AMD introduce arhitectura Zen 2

AMD a dezvăluit arhitectura Zen 2 pentru familia de microprocesoare. Vândut sub marca Epyc pentru servere, este așteptata dublarea performanței față de generația anterioară. Advanced Micro Devices (AM ...

Publicat la data de 14.11.2018

Actualizat la data de 19.02.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

AMD a dezvăluit arhitectura Zen 2 pentru familia de microprocesoare. Vândut sub marca Epyc pentru servere, este așteptata dublarea performanței față de generația anterioară.

Advanced Micro Devices (AMD) a dezvăluit arhitectura Zen 2 pentru familia sa de microprocesoare desktop / laptop și server pe care intenționează să o lanseze în 2019, cu o promisiune de dublă performanță față de generația anterioară. Vestea a venit la un briefing din San Francisco, unde s-au făcut câteva anunțuri AMD.

Zen este arhitectura principală. Pe desktop-uri și notebook-uri, este vândut sub numele de brand Ryzen. Pentru servere, este vândut sub marca Epyc. Următoarea generație de Epyc, ce poartă numele de cod Romei, va fi disponibilă anul viitor.

Zen a adus AMD în competiție cu Intel încă o dată, după o serie dezastruoasă de procesoare cu nume de echipamente grele (Bulldozer, Piledriver, Steamroller). Cu Zen 2, AMD speră să depășească Intel în ceea ce privește aspectele performanței.

O modalitate prin care Zen 2 își va îmbunătăți performanța este să treacă la operațiile native AVX2 pe 256 de biți în loc de AVX2 pe 128 biți. Aceasta va dubla lățimea de bandă pentru execuția floating-point, în timp ce workload-rile, cum ar fi branch prediction și prefetching-ul, vor fi mai exacte.

Zen 2 va oferi de asemenea o protecție îmbunătățită a hardware-ului împotriva anumitor variante ale atacurilor Spectre și o securitate încorporată mai bună, unde datele pot fi complet criptate, în timp ce sunt transferate în memorie. Una dintre marile caracteristici ale Zen a fost oferirea unei criptări complete memoriei mașinii virtuale, lucru pe care Intel încă nu a oferit-o cu procesoarele Xeon.

AMD a declarat că cip-urile Zen 2 sunt oferite la 7nm și vor fi lansate anul viitor. Zen 3 este pe cale să debuteze pe un proces îmbunătățit de 7nm în 2020.

AMD Zen 4 în lucru

Ca parte a conferinței de presă, AMD a recunoscut că Zen 4 este „în stadiul de proiectare”, însemnând că această tehnologie se află încă pe hârtie. Având în vedere că Zen 3 este așteptat în 2020, nu vă gândiți că o să vedeți Zen 4 până în 2022 sau cam așa ceva. Dincolo de aceasta, compania a spus că ar oferi performanțe ridicate și performanțe pe watt în comparație cu generațiile anterioare.

Au fost câteva săptămâni bune pentru AMD și EPYC. Săptămâna trecută, Oracle a anunțat că se va folosi de Epyc, iar zilele acestea Amazon Web Services (AWS) a anunțat că Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) va folosi procesoarele Epyc, astfel încât clienții să poată avea acces la performanțele procesoarelor AMD. Intel a menționat că, de asemenea, are o relație extinsă cu AWS.

Deci, acum AMD deține licențe cu toți furnizorii principali de servere (HPE, Dell, Lenovo, Cisco) și aproape toți furnizorii majori de cloud. Anterior a anunțat colaborări cu Microsoft Azure, compania chinezească Baidu și Tencent.

Cum s-ar traduce acest lucru în vânzări? Ei bine, depinde de cum este privit. Mercury Research a declarat că quantumul de server AMD este de 1,6%. Da, este un lucru minunat, însă acum un an – înainte de expedierea lui Epyc – a fost de 0,3%, deci impulsul este cu siguranță în direcția cea bună.

Și Mercury a remarcat că ponderea AMD a crescut în fiecare trimestru în acest an, când Epyc a început să livreze se livreze în volume mari. Vânzările de servere se schimbă lent, deci, ritmul continuă să se dezvolte.

0

Articole relevante

18 Jul2022

Este timpul să trecem exclusiv la NVMe?

Citește mai departe
05 Jul2022

De ce durează atât de mult adoptarea IPv6?

Citește mai departe
11 Nov2020

Importanța backup-ului datelor și a recuperării în caz de dezastru

Citește mai departe
11 May2020

Ce este un data center?

Citește mai departe
30 Mar2020

Considerații cheie ce trebuiesc luate in considerare înainte de migrarea în cloud

Citește mai departe
18 Feb2020

Calculator unități de rack

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT