Diferențele dintre Linux și GNU/Linux

Prezentare Linux Când majoritatea oamenilor se gândesc la Linux, se gândesc la un sistem de operare desktop folosit de tocilari și de experții IT, sau la un sistem de operare bazat pe server, folosit ...

Publicat la data de 21.08.2019

Actualizat la data de 02.09.2019

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

Prezentare Linux

Când majoritatea oamenilor se gândesc la Linux, se gândesc la un sistem de operare desktop folosit de tocilari și de experții IT, sau la un sistem de operare bazat pe server, folosit pentru alimentarea site-urilor web.

Linux este peste tot. Este motorul din spatele majorității dispozitivelor inteligente. Telefonul Android pe care îl utilizați rulează un nucleu Linux, acel frigider inteligent care poate face cumpărături online funcționează cu Linux. Există becuri inteligente care pot comunica între ele cu ajutorul Linux. Chiar și anumite arme utilizate de armată folosesc Linux.

Un termen modern des întâlnit este „internetul lucrurilor”. Adevărul este că există un singur sistem de operare care poate alimenta internetul lucrurilor iar acesta este Linux.

Din punct de vedere al afacerilor, Linux este utilizat pe supercomputere, și este folosit până și pentru a face Bursa de Valori din New York să ruleze în siguranță.

Linux, desigur, poate fi folosit și ca sistem de operare pentru desktop sau netbook, laptop sau computer.

Sisteme de operare

Sistemul de operare este un software special utilizat pentru a interacționa cu hardware-ul din cadrul unui computer.

Dacă luați în considerare un laptop standard, dispozitivele hardware pe care sistemul de operare trebuie să le administreze includ procesorul, memoria, unitatea de procesare grafică, un hard disk, o tastatură, mouse, ecran, porturi USB, placă de rețea wireless, card Ethernet, baterie , iluminare de fundal pentru un ecran și porturi USB.

În plus față de hardware-ul intern, sistemul de operare trebuie să poată interacționa cu dispozitive externe, cum ar fi imprimante, scanere, plăci de comandă și o gamă largă de dispozitive alimentate prin USB.

Sistemul de operare trebuie să gestioneze tot software-ul de pe computer, asigurându-vă că fiecare aplicație are suficientă memorie pentru a rula, schimbând procesele între activ și inactiv.

Sistemul de operare trebuie să accepte intrarea de la tastatură și să acționeze asupra întrării pentru a îndeplini dorințele utilizatorului.

Exemple de sisteme de operare includ Microsoft Windows, Unix, Linux, BSD și OSX.

Prezentare generală a GNU / Linux

Un termen pe care s-ar putea să-l auziți din când în când este GNU / Linux. Ce este GNU / Linux și cum se diferențiază de Linux normal?

Din punct de vedere al utilizatorului Linux, nu există nicio diferență.

Linux este principalul motor care interacționează cu hardware-ul computerului. Este de obicei cunoscut sub numele de nucleu Linux.

Instrumentele GNU oferă o metodă de interacțiune cu nucleul Linux.

Instrumente GNU

Înainte de a furniza o listă de instrumente, să aruncam o privire la felul de instrumente necesare pentru a putea interacționa cu nucleul Linux.

În primul rând, la nivel foarte de bază, înainte de a lua în considerare chiar conceptul de mediu desktop, veți avea nevoie de un terminal, iar terminalul trebuie să accepte comenzi pe care sistemul de operare Linux le va folosi pentru a efectua sarcini.

Caseta obișnuită folosită pentru interacțiunea cu Linux într-un terminal este un instrument GNU numit BASH. Pentru a rula BASH pe computer în primul rând, acesta trebuie să fie compilat, astfel încât aveți nevoie de un compilator și un asamblator care sunt de asemenea instrumente GNU.

De fapt, GNU este responsabil pentru un întreg lanț de instrumente care fac posibilă dezvoltarea de programe și aplicații pentru Linux.

Unul dintre cele mai populare medii desktop este denumit GNOME, care reprezintă GNU Network Object Model Environment.

Cel mai popular editor grafic se numește GIMP, care reprezintă GNU Image Manipulation Program.

Oamenii din spatele proiectului GNU se enervează uneori pentru că Linux primește toate laudele când de fapt instrumentele lor sunt cele care îl alimentează.

Părerea mea este că toată lumea știe cine fabrică motorul unui Ferrari, însă nimeni nu știe cu adevărat cine face scaunele din piele, playerul audio, pedalele, tocurile ușilor și orice alte părți ale mașinii, toate acestea fiind la fel de importante.

Straturile care alcătuiesc o versiune standard de desktop Linux

Componenta cea mai de jos a unui computer este hardware-ul.

În partea de sus a hardware-ului se află nucleul Linux.

Nucleul Linux în sine are mai multe niveluri.

În partea de jos stau driverele dispozitivului și modulele de securitate utilizate pentru interacțiunea cu hardware-ul.

La nivelul următor, există programările de procesare și managementul memoriei utilizate pentru gestionarea programelor care rulează în sistem.

În sfârșit, în partea de sus, există o serie de apeluri de sistem care oferă metode de interacțiune cu nucleul Linux.

Deasupra kernel-ului Linux există o serie de biblioteci pe care programele le pot utiliza pentru a interacționa cu apelurile sistemului Linux.

La suprafață sunt diferite componente de nivel scăzut, cum ar fi sistemul de windowing, sistemele de jurnal și rețeaua.

În cele din urmă, ajungem în partea de sus unde stau mediul desktop și aplicațiile pentru desktop.

Mediul desktop

Un mediu desktop este o serie de instrumente și aplicații grafice care vă facilitează interacțiunea cu computerul și, practic, utilizarea pc-ului.

Un mediu desktop în cea mai simplă formă poate include doar un manager de ferestre și un panou de control. Există mai multe niveluri de rafinament între cele mai simple și complexe medii desktop.

De exemplu, mediul de desktop LXDE include un manager de fișiere, un editor de sesiuni, panouri, launchere, un manager de ferestre, vizualizator de imagini, editor de text, terminal, instrument de arhivare, manager de rețea și music player.

Mediul desktop GNOME include toate acestea, plus o suită de birou, browser web, casete GNOME, client de e-mail și multe alte aplicații.

0

Articole relevante

28 Sep2021

Ce sunt codurile de eroare HTTP?

Citește mai departe
17 Sep2021

Cum să setezi căsuțele de mail pe iPhone și Samsung.

Citește mai departe
16 Feb2021

Cum să creați un site web: Ghidul pentru începători de la A la Z

Citește mai departe
12 Jan2021

Practici bune pentru securitatea parolei

Citește mai departe
27 Sep2020

De ce este important să actualizăm versiunea PHP?

Citește mai departe
13 May2020

Lucruri de făcut înainte de a deschide un site web de lifestyle

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT