Conectarea SSH (Secure Shell): O introducere în securitatea și administrarea remote a sistemelor

Conectarea SSH (Secure Shell) reprezintă o tehnologie esențială în domeniul securității și administrării sistemelor informatice. Această tehnologie oferă o modalitate sigură de a comunica și de a cont ...

Publicat la data de 27.07.2023

Actualizat la data de 27.07.2023

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Conectarea SSH (Secure Shell) reprezintă o tehnologie esențială în domeniul securității și administrării sistemelor informatice. Această tehnologie oferă o modalitate sigură de a comunica și de a controla sistemele de la distanță prin intermediul unei rețele criptate. În acest articol, vom explora ce este SSH și de ce este atât de important în contextul securității cibernetice.

Ce este SSH (Secure Shell)?

SSH este un protocol de rețea conceput pentru a permite comunicarea securizată între două dispozitive prin intermediul unei rețele nesigure, cum ar fi internetul. Este folosit în special pentru accesul la distanță și administrarea sistemelor de operare și a altor dispozitive, precum routere, switch-uri, sau chiar dispozitive IoT (Internet of Things).

La baza conexiunii SSH stă criptarea. Prin criptarea datelor trimise între client și server, SSH asigură confidențialitatea și integritatea informațiilor, astfel încât datele să nu poată fi interceptate sau modificate în tranzit de către atacatori.

Cum funcționează SSH?

 • SSH (Secure Shell) utilizează o arhitectură client-server. Acest lucru înseamnă că există două părți implicate în procesul de conectare: clientul și serverul.
 • Clientul: Acesta este dispozitivul sau calculatorul de la care doriți să efectuați conexiunea SSH către un server. De obicei, clientul are instalat un program SSH client, precum „OpenSSH” sau „PuTTY” (pe sistemele Windows).
 • Serverul: Acesta este dispozitivul la care doriți să vă conectați. Pe server, trebuie să fie instalat un program SSH server, cum ar fi „OpenSSH”.

Procesul de conectare:

 • Clientul inițiază o cerere de conectare SSH (Secure Shell) către server prin specificarea adresei IP sau a numelui de domeniu al serverului.
 • Serverul primește cererea de conectare și, dacă este configurat să accepte conexiuni SSH, trimite o solicitare de autentificare la client.
 • Clientul răspunde cu datele necesare pentru autentificare, care pot fi o pereche de chei criptografice (publică și privată) sau o parolă.
 • Serverul verifică autentificarea și, dacă este validă, permite accesul la sistemul său pentru client.
 • După ce autentificarea este realizată cu succes, o sesiune SSH se stabilește, permițând clientului să trimită comenzi și să primească răspunsuri de la server.

Importanța securității SSH (Secure Shell)

 • SSH are o importanță majoră în cadrul securității cibernetice și protejarea datelor sensibile. Acest protocol oferă următoarele beneficii:
 • Criptarea datelor: Informațiile sunt criptate în timpul transmisiei, prevenind interceptarea și citirea lor de către terți malefici.
 • Autentificare sigură. SSH (Secure Shell) permite autentificarea prin chei publice/private, ce oferă un nivel crescut de securitate în comparație cu autentificarea bazată pe parole.
 • Acces securizat la distanță. Prin SSH, administratorii pot accesa sistemele de la distanță pentru administrare și depanare, fără a fi nevoie să se conecteze fizic la fiecare dispozitiv.
 • Transfer de fișiere securizat. SSH poate fi folosit pentru a transfera fișiere între două sisteme printr-o conexiune securizată SFTP (SSH File Transfer Protocol).

Concluzie

Conectarea SSH (Secure Shell) reprezintă o soluție esențială pentru securizarea comunicării și administrării sistemelor la distanță. Prin criptarea datelor și autentificarea sigură, SSH protejează integritatea și confidențialitatea informațiilor într-un mod eficient. Asigurându-ne că folosim SSH pentru accesul și administrarea sistemelor noastre, contribuim la protejarea lor împotriva amenințărilor cibernetice și la menținerea unui mediu online sigur.

0

Articole relevante

20 Mar2024

Cum ne ferim de phishing: Ghid pentru protejarea datelor

Citește mai departe
26 Feb2024

Cele mai bune Aplicații pentru Magazinul Online

Citește mai departe
12 Feb2024

Tutorial pas cu pas pentru Configurarea Rețelei în CentOS

Citește mai departe
28 Dec2023

Schimbarea nameserverelor pentru site-ul tău

Citește mai departe
18 Dec2023

Cum să îți creezi propriile nameservere pentru website-ul tău

Citește mai departe
24 Nov2023

Cum instalăm LAMP pe Debian 10?

Citește mai departe

Comentarii