Distribuții Linux: Cum alegem?

Deși există cu siguranță multe versiuni („distribuții”) ale sistemului de operare Linux, alegerea unei distribuții care să fie potrivită pentru nevoile tale poate fi simplă atâta timp cât îți cunoști ...

Publicat la data de 16.02.2023

Actualizat la data de 22.03.2023

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Deși există cu siguranță multe versiuni („distribuții”) ale sistemului de operare Linux, alegerea unei distribuții care să fie potrivită pentru nevoile tale poate fi simplă atâta timp cât îți cunoști nevoile și ești dispus să faci niște cercetări.

 1. – Balanța actului: Ubuntu, Red Hat și Fedora, Mandriva și SuSE oferă fiabilitate, flexibilitate și ușurință în utilizare. Acestea sunt cele mai populare distribuții Linux.
 2. – Simplu și ușor: Lycoris, Xandros și Linspire sunt alegeri bune pentru început.
 3. – Pentru cei care sunt dispuși să renunțe la confortul de a experimenta simplitatea, stabilitatea și securitatea naturală a distribuțiilor originale ale Linux: Slackware ar fi o alegere logică.
 4. – Dorești să încerci Linux, dar nu dorești să te ocupi de dificultatea instalării unui nou sistem de operare? Distribuțiile bazate pe CD-uri pot fi răspunsul. Knoppix este o alegere populară în această categorie. Cu toate că Ubuntu și multe alte distribuții oferă și această opțiune.

O privire la distribuțiile Linux menționate mai sus:

 1. – Linux Ubuntu este, în momentul de față, cea mai cunoscută și mai populară distribuție Linux. Este bine conceput, ușor de utilizat și a avansat utilizarea sistemului Linux ca sistem de operare pentru desktop.
 2. – Red Hat este folosit de ceva timp și a dobândit o reputație pentru coerență și fiabilitate. Este posibil să nu fie cea mai ușoară utilizare sau distribuție, dar oferă tipul de suport de înaltă calitate, evaluat de companii, ceea ce a l-a situat printre primele locuri în alegerile corporațiilor.
 3. – Fedora Core este o distribuție Linux sponsorizată de Red Hat. Obiectivele Linux Fedora diferă de cele ale Red Hat prin faptul că Fedora se implică în comunitatea Open Source.
 4. – Linux Mandriva este foarte popular printre utilizatorii noi și cei de acasă. Instalarea se realizează deosebit de ușor și rulează în mod implicit mediul grafic desktop KDE Windows.
 5. – Linux SuSE este o alternativă serioasă pentru utilizatorii Windows, cu instrumente de instalare și configurare solide, ușor de utilizat. Popularitatea sa este împiedicată doar de practicile de afaceri „un-Linux”, cum ar fi faptul că nu oferă imagini de instalare ISO pentru descărcare gratuită. Cu toate acestea, se oferă o instalare FTP gratuită.
 6. – Lycoris este proiectat pentru a fi o distribuție Linux prietenoasă. Cu un accent deosebit pe trecerea de la sistemele de operare Windows. O alegere bună pentru începători.
 7. – Linux Xandros este o alegere excelentă pentru începătorii care nu se feresc să cheltuie câțiva dolari pentru a obține un produs pe care să îl utilizeze fără griji. Este rafinat și fiabil, dar cu componente proprietare care împiedică re-distribuția. Nu se descarcă gratuit.
 8. – Knoppix oferă o soluție excelentă de rulare de pe CD, cu niște caracteristici puternice de detectare hardware și configurare făra bătaie de cap. Totodată sistemul poate fi opțional instalat pe hard disk pentru a îmbunătăți performanța. De asemenea, vine cu o mulțime de aplicații software.
 9. – Linux Slackware este o bună distribuție pentru a învăța despre sistemul de operare Linux. Îți va oferi un sentiment de control asupra sistemului. Nu vei mai fi la mila magicienilor grafici și a demonilor misterioși de fundal.

Încearcă mai multe distribuții

Dacă încă nu știi de la ce distribuție îți dorești să începi, alege o distribuție de mijloc, cum ar fi Red Hat sau Mandriva. SuSE pare să fie oarecum mai popular în Europa. Încearca unul pentru a te distra. Dacă nu îți place prima alegere, poți încerca un altul. Odată ce ai o distribuție în folosință, în general, nu există o mare diferență între distribuțiile comune; acestea împărtășesc aceleași nuclee și utilizează în general aceleași pachete software. Poți adăuga cu ușurință orice pachete software care nu sunt incluse în instalarea inițială.

Notă importantă:

Ori de câte ori experimentezi instalări de sistem de operare, trebuie să fii pregătit să îți pierzi întregul conținut de pe hard disk. Asigură-te întotdeauna că ai salvat toate datele și software-urile importante! Cea mai ușoară modalitate de a instala un sistem nou, cum ar fi Linux, este să îl instalezi pe un hard disk nou (nepartiționat).

0

Articole relevante

20 Mar2023

Rețelele private

Citește mai departe
16 Mar2023

Atacurile DDoS vs Flood: Diferențe și moduri de prevenție!

Citește mai departe
22 Feb2023

Cablurile Ethernet și tipurile acestora

Citește mai departe
09 Feb2023

Pentru ce am folosit Internetul în 2022?

Citește mai departe
01 Feb2023

Ce este un conflict de adrese IP?

Citește mai departe

Comentarii