Introducere în HTML: Limbajul de bază al paginilor web

În lumea digitală de astăzi, HTML (HyperText Markup Language) reprezintă fundamentul paginilor web. Este un limbaj de marcă pentru structurarea și afișarea conținutului pe internet. HTML permite crear ...

Publicat la data de 26.05.2023

Actualizat la data de 26.05.2023

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

În lumea digitală de astăzi, HTML (HyperText Markup Language) reprezintă fundamentul paginilor web. Este un limbaj de marcă pentru structurarea și afișarea conținutului pe internet. HTML permite crearea paginilor web interactive și ușor de navigat, folosind elemente și etichete specifice.

Ce este HTML?

Acesta este un limbaj de programare simplu și universal acceptat, utilizat pentru a construi și structura pagini web. Este un limbaj de marcare, ceea ce înseamnă că utilizează etichete pentru a defini structura și formatul conținutului unei pagini web.

Structura HTML

O pagină HTML este compusă dintr-un set de elemente și etichete. Fiecare element este înconjurat de etichete, care marchează începutul și sfârșitul elementului respectiv. Etichetele sunt în general scrise între simbolurile „<” și „>”. Elementele pot fi de diferite tipuri, cum ar fi titluri, paragrafe, imagini, link-uri și multe altele.

Exemplu de cod HTML simplu:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
  <title>Titlul paginii</title>
</head>
<body>
  <h1>Titlul principal al paginii</h1>
  <p>Aceasta este o pagină web simplă.</p>
</body>
</html>

În exemplul de mai sus, avem o pagină web simplă, care conține un titlu (<title>) în bara de titlu a browserului și un conținut principal în corpul paginii (<body>). Elementele sunt încadrate în etichete corespunzătoare (<h1> pentru titlu și <p> pentru paragraf).

Atributele HTML

Elementele pot avea, de asemenea, atribute care oferă informații suplimentare despre acele elemente. Atributele sunt specificate în interiorul etichetelor și oferă control asupra comportamentului sau stilului elementului.

Exemplu de cod cu atribut:

<a href="https://www.exemplu.com">Acesta este un link</a>

În acest exemplu, avem un element de legătură (<a>) care are atributul href (hyperlink reference) setat la adresa URL „https://www.exemplu.com„. Acest atribut specifică locația către care link-ul trebuie să redirecționeze.

CSS și JavaScript

HTML poate fi îmbunătățit și personalizat folosind CSS (Cascading Style Sheets) și JavaScript. CSS se ocupă de aspectul și stilul paginilor web, în timp ce JavaScript permite interactivitatea și funcționalitatea dinamică a paginilor.

Concluzie

HTML este limbajul de bază al paginilor web și reprezintă o componentă esențială a tehnologiei web. Prin învățarea acestuia, poți crea și personaliza pagini web în funcție de nevoile și preferințele tale. Este un limbaj accesibil și ușor de înțeles, oferind o fundație solidă pentru construirea experiențelor web interactive.

0

Articole relevante

22 Sep2023

Ce este phpMyAdmin și cum să-l utilizezi pentru gestionarea bazelor de date MySQL

Citește mai departe
21 Sep2023

Linux: GUI sau Terminal? Alegerea perfectă pentru tine

Citește mai departe
08 Sep2023

Linux Nano: Un Ghid pentru Editorul de Text Simplu și Eficient

Citește mai departe
04 Sep2023

Ce este terminalul în Linux? Un ghid complet pentru începători

Citește mai departe
23 Aug2023

Magazinele Virtuale: Cum și De Ce Revoluționează Cumpărăturile Online

Citește mai departe
14 Aug2023

Portofelul Electronic: Viitorul Plăților și Gestionării Financiare

Citește mai departe

Comentarii