Port Forwarding în Linux

Port forwarding în Linux este o tehnica utilizată pentru a redirecționa traficul de rețea de la un port al unui dispozitiv la alt port al altui dispozitiv. Acest proces este util pentru a permite acce ...

Publicat la data de 13.11.2023

Actualizat la data de 13.11.2023

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Port forwarding în Linux este o tehnica utilizată pentru a redirecționa traficul de rețea de la un port al unui dispozitiv la alt port al altui dispozitiv. Acest proces este util pentru a permite accesul extern la servicii precum servere web, servere de jocuri sau orice altă aplicație care ascultă de un anumit port.

1. Deschide un terminal în Linux

Deschide terminalul în Linux. Poți face acest lucru folosind combinația de taste Ctrl + Alt + T sau căutând „Terminal” în meniul aplicațiilor.

2. Identifică adresa IP a dispozitivului tău

Folosește comanda ifconfig pe terminalul Linux pentru a identifica adresa IP a dispozitivului tău. Găsește interfața de rețea pe care o folosești și notează adresa IP asociată.

ifconfig

Accesează routerul tău

Folosește adresa IP a routerului pentru a accesa panoul de administrare. Această adresă este de obicei tipărită pe partea de jos sau pe spatele routerului și poate arăta ceva de genul 192.168.1.1. Accesează această adresă într-un browser web și autentifică-te cu numele de utilizator și parola corespunzătoare.

4. Găsește secțiunea de Port Forwarding

Navighează prin panoul de administrare al routerului și găsește secțiunea dedicată port forwarding-ului. Aceasta poate fi denumită diferit în funcție de modelul routerului, dar căutările precum „Port Forwarding”, „Virtual Server”, sau „Port Mapping” ar trebui să îți ofere acces la această funcționalitate.

5. Creează o regulă de port forwarding în Linux

  • Portul de intrare: Alege portul pe care vrei să îl redirecționezi către dispozitivul tău Linux.
  • Adresa IP a dispozitivului: Introdu adresa IP pe care ai notat-o anterior folosind comanda ifconfig.
  • Portul de destinație: Alege portul la care serviciul sau aplicația ta ascultă pe dispozitivul Linux.

6. Salvează și repornește routerul

După ce ai configurat regula de port forwarding, salvează setările și repornește routerul pentru a aplica modificările.

7. Verifică port forwarding-ul în Linux

Pentru a verifica dacă port forwarding-ul funcționează, poți utiliza un instrument precum telnet sau poți accesa adresa IP a routerului urmată de portul ales. De exemplu:

telnet adresa_ip_routerului port

Concluzie

Acum ar trebui să ai port forwarding configurat pe dispozitivul tău Linux. Asigură-te că firewall-ul tău este configurat corespunzător pentru a permite traficul pe portul ales.

Acest tutorial ar trebui să te ajute să începi cu port forwarding în Linux. Asigură-te că respecți legile și politicile de securitate în timp ce configurezi port forwarding-ul și să îți protejezi dispozitivul de amenințări externe.

0

Articole relevante

24 Nov2023

Cum instalăm LAMP pe Debian 10?

Citește mai departe
20 Nov2023

Ghid Detaliat pentru Instalarea Debian: Pas cu Pas

Citește mai departe
30 Oct2023

cPanel: Managerul de Fișiere

Citește mai departe
25 Oct2023

Crearea unei Adrese de Email în cPanel

Citește mai departe
23 Oct2023

Ce este un Email Autoresponder din cPanel?

Citește mai departe

Comentarii