Ce este un Internet exchange?

După cum sugerează și denumirea, termenul de Internet exchange se referă la schimbul de date între două sau mai multe rețele. Adesea, acest proces este realizat printr-o locație fizică (IXP) și implic ...

Publicat la data de 12.05.2023

Actualizat la data de 12.05.2023

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

După cum sugerează și denumirea, termenul de Internet exchange se referă la schimbul de date între două sau mai multe rețele. Adesea, acest proces este realizat printr-o locație fizică (IXP) și implică un centru de date cu sisteme complexe. Conexiunea se poate realiza printr-un CDN, iar Internetul va fi furnizat direct de providerii oficiali.

Printr-un exchange există beneficii atât pentru vizitatori, cât și pentru operatorii de rețea. Traficul va fi livrat mai ușor, ceea ce va reduce latența și va duce la o îmbunătățire în ceea ce privește experiența de utilizare. Mai jos vei afla tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect!

Cum funcționează serviciile IXP?

Internetul nu e format dintr-o singură rețea. În mod contrar, poate fi descris mai degrabă ca o colecție alcătuită din mai multe rețele care se numesc sisteme autonome. Acestea conțin un set de routere aflate sub o administrare comună și cu o politică specifică de securitate. Pe lângă sistemele autonome mai există și prefixe de adrese IP, fiecare având un punct de acces specific. La fiecare capăt al unui punct trebuie să înceapă altul.

Din același motiv, traficul trebuie să fie transmis printr-un procotol BGP(border gateway protocol). Serviciile IXP aduc locația fizică pentru realizarea conexiunii și au un mod de operare similar cu cel al rețelelor Wi-fi de acasă. Diferența principală este însă dată de volumul rețelei, care ajunge la un nivel mult mai mare.

De ce este necesar IXP-ul?

Clădirile fizice care conțin nenumărate echipamente interconectate schimbă traficul de rețea la o rată de câteva sute MB până la 1 TB sau mai mult pe fiecare secundă. Fără un punct IXP, singura posibilitate de a se realiza operațiunea ar fi printr-o rețea de transit.

Deși aceasta nu ar fi neapărat considerată o greșeală, există anumite consecințe. Spre exemplu, datele ar putea parcurge distanțe mari până când să ajungă la o anumită destinație. Asta s-ar putea traduce într-o viteză de încărcare redusă, în special când este vorba de alte țări. Prin IXP, traficul va fi unul local și se vor îmbunătăți timpii de răspuns.

Ce înseamnă transit?

Transitul este un alt tip de conexiune, care poate fi descris drept un serviciu de acces la internet prin fibră optică. Acesta pune la dispoziție mai multe viteze de acces, însă nu este potrivit în situațiile celor care au așteptări mari în ceea ce privește rezultatele. Serviciul a fost creat pentru furnizorii de hosting sau operatorii de telecomunicații care doresc anunțarea spațiului lor IP pe internet.

Ce înseamnă peering?

Atunci când două sau mai multe rețele trec printr-un IXP comun, procesul acesta se numește peering. Scopul final este un cost mai mic în ceea ce privește prețul și o viteză stabilă. Dacă rețelele ar opera fără peering, ar însemna faptul că transmisiunea din punctul a în punctul b ar deveni mai scumpă. Din fericire, nu este nevoie de asta.

De ce să investești în Internet exchange?

Folosind serviciile noastre de IP transit și IP peering, vei avea parte de o conexiune la Internet care va răspunde tuturor nevoilor tale. Aceasta va fi realizată atât prin intermediul Nav.ro, cât și cu ajutorul partenerilor noștri. Dacă îți dorești o astfel de soluție, contactează-ne și hai să discutăm!

0

Articole relevante

15 May2023

Standardele de acreditare pentru Centrele de Date

Citește mai departe
23 Mar2023

Ce presupune procesul de colocare server și pentru cine este recomandat?

Citește mai departe
09 Mar2023

Cum te ajută serviciul de colocare să-ți dezvolți afacerea?

Citește mai departe
25 Jan2023

Supermicro lansează serverele alimentate cu Arm

Citește mai departe
30 Nov2022

Centrele de date sustenabile ale viitorului

Citește mai departe

Comentarii