Importanţa certificatelor SSL

De ce sunt certificatele SSL atât de importante pentru orice Website? Denumirea de SSL poate părea familiară multor persoane, însă este posibil ca aceştia să nu cunoască în totalitate ce este un certi ...

Publicat la data de 14.09.2016

Actualizat la data de 19.02.2019

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

De ce sunt certificatele SSL atât de importante pentru orice Website?

Denumirea de SSL poate părea familiară multor persoane, însă este posibil ca aceştia să nu cunoască în totalitate ce este un certificat SSL şi ce face, aceştia ştiind doar că are legătură cu internetul. Posibil să nu ştii, dar majoritatea site-urilor populare au deja SSL. Dacă te uiţi în partea de stânga a barii de navigare vei observa un lacăt; aceasta înseamnă că orice date pe care le transmiţi către acel site vor fi sigure.

De ce este important?

Pe scurt, SSL (Secure Sockets Layer) este folosit pentru a securiza datele transmise pe internet între computerul tău şi serverul de la destinaţie. Aceste date pot fi parole, informaţii despre cardul de credit cu care doreşti să cumperi de pe un site online şi practic orice informaţie importantă pe care nu doreşti să o împărţi cu altcineva.

Prin intermediul unui dertificat SSL, orice informaţie transmisă devine criptată prin introducerea automată de caractere aleatorii în mesajul original, făcându-l nedescifrabil pentru oricine în afară de serverul cu care se comunică. Acest lucru face aproape imposibil furtul informaţiilor de către hackeri.

Ar trebui să folosesc SSL?

În cazul în care deţii un site web, mai ales unul de comerţ electronic, atunci SSL este o necesitate. Nu numai că te va ajuta să păstrezi informaţiile clienţilor tăi în siguranţă, dar va asigura securitatea afacerii tale online şi va determina un număr ridicat de clienţi fideli, mulţumiţi.

Începând cu anul 2017, Google etichetează toate site-urile care nu au SSL că fiind „Nesigure”.

Dacă vei naviga pe site-ul „nav.ro”, vei ştii că site-ul nu este unul fals deoarece poţi vedea lacătul din bara de navigare. O altă modalitate este aceea de a observa dacă URL-ul site-ului este afişat cu „https” şi nu cu „http”.

Cum se instalează un certificat SSL?

Un certificat SSL standard poate costa între 10 şi 100 Euro pe an, în funcţie firma de hosting de la care îl vei achiziţiona. Pentru a instala un certificat SSL pe serverul tău, va trebui să generezi o solicitare de semnare a certificatului (CSR). Acest lucru va determina ce server va folosi certificatul precum şi numele de domeniu pe care va fi instalat acesta. După oferirea tuturor informaţiilor se va emite un fişier ce conţine certificatul SSL pe care îl poţi instala pe server. Dacă ţi se pare complicat atunci trebuie să ştii că majoritatea companiilor de hosting îţi oferă posibilitatea, ca pentru câţiva euro, să achiziţionezi un pachet de instalare SSL, iar în acest caz instalarea va fi efectuată de echipa de suport a acestora.

Dacă nu ai fost familiar cu certificatele SSL înainte de acest articol, de acum înainte vei începe să devii conştient că în cazul în care un site nu are certificat SSL reprezintă un risc major pentru trimiterea de informaţii de orice fel către acesta.

0

Articole relevante

18 Dec2020

Adresă IP dedicată vs adresă IP shared

Citește mai departe
17 Apr2020

Păstrarea site-ului securizat în timp ce lucrați de acasă

Citește mai departe
24 Apr2019

SSL - Plătit sau gratuit?

Citește mai departe
13 Nov2018

Ce este Transport Layer Security (TLS)?

Citește mai departe
18 Sep2018

Ce se întâmplă atunci când nu vă reînnoiți certificatele SSL la timp?

Citește mai departe
24 Jul2018

Evoluția SSL și TLS

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT