Tipurile de servere în domeniul găzduirii Web

Pentru utilizatorul obișnuit care încearcă să înceapă un blog sau un site web, toată discuția despre găzduire web poate fi confuză și copleșitoare. Acest lucru devine mai complicat atunci când vizitaț ...

Publicat la data de 13.01.2017

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

Pentru utilizatorul obișnuit care încearcă să înceapă un blog sau un site web, toată discuția despre găzduire web poate fi confuză și copleșitoare. Acest lucru devine mai complicat atunci când vizitați un site web al unei companii de găzduire și aflați că există diferite tipuri de servicii hosting și diferite tipuri de servere.

Pe care ar trebui să îl alegeți?

Există patru tipuri diferite de servere:

1. Servere de găzduire tip shared

2. Servere virtuale private

3. Servere dedicate

Vom explica ce înseamnă fiecare și modul în care acestea funcționează pentru utilizatori

Ce este un server de găzduire?

Un server este la fel ca și computerul de acasă. Are o un procesor (CPU), un sistem de operare (majoritatea serverelor se bazează pe Linux), memorii, și hard disk-uri pentru stocarea fișierelor de pe site.

Un site web este în esență o multitudine de fișiere stocate pe un server. Serverele iau aceste fișiere și le convertesc în elementele vizuale pe care le vedem pe un site web – grafică, butoane, grafică formatată, videoclipuri, poze, etc.

Server de hosting partajat (Shared Hosting Server)

Când cumpărați găzduire partajată de la o companie de găzduire web, aceștia stochează fișierele site-ului dvs pe un server unde se partajeaza resursele acestuia cu un număr de alte site-uri web, respectiv cu alți utilizatori.

Acesta este motivul pentru care găzduirea în comun este întotdeauna cea mai ieftină opțiune. Când sunteți la început cu un blog sau un site web și nu aveți deja o sursă imensă de trafic (sub 1000-2000 de vizite pe zi), găzduirea fișierelor site-ului pe un server partajat nu este deloc o idee rea.

Pe de altă parte, în cazul în care un site web de pe serverul partajat este atacat de către hackeri, sau, din anumite motive, ocupă o mulțime de spațiu (lățime de bandă) pe server datorită dimensiunii fișierelor, și celelalte site-uri de pe același server vor avea de suferit. Acest lucru v-ar putea afecta și pe dvs. Cu toate acestea, dacă aveți o companie de shared hosting bună, ei își vor da seama de sursa problemei și vor restabili serverele astfel încât toate site-urile de pe serverul respectiv să revină la normal în doar câteva minute.

Exemplu: Vă puteți gândi la găzduirea în comun ca și cum ați merge cu autobuzul în timpul orelor de vârf. Veți ajunge acolo unde trebuie, dar ceilalți oameni din autobuz vă pot provoca disconfort.

Server Virtual Privat (VPS)

În lumea găzduirii web, găzduirea VPS este următorul pas pe care îl puteți face atunci când site-ul sau blogul dvs ajunge la un punct în care primiți mai mult de 2000 de vizite pe zi.

(Notă: Acest număr este orientativ. Întotdeauna este cel mai bine să discutați cu compania dvs. de găzduire, pe baza analizei vitezei și a performanței site-ului dvs., pentru a afla atunci când este momentul să treceți de la shared hosting la VPS.)

În cazul găzduirii VPS, veți continua să împărțiți serverul cu alți utilizatori, însă pe server există un număr semnificativ mai mic de site-uri web.
Vi se va atribui o porțiune partiționata a serverului, ceea ce înseamnă că veți avea mai mult spațiu alocat pentru dvs. Va fi mai puțin probabil ca site-ul dvs să aibă downtime din cauză că altcineva are probleme cu site-ul.

Cu serviciul VPS, puteți personaliza serverul așa cum doriți. Această opțiune este perfectă dacă sunteți familiarizat cu gestionarea serverului. Dacă nu sunteți, compania de găzduire se poate ocupa de acest lucru în numele dvs, contra unei taxe.

Exemplu: Dacă găzduirea partajată este ca și cum ați călători într-un autobuz aglomerat, gândiți-va la VPS hosting ca la Taxi. Cu siguranță va veți simți mai confortabil și veți avea libertatea de manevră așa cum doriți, dar mașina aparține in final altei persoane.

Server gazduit in Cloud

Un server în Cloud este similar cu un server VPS. Cu toate acestea, în acest caz, serverul dvs. nu este doar pe un singur echipament, ci este răspândit pe mai multe servere găzduite pe Internet.

În multe privințe, este la fel ca găzduirea VPS în care aveți mai mult control asupra site-ului și veți putea oferi vizitatorilor o experiență mai bună.

Serverul dedicat

Un server dedicat este la fel cum sugerează și numele – site-ul dvs. este găzduit pe propriul server pe care nu îl veți împărți cu nimeni altcineva. Aveți acces la toate resursele de pe mașină.

Hackerii care compromit site-ul cuiva sau o creștere a traficului către un al site determinând utilizarea excesivă a lățimii de bandă pe un server partajat nu mai sunt problema ta.

Exemplu: un server dedicat este similar cu conducerea mașinii tale. Cu siguranță intervine mai mult angajament financiar și responsabilitate, dar este la alegerea dvs. să faceți ce doriți.

Cu un server dedicat, aveți tot controlul posibil. Deci, în momentul în care veți achiziționa această variantă de la o companie de hosting, este important ca dumneavoastră sau cineva din echipa dvs. să știe cum să gestioneze toată tehnica ce vine cu un server dedicat, astfel încât site-ul dvs să rămână în funcțiune.

Începeți cu un server de găzduire partajat atunci când traficul dvs. este scăzut. Avansați la un VPS, apoi gestionați site-ul cu un server în Cloud sau unul dedicat.

0

Articole relevante

14 Dec2023

Ghid pas cu pas pentru crearea unui site web de succes

Citește mai departe
09 Aug2023

Magento: Platforma de Comerț Electronic Explicată

Citește mai departe
19 Jun2023

Linux și Windows: Care este alegerea ta perfectă?

Citește mai departe
07 Apr2023

Ce este WHMCS?

Citește mai departe
05 Apr2023

Backup la site-ul WordPress

Citește mai departe
14 Feb2023

De ce VPS în 2023?

Citește mai departe

Comentarii