Evolutia Linux

În lumea rapidă a tehnologiei computerelor, orice a a avut loc cu mai bine de 10 ani în urmă pare să fie istorie. Chiar și originile Linux, care a fost odată un copil nou pe strada Unix, încep să se e ...

Publicat la data de 28.05.2019

Actualizat la data de 18.09.2019

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

În lumea rapidă a tehnologiei computerelor, orice a a avut loc cu mai bine de 10 ani în urmă pare să fie istorie. Chiar și originile Linux, care a fost odată un copil nou pe strada Unix, încep să se estompeze în trecutul îndepărtat.

Primele semne ale sistemului Linux există încă din perioada PC-ului compatibil IBM AT în jurul anului 1991. Un student de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a avut o idee: construirea unui sistem de operare asemănător Unix pentru PC-uri compatibile IBM. Studentul, Linus Torwalds, a făcut experimente cu Minix, un sistem gratuit Unix pentru PC-uri, dezvoltat de Andrew S. Tanenbaum din Amsterdam, Olanda. Linus a vrut să dezvolte un sistem de operare Unix pentru PC-ul său care depășea limitele lui Minix. S-a întâmplat că arhitectura PC-ului, pentru care și-a dezvoltat noul și îmbunătățitul sistemul de operare Unix, să se transforme în cea mai de succes linie de computere din lume. Aceasta a constituit baza pentru popularitatea rapidă a Linux-ului. Talentul și munca grea a lui Linus care a beneficiat și de sprijinul din partea comunității open source au făcut restul.

În a doua jumătate a anului 1991, lucrurile de neconceput au început să devină realitate când Linus a făcut versiunea 0.02 a ceea ce avea să devină cunoscut drept sistemul de operare „Linux” („Linus Unix”) disponibil pentru comunitatea open source. Astfel, în anul 1994 a fost gata să lanseze primul kernel Linux stabil (versiunea 1.0). Odată ce a fost făcut public, acesta s-a răspândit rapid, a câștigat putere și a evoluat într-o varietate de specii („distribuții”). Astăzi, există aproximativ 29 de milioane de utilizatori Linux; mulți dintre ei fiind implicați activ în dezvoltarea de software și dezvoltarea continuă a kernel-ului.

Unul dintre motivele de popularitate ale Linux-ului provine din licența în baza căreia a fost lansat, licența publică generală GNU. Aceasta se asigură că sursa de cod Linux este disponibilă gratuit tuturor și că toată lumea poate contribui la dezvoltarea acesteia. Acest lucru a adăugat efectiv mii de programatori echipei de dezvoltare Linux. În ciuda preocupării că ce e mult strică, rămâne un fapt că un număr mare de dezvoltatori Linux au oferit un sistem de operare cu o eficiență și o robustețe fără precedent, cu nenumărate pachete software disponibile atât pentru afaceri, cât și pentru timp liber.

Să aruncăm o privire la unele dintre avantajele sistemului Linux, care au făcut ca acesta să fie alegerea sistemului de operare pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Avantaje Linux

Cost redus: Nu trebuie să consumați timp și bani pentru a obține licențe din moment ce Linux și o mare parte din software-ul său sunt livrate cu GNU General Public License. Puteți începe să lucrați imediat fără să vă faceți griji că software-ul dvs. poate înceta să funcționeze oricând deoarece versiunea gratuită trial expiră. În plus, există depozite mari, din care puteți descărca gratuit software de înaltă calitate pentru aproape orice sarcină la care vă puteți gândi.

Stabilitate: Linux nu trebuie să fie repornit periodic pentru a menține nivelurile de performanță. Nu îngheață sau încetinește în timp din cauza scurgerilor de memorie și altele astfel de probleme. Timpul de funcționare continuă de sute de zile (până la un an sau chiar și mai mult) nu este neobișnuit.

Performanță: Linux oferă performanțe ridicate persistente pe stațiile de lucru și pe rețele. Poate gestiona simultan un număr neobișnuit de utilizatori și poate face computerele vechi suficient de receptive pentru a fi din nou utile.

Prietenos cu rețeaua: Linux a fost dezvoltat de un grup de programatori prin Internet și, prin urmare, are un suport puternic pentru funcționalitatea rețelei; sistemele client și server pot fi configurate cu ușurință pe orice computer care rulează Linux. Acesta poate efectua sarcini, cum ar fi copii de rezervă în rețea, mai rapid și mai fiabil decât sistemele alternative.

Flexibilitate: Linux poate fi folosit pentru aplicații de tip server de înaltă performanță, aplicații desktop și sisteme încorporate. Puteți economisi spațiu pe disc doar prin instalarea componentelor necesare unei anumite utilizări. Puteți restricționa utilizarea anumitor computere, instalând, de exemplu, numai aplicații de birou selectate în locul întregii suite.

Compatibilitate: rulează toate pachetele software comune Unix și poate procesa toate formatele de fișiere obișnuite.

Alegere: Numărul mare de distribuții Linux vă oferă posibilitatea de a alege. Fiecare distribuție este dezvoltată și susținută de către o organizație diferită. Puteți alege ce vă place cel mai mult; funcționalitățile de bază sunt aceleași; majoritatea software-urilor rulează pe majoritatea distribuțiilor.

Instalare rapidă și ușoară: Cele mai multe distribuții Linux vin cu programe de instalare și configurare ușor de utilizat. Distribuțiile populare de Linux sunt furnizate cu instrumente care fac instalarea de software suplimentar foarte ușor de utilizat.

Utilizarea completă a discului: Linux continuă să funcționeze bine chiar și atunci când hard diskul este aproape plin.

Multitasking: Linux este conceput pentru a face multe lucruri în același timp; de exemplu, o lucrare mare de imprimare ce rulează în fundal nu va încetini alte lucrări.

Securitate: Linux este unul dintre cele mai sigure sisteme de operare. „Pereții” și sistemele flexibile de acces la fișiere previn accesul vizitatorilor sau al virușilor nedoriți. Utilizatorii Linux au opțiunea de a selecta și descărca software în siguranță, gratuit, din depozite online care conțin mii de pachete de înaltă calitate. Nu sunt necesare tranzacții de cumpărare care să necesite numere de cărți de credit sau alte informații personale sensibile.

Open Source: Dacă dezvoltați software care necesită cunoașterea sau modificarea codului sistemului de operare, codul sursă al lui Linux este la îndemână. Cele mai multe aplicații Linux sunt și open source.

În ziua de azi, combinația de computere ieftine și sisteme gratuite de operare Linux și software de înaltă calitate oferă soluții incredibil de ieftine atât pentru utilizarea de bază la biroul de acasă, cât și pentru aplicațiile de afaceri și știință de înaltă performanță. Alegerile distribuțiilor Linux disponibile și ale software-ului Linux ar putea fi copleșitoare la început, dar dacă știți unde să căutați, nu ar trebui să dureze mult timp pentru a vă găsi o bună orientare online.

0

Articole relevante

13 May2020

Lucruri de făcut înainte de a deschide un site web de lifestyle

Citește mai departe
22 Apr2020

Cum se schimbă parola unui cont de e-mail în cPanel, 5 pași simpli

Citește mai departe
07 Apr2020

Ce inseamnă și cum se rezolvă eroarea 404?

Citește mai departe
16 Mar2020

Cum să creați o adresă de e-mail din cPanel și cum configurați un client de e-mail

Citește mai departe
24 Feb2020

40 de comenzi utile pentru serverul Linux

Citește mai departe
07 Feb2020

Cum să aflați erorile din PrestaShop

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT