De ce VPS în 2023?

Un server VPS (Virtual Private Server) este o formă de găzduire web în care un server fizic este împărțit în mai multe servere virtuale, fiecare având propriul său sistem de operare și resurse dedicat ...

Publicat la data de 14.02.2023

Actualizat la data de 14.02.2023

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Un server VPS (Virtual Private Server) este o formă de găzduire web în care un server fizic este împărțit în mai multe servere virtuale, fiecare având propriul său sistem de operare și resurse dedicate, cum ar fi CPU, RAM și stocare. Aceste servere virtuale sunt izolate și pot fi configurate și administrate independent, oferind un control complet asupra serverului și aplicațiilor.

Un server VPS îți permite să instalezi și să rulezi propriile aplicații și software-uri personalizate. Precum și să alegi sistemul de operare și configurațiile hardware pe care le preferi. De asemenea, serverele VPS oferă un nivel mai mare de securitate și control față de serviciile de găzduire web shared. Asta deoarece resursele sunt dedicate numai site-ului tău și nu sunt influențate de utilizatorii de pe același server.

De ce să aleg un VPS?

Există mai multe motive pentru care ai putea alege un server VPS pentru afacerea ta, printre care se numără:

 1. Control și flexibilitate. Cu un server VPS, ai control complet asupra serverului și aplicațiilor tale putând configura și personaliza hardware-ul și software-ul pentru a se potrivi nevoilor tale.
 2. Performanță îmbunătățită. Serverele VPS oferă resurse dedicate, ceea ce înseamnă că nu vei fi afectat de alți utilizatori de pe același server. Acest lucru poate îmbunătăți performanța și viteza site-ului tău.
 3. Securitate îmbunătățită. Cu resurse dedicate, serverele VPS oferă un nivel mai mare de securitate decât serviciile de găzduire shared. Acest lucru se datorează faptului că resursele sunt utilizate numai de site-ul tău, iar alte site-uri web sau utilizatori nu pot influența performanța sau securitatea site-ului.
 4. Scalabilitate. O altă caracteristică importantă a serverelor VPS este scalabilitatea. Poți adăuga sau reduce resursele serverului în funcție de nevoile tale în timp real, ceea ce înseamnă că nu vei fi limitat de resursele hardware sau software.
 5. Cost efectiv: Serverele VPS sunt, în general, mai accesibile decât serverele dedicate, iar costul poate fi mai mic decât cel al unui hosting împărțit dacă ai nevoie de mai multe resurse dedicate.

Cum securizez un VPS?

Pentru a te asigura că serverul VPS este securizat și actualizat, poți urma pașii:

 1. Instalează actualizările de securitate și patch-urile de sistem imediat ce sunt disponibile.
 2. Folosește parole puternice și autentificare în doi factori (2FA) pentru a preveni accesul neautorizat.
 3. Restricționeaza accesul la server și la serviciile sale prin configurarea unui firewall.
 4. Monitorizează log-urile de securitate pentru a detecta activități suspecte sau încercări de intruziune.
 5. Cripteaza toate datele sensibile, cum ar fi parolele și informațiile de plată, pentru a le proteja în cazul unui atac cibernetic.
 6. Realizează backup-uri regulate și stochează-le într-un loc sigur, pentru a te asigura că poți reveni la o versiune funcțională a serverului în caz de probleme.
 7. Utilizează un software antivirus și anti-malware pentru a proteja serverul împotriva atacurilor de tipul virus, malware sau spyware.

Acestea sunt doar câteva exemple de măsuri pe care le poți lua pentru a te asigura că serverul VPS este securizat și actualizat. Este important să fii atent la ultimele amenințări de securitate și să actualizezi periodic setările și software-ul serverului.

În general, serverele VPS pot fi o alegere excelentă pentru cei care doresc un nivel mai mare de control și flexibilitate în găzduirea site-ului web, fără a fi nevoie să investească într-un server dedicat costisitor.

1

Articole relevante

14 Dec2023

Ghid pas cu pas pentru crearea unui site web de succes

Citește mai departe
09 Aug2023

Magento: Platforma de Comerț Electronic Explicată

Citește mai departe
19 Jun2023

Linux și Windows: Care este alegerea ta perfectă?

Citește mai departe
07 Apr2023

Ce este WHMCS?

Citește mai departe
05 Apr2023

Backup la site-ul WordPress

Citește mai departe

Comentarii