+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Distribuții Linux: Cum alegem?

Deși există cu siguranță multe versiuni („distribuții”) ale sistemului de operare Linux, alegerea unei distribuții care să fie potrivită pentru dvs. poate fi simplă atâta timp cât vă cunoa ...

Publicat la data de 13.09.2018

Actualizat la data de 19.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

Deși există cu siguranță multe versiuni („distribuții”) ale sistemului de operare Linux, alegerea unei distribuții care să fie potrivită pentru dvs. poate fi simplă atâta timp cât vă cunoașteți nevoile și sunteți dispus să faceți niște cercetări.

– Balanța actului: Linux Ubuntu, Linux Red Hat și Fedora, Linux Mandriva și Linux SuSE oferă fiabilitate, flexibilitate și ușurință în utilizare. Acestea sunt cele mai populare distribuții Linux.

– Simplu și ușor: Linux Lycoris, Linux Xandros și Linspire sunt alegeri bune pentru început.

– Pentru cei care sunt dispuși să renunțe la confortul de a experimenta simplitatea, stabilitatea și securitatea naturală a distribuțiilor originale ale Linux: Slackware ar fi o alegere logică.

– Doriți să încercați Linux, dar nu doriți să vă ocupați de dificultatea instalării unui nou sistem de operare? Distribuțiile bazate pe CD-uri pot fi răspunsul dvs. Knoppix este o alegere populară în această categorie. Cu toate că și Ubuntu și multe alte distribuții oferă și această opțiune.

O privire rapidă la distribuțiile menționate mai sus:

– Linux Ubuntu este, în momentul de față, cea mai cunoscută și mai populară distribuție Linux. Este bine conceput, ușor de utilizat și a avansat utilizarea sistemului Linux ca sistem de operare pentru desktop, mai mult decât orice altă distribuție.

– Linux Red Hat este folosit de ceva timp și a dobândit o reputație pentru coerență și fiabilitate. Este posibil să nu fie cea mai ușoară utilizare sau distribuție, dar oferă tipul de suport de înaltă calitate, evaluat de companii, ceea ce a l-a situat printre primele locuri în alegerile corporațiilor din SUA.

– Fedora Core este o distribuție Linux sponsorizată de Red Hat. Obiectivele Linux Fedora diferă de cele ale Red Hat prin faptul că Fedora se implică în comunitatea Open Source.

– Linux Mandriva este foarte popular printre utilizatorii noi și cei de acasă. Instalarea se realizează deosebit de ușor și rulează în mod implicit mediul grafic desktop KDE Windows.

– Linux SuSE este o alternativă serioasă pentru utilizatorii Windows, cu instrumente de instalare și configurare solide, ușor de utilizat. Popularitatea sa este împiedicată doar de practicile de afaceri „un-Linux”, cum ar fi faptul că nu oferă imagini de instalare ISO pentru descărcare gratuită. Cu toate acestea, se oferă o instalare FTP gratuită.

– Lycoris este proiectat pentru a fi o distribuție Linux prietenoasă, cu un accent deosebit pe trecerea de la sistemele de operare Windows. O alegere bună pentru începători.

– Linux Xandros este o alegere excelentă pentru începătorii care nu se feresc să cheltuie câțiva dolari pentru a obține un produs pe care să îl utilizeze fără griji. Este rafinat și fiabil, dar cu componente proprietare care împiedică re-distribuția. Nu se descarcă gratuit.

– Knoppix oferă o soluție excelentă de rulare de pe CD, cu niște caracteristici puternice de detectare hardware și configurare făra bătaie de cap. Dacă doriți, sistemul poate fi opțional instalat pe hard disk pentru a îmbunătăți performanța. De asemenea, vine cu o mulțime de aplicații software.

– Linux Slackware este o bună distribuție pentru a învăța despre sistemul de operare Linux. Vă va oferi un sentiment de control și împuternicire pierdut de ceva timp. Nu veți mai fi la mila magicienilor grafici și a demonilor misterioși de fundal.

Dacă încă nu știți de la ce distribuție va doriți să începeți, alegeți o distribuție de mijloc, cum ar fi Red Hat sau Mandriva. SuSE pare să fie oarecum mai popular în Europa. Încercați unul pentru a vă distra. Dacă nu vă place prima alegere, încercați un altul. Odată ce aveți o distribuție în folosință, în general, nu există o mare diferență între distribuțiile comune; aceștia împărtășesc aceleași nuclee și utilizează în general aceleași pachete software. Puteți adăuga cu ușurință orice pachete software care nu sunt incluse în instalarea inițială.

Notă importantă: Ori de câte ori experimentați instalări de sistem de operare, trebuie să fiți pregătit să vă pierdeți întregul conținut de pe hard disk. Asigurați-vă întotdeauna că ați salvat toate datele și software-urile dvs. importante! Cea mai ușoară modalitate de a instala un sistem nou, cum ar fi Linux, este să îl instalați pe un hard disk nou (nepartiționat) sau pe un hard disk care încă are spațiu nepartiționat (cel puțin câteva GB).

0

Articole relevante

16 Jan2019

Nodurile dintr-o rețea de calculatoare explicate

Citește mai departe
11 Dec2018

Ce sunt serverele Proxy

Citește mai departe
26 Nov2018

Atacurile DDoS la nivel de aplicație

Citește mai departe
21 Nov2018

AMD vrea să depășească Nvidia la nivel de data center

Citește mai departe
15 Nov2018

Intel răspunde "amenințării" Epyc de la AMD

Citește mai departe
14 Nov2018

AMD introduce arhitectura Zen 2

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT