Diferența între un server dedicat și un VPS în cloud

Atunci când găzduirea partajată nu răspunde nevoilor website-ului tău, va fi necesar să te muți pe un server VPS în cloud sau pe un hosting dedicat. Deși ambele soluții prezintă resurse superioare, ex ...

Publicat la data de 18.11.2022

Actualizat la data de 18.11.2022

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Atunci când găzduirea partajată nu răspunde nevoilor website-ului tău, va fi necesar să te muți pe un server VPS în cloud sau pe un hosting dedicat. Deși ambele soluții prezintă resurse superioare, există diferențe importante între ele. Pentru a putea lua decizia potrivită, urmează sfaturile de mai jos!

Ce este un server VPS?

Termenul VPS este un acronim care provine de la virtual private server și face referire la un tip de hosting în care computerul principal a fost divizat în computere virtuale multiple, ce pun la dispoziție resurse dedicated. Puterea este mai mare decât în cazul găzduirii partajate, iar ceea ce primești va fi izolat de restul vecinilor. Astfel, ai parte de memorie RAM, CPU și spațiu de disc în limite fixe. De asemenea, poți instala propriul sistem de operare Windows sau Linux și să efectuezi configurări direct prin accesul root.

Cine are nevoie de un server VPS?

Pachetele de găzduire VPS sunt recomandate companiilor care se află în extindere, dar nu sunt încă pregătite să facă investiții foarte mari în hosting. Atunci când optezi pentru aceeași soluție, ai parte de flexibilitate și de posibilitatea de a efectua upgrade-uri cu un singur click. Pe lângă scalabilitate, VPS-urile sunt mai sigure și pot fi însoțite de protecție anti-DDoS sau de serviciul de back-up automat.

Website-urile și blogurile care au cel puțin câțiva mii de vizitatori lunari, precum și magazinele online aflate la început de drum vor găsi acest hosting util. Un VPS mai reprezintă o alternativă excelentă pentru cei care vor să încerce și alte idei noi în afară de website-uri, deoarece se va putea susține inclusiv o aplicație sau un server de gaming.

Ce este un server dedicat?

După cum sugerează și denumirea, un astfel de pachet presupune faptul că primești un computer care îți aparține în întregime. Nu există alți vecini, iar resursele vor fi toate doar ale tale și le poți utiliza după bunul plac. Din același motiv, prețul de achiziție este unul ridicat. Pe de altă parte, costurile vor fi unele justificate dacă ești persoana potrivită. Un server dedicat de calitate dispune de o memorie RAM mare, precum și de lățime de bandă nelimitată. Nu este însă necesar să plătești pentru o putere pe care n-o utilizezi, iar categoria serverului poate face o diferență semnificativă în buget.

Cine are nevoie de un server dedicat?

Acest hosting este recomandat magazinelor online recunoscute, precum și companiilor care dispun de bugete mari pentru promovare. În general, cele mai populare branduri din industria eCommerce utilizează aceeași soluție. Serverele dedicate mai sunt potrivite pentru aplicații web cu cerințe complexe, site-uri web cu milioane de vizitatori sau companii software.

Cum alegi pachetul de hosting potrivit?

Înainte de a lua o decizie, trebuie să analizezi cu atenție situația ta. Tehnologia cloud a fost concepută special pentru website-urile de dimensiuni mici și medii, având la bază un mod de lucru bazat pe mai multe mașini aflate în incinte de colocare. Acestea sunt susținute independent, iar SSD-urile asigură o viteză de încărcare superioară. Un server dedicat are însă propriul hardware și poate fi configurat în moduri multiple. Ține cont de criteriile de mai sus iar apoi analizează ofertele existente, pentru a fi sigur că alegi ceea ce ți se potrivește!

0

Articole relevante

14 Dec2023

Ghid pas cu pas pentru crearea unui site web de succes

Citește mai departe
09 Aug2023

Magento: Platforma de Comerț Electronic Explicată

Citește mai departe
19 Jun2023

Linux și Windows: Care este alegerea ta perfectă?

Citește mai departe
07 Apr2023

Ce este WHMCS?

Citește mai departe
05 Apr2023

Backup la site-ul WordPress

Citește mai departe
14 Feb2023

De ce VPS în 2023?

Citește mai departe

Comentarii