Domeniu .ro expirat. Cum îl prelungesc?

Un nume de domeniu web reprezintă un element important în orice afacere online. Totuși, este posibil că acesta să expire dacă se depășește termenul de valabilitate și nu setezi o plată automată. Veste ...

Publicat la data de 15.11.2022

Actualizat la data de 15.11.2022

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Un nume de domeniu web reprezintă un element important în orice afacere online. Totuși, este posibil că acesta să expire dacă se depășește termenul de valabilitate și nu setezi o plată automată. Vestea bună constă în faptul că nu ai pierdut definitiv accesul, ci doar trebuie să știi ce ai de făcut în continuare. Iată la ce să te aștepți în momentul în care are loc un astfel de eveniment!

Ce se întâmplă atunci când nu reînnoiești domeniul?

Primul eveniment constă în faptul că website-ul devine nefuncțional. În această situație, nu se vor putea accesa nici adresele de email personalizate. În cazul unui domeniu .ro, recuperarea se poate face gratuit timp de 90 de zile și exclusiv de către proprietar. Acesta este un avantaj destul de important, deoarece extensiile .com au valabilitatea doar de 29 de zile și necesită plata unei taxe de carantină. În comparație, la domeniile .ro procesul este gratuit pentru reînnoire.

Poți reînnoi domeniul la alt furnizor?

Această acțiune se poate efectua dacă obții cheia de transfer din contul ROTLD. Ulterior, va fi resetată parola de acces primită pe emailul cu care ai achiziționat domeniul. Nu există taxe pentru migrare, deoarece nu este vorba de o extensie internațională. Termenul inițial al prelungirii va fi de un an, dar se poate alege și prelungirea pe 2 ani sau mai mult timp.

Cum te asiguri că domeniul nu mai expiră?

Atât timp cât un domeniu .ro este activ, se poate prelungi oricând cu un timp în avans. Așadar, o soluție ar fi să alegi o dată a plăți mai veche decât cea a expirării, că să nu pierzi din valabilitate. În 2018 ROTLD a eliminat disponibilitatea extensiilor .ro pe termen nelimitat, astfel încât e recomandat să fii informat cu privire la termeni și condițiile de utilizare din prezent. Pe lângă toate acestea, este important să setezi plăți automate și să alegi un furnizor de găzduire web cu care să poți comunica despre problemele neprevăzute.

Ce se întâmplă dacă nu dorești prelungirea domeniului?

Multe site-uri online sunt deschise doar o perioadă scurtă, deoarece proprietarii nu-și doresc să continue după primul an de activitate. Dacă te regăsești în aceeași situație, discută cu registratarul și spune-i faptul că îți dorești să renunți la domeniu definitiv. În acest fel, toate datele se vor șterge și nu vei mai fi stresat cu alte facturi de reînnoire. Un alt lucru pe care-l poți face ar fi să vinzi domeniul, în cazul în care denumirea acestuia este una unică și știi că ai fi plătit bine de cineva care ar vrea să-l preia. Această operațiune necesită însă o evaluare mai detaliată și efort suplimentar din partea ta.

Cum te ajută prelungirea unui domeniu expirat?

În primul rând, îți protejezi identitatea online. Dacă altcineva preia domeniul după ce nu mai este valabil, atunci s-ar putea forma o asociere greșită legată de brandul tău și asta îți va compromite imaginea. Cât timp numele este însă valabil, garantezi continuitatea business-ului inițial și ai parte de un nivel superior de control. În plus, nu pierzi nici accesul la serviciile de web hosting care sunt legate de website. Perioada de înregistrare a domeniilor .ro este de maxim 10 ani, iar informațiile legate de termenul contractual se vor regăsi în mesajul de pe email.

0

Articole relevante

08 Apr2024

Domeniile Premium: Ce sunt și ce le face atât de valoroase?

Citește mai departe
25 Jan2024

Ce este Whois și cum poate fi utilizat în Lumea Digitală

Citește mai departe
23 Jan2024

Mail Exchange (MX): Cum funcționează și de ce este important

Citește mai departe
01 Jun2023

Cât poate valora un domeniu web

Citește mai departe
23 Jan2023

Este numele de domeniu important?

Citește mai departe
05 Dec2022

Ce înseamnă statusul unui domeniu "Pending Delete" la ROTLD?

Citește mai departe

Comentarii