Cum se instalează Debian

Debian este un sistem de operare bazat pe Linux, adică un sistem de operare construit dintr-un terminal Linux. Spre deosebire de majoritatea sistemelor, nu rulează actualizări programate. Debian publi ...

Publicat la data de 18.07.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

Debian este un sistem de operare bazat pe Linux, adică un sistem de operare construit dintr-un terminal Linux. Spre deosebire de majoritatea sistemelor, nu rulează actualizări programate. Debian publică numai versiuni actualizate deoarece sunt considerate stabile. În iunie 2018, există nouă versiuni; cea mai recentă se numește Stretch.

Ne concentrăm pe Stretch pentru computerele pe 64 de biți (cunoscute și ca AMD64).

5 Beneficii ale sistemului de operare Debian

Există numeroase avantaje pentru utilizarea Debian față de alte sisteme de operare:

– Este gratis
– Perfect pentru dezvoltatorii de software
– Instalare ușoară
– Comunitate Open source
– Este flexibil

Asta în cazul în care vă întrebați „De ce Debian?”

Cerințe de sistem pentru instalarea Debian

Veți avea nevoie de 256 MB de memorie și de 10 GB de spațiu pe hard disk pentru a instala Debian pe computer. Aproape toate plăcile de rețea (NIC) sunt suportate, dar este important să rețineți că ISDN sau PPP este acceptat numai în timpul utilizării Debian și nu este disponibil pentru a fi utilizat pentru instalarea reală.

Partea grafică este mult mai complicată, dar este puțin probabil ca orice hardware grafic modern să nu se potrivească cu instalarea și utilizarea Debian-ului. Suportul multi-procesor este disponibil și automat, deci nu trebuie să vă faceți griji dacă aveți procesoare unul, multi-core sau multiple. Ambele procesoare AMD64 și Intel 64 sunt acceptate. Laptopurile respectă aceleași reguli ca PC-urile obișnuite, dar, pentru a fi sigur, verificați dacă modelul de laptop suportă Linux pentru a vă asigura că dispozitivul dvs. poate rula Linux.

Faceți o copie de rezervă a datelor dvs.

Instalarea Debian poate fi realizată printr-o conexiune la rețea, unitate USB, CD, hard disk sau sistem Unix / GNU. Puteți alege să faceți din Debian singurul sistem de operare (OS) sau să configurați un sistem de boot dual. În orice caz, va trebui probabil să vă repartizați hard disk-ul.

Următorul pas este să creați copii de rezervă pentru date pe ce format preferați: CD, unitate hard disk externă, thumb drive sau orice alt dispozitiv. Faceți acest lucru înainte de a vă repartiza hard disk-ul, deoarece atunci când faceți acest lucru, fișierele nu vor fi în siguranță. Dacă instalați dual boot sau nu sunteți siguri că mergeți complet pe Linux, asigurați-vă că aveți suportul de instalare pentru sistemul dvs. de operare anterior (Windows sau Mac) doar în cazul în care ulterior aveți nevoie de el.

Cunoașteți-vă sistemul

Cu toate că nu este necesar, poate fi util să vă familiarizați cu hardware-ul calculatorului dvs. sau, cel puțin, să vă compilați toate manualele de hardware și computer, să știți sistemul de operare și memoria RAM / spațiul de memorie, anul și modelul laptopului și ecranul BIOS al computerul dvs. (poate fi văzut prin menținerea tastelor specifice în timpul pornirii). Cunoașterea administratorului dvs. de sistem și a furnizorului de servicii internet (ISP) vă poate ajuta, de asemenea. Dacă sunteți conectat prin ethernet sau ceva similar, adică o conexiune la internet fixă, trebuie să colectați unele informații de la administratorul de rețea.

Informații ce trebuiesc colectate de la Administratorul de rețea atunci când utilizați Ethernet:

– Numele gazdei
– Numele domeniului
– adresa IP
– Netmask-ul de utilizat de rețeaua dvs.
– Adresa IP a sistemului de gateway implicit pe care ar trebui să-l direcționați (dacă rețeaua are un gateway)
– Rețeaua de sistem pe care ar trebui să o utilizați ca server DNS (Domain Name Service)

Va trebui să colectați informații diferite dacă sunteți conectat la internet prin WIFI sau WLAN.

Informații ce trebuiesc colectate de la administratorul de rețea atunci când utilizați WIFI sau WLAN:

– Numele rețelei dvs. (ESSID)
– Cheia de securitate WEP sau WPA / WPA2 pentru a accesa rețeaua

Acum este momentul să alegeți dacă doriți sau nu dual boot. Dual boot-ul înseamnă că aveți două sisteme de operare instalate și aveți opțiunea de a comuta între ele.

Este preferabil să păstrați sistemul de operare Windows și să configurați un dual boot dacă jucați jocuri video deoarece Linux nu este creat pentru a juca jocuri.

Dacă decideți să configurați un dual boot, este absolut necesară repartizarea hard diskului. Acesta va împărți spațiul în compartimentele corespunzătoare pentru a ține sistemele de operare separat. Dacă rulați Windows pe computerul dvs., puteți accesa Disk Manager-ul integrat pentru a repartiza sau puteți utiliza Debian Installer pentru a face acest lucru. Partițiile FAT / FAT32 și NTFS sunt acceptate.

Instalarea Debian

Utilizați BIOS-ul pentru a activa toate opțiunile de încărcare sau, cel puțin, opțiunea pe care o utilizați pentru a instala Debian. Dacă aveți Windows 8, trebuie să dezactivați caracteristică de pornire rapidă. Boot-ul rapid împiedică oprirea corectă a calculatorului și poate duce la pierderea datelor, mai ales când utilizați dual boot.

Pentru a instala automat Debian din Debian-installer, descărcați fișierul ISO al FAI. Rulați fișierul după descărcare și vă va îndruma către instalarea pas cu pas.

Pentru alte instalări, vizitați Debian și urmați instrucțiunile disponibile de pe acest site pentru a descărca și instala Debian.

Odată ce ați terminat, veți avea pe computer un sistem de operare bazat pe Linux, care este perfect pentru programarea și organizarea unor cantități mari de fișiere.

Dacă ați ales să instalați Debian pe o partiție, aveți avea posibilitatea de a boot-a în Debian sau în sistemul dvs. nativ în orice moment.

0

Articole relevante

26 Jan2021

Oferta NAV pentru VPS hosting a devenit mai atractivă!

Citește mai departe
01 Oct2020

Apple lansează un nou pachet care combină serviciile sale majore pentru consumatori -Apple One

Citește mai departe
11 Feb2020

Raritan® introduce nouă generație Economical KVM-over-IP

Citește mai departe
05 Feb2020

CentOS 8 - Caracteristici noi și link de descărcare

Citește mai departe
22 Jan2020

Suport Steam Valve pe sistemul de operare Chrome OS?

Citește mai departe
13 Jan2020

Update vital pentru Windows 7 - Microsoft avertizează că milioane de utilizatori ar putea avea probleme

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT