de alimentare al routerului. Ca și în cazul hard reset-ului, routerul necesită un timp după ce alimentarea este reconectată pentru a relua funcționarea.

Soft reset

La depanarea problemelor de conectivitate la Internet, aceasta poate ajuta la resetarea conexiunii dintre router și modem. În funcție de modul în care doriți să faceți acest lucru, poate implica doar eliminarea conexiunii fizice dintre cele două, fără a mai fi necesare modificări ale software-ului sau dezactivarea alimentării.

În comparație cu alte tipuri de resetări, resetarile soft au efect aproape instantaneu, deoarece nu necesită repornirea routerului.

Cum se face:

Deconectați fizic cablul de conectare a routerului la modem și apoi reconectați-l după câteva secunde.

Unele routere includ un buton Disconnect / Connect pe în consola acestora; acest lucru resetează conexiunea dintre modem și furnizorul de servicii.

Unele branduri de rutere, inclusiv Linksys, oferă o opțiune de meniu în consola lor numită Restore Factory Defaults sau ceva similar. Această caracteristică înlocuiește setările personalizate ale routerului (parole, chei etc.) cu cele originale pe care le-a avut la fabricație, fără a necesita un hard reset.

Unele routere au, de asemenea, un buton Resetare securitate pe ecranul consolei Wi-Fi. Apăsarea acestui buton înlocuiește subsetul setărilor rețelei wireless a routerului cu valorile implicite, lăsând în același timp celelalte setări neschimbate. În mod specific, numele routerului (SSID), criptarea wireless și setările pentru numărul de canal Wi-Fi sunt resetate.

Pentru a evita confuzia în legătură cu care setări carese modifică atunci când are loc o resetare de securitate, proprietarii Linksys pot evita această opțiune și pot utiliza în schimb Restore Factory Defaults.

0

Articole relevante

23 Dec2019

Cum dezactivați SELinux în CentOS 8

Citește mai departe
11 Dec2019

Listarea Cronjob-urilor în Linux

Citește mai departe
05 Dec2019

Cum să opriți și să dezactivați firewallul în CentOS 8

Citește mai departe
28 Nov2019

Cum să comprimați conținutul site-ului web folosind cPanel

Citește mai departe
19 Nov2019

Sfaturi privind protejarea site-ului dvs WordPress

Citește mai departe
23 Aug2019

Viteza de rețea, ce este și cum se măsoară

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT