Diferența dintre virtualizare și Cloud Computing

În ziua de astazi, majoritatea afacerilor si-au mutat toate sau o parte din operațiunile lor in mediul online. De multe ori, am auzit că o tehnologie este mai bună decât cealaltă pentru ca o afacere s ...

Publicat la data de 08.08.2018

Actualizat la data de 19.02.2019

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

În ziua de astazi, majoritatea afacerilor si-au mutat toate sau o parte din operațiunile lor in mediul online. De multe ori, am auzit că o tehnologie este mai bună decât cealaltă pentru ca o afacere să prospere în industria web. O astfel de tehnologie care a devenit recent un cuvânt cheie este Cloud Computing. Cloud Computing ca termen este folosit pentru tot ceea ce este legat de cloud. Fie că este vorba de servicii de cloud, sisteme de cloud, platforme, găzduire web etc. Adăugați la faptul că există niște oameni care spun că cloudul este virtual (ceea ce este adevărat) și, prin urmare, cloud computing-ul și virtualizarea sunt identice (aceasta afirmatie nefiind in totalitate adevărata).

În acest articol, ne propunem să ajutăm la rezolvarea unei confuzii si anume care este diferența dintre virtualizare și Cloud Computing.

Să începem mai întâi prin a intelege ce este virtualizarea.

Virtualizarea în cuvinte simple este crearea unei resurse în forma virtuală, mai degrabă decât forma ei fizică (reală). Aceste resurse pot include un server, un sistem de operare, o rețea, un fișier, un spațiu de stocare etc. Ideea de virtualizare este de a simplifica și de a gestiona cu ușurință volumul de lucru, astfel încât acesta să facă sistemul scalabil.

Există 6 tipuri diferite de virtualizare, virtualizare aplicație, virtualizare server, virtualizare administrativă, virtualizare rețea, virtualizare hardware și virtualizare storage.

Luați, de exemplu, virtualizarea serverului. Aici un server fizic este împărțit în mai multe servere virtuale folosind un software cunoscut sub numele de Hypervisor. În acest fel, utilizarea resurselor de server se face în cea mai bună măsură. Serverele partiționate se află într-un mediu izolat, astfel încât acestea să nu interfereze cu functionarea altor servere și nici cu resursele partajate. Fiecare compartiment virtual este cunoscut ca un Virtual Machine (VM) sau un Virtual Private Server (VPS).

După ce am spus acest lucru despre virtualizarea serverului, există șanse să vă gândiți „Nu este adevărat și în ceea ce privește Cloud Computing?” Deși aveți dreptate, deoarece Cloud Computing este în esență un produs de virtualizare, există totusi anumite diferențe.

Să vedem acum ce este Cloud Computing.

Spre deosebire de virtualizare care este o tehnologie, cloud computing este, în esență, un serviciu care ajută la furnizarea de servicii de calcul. Acestea includ servicii precum software, rețele, servere, baze de date, stocare etc. in cloud, adică pe internet. Pur și simplu virtualizarea poate supraviețui fără cloud computing, dar nu si invers. Resursele de calcul din cloud pot fi utilizate pe Internet la cerere iar companiile care furnizează acest serviciu sunt cunoscute sub denumirea de „furnizori de cloud”.

Există trei tipuri diferite de modele de cloud virtualizare publica, privata și hibrida.

În Cloud-ul public, serverul este distribuit între mai mulți utilizatori și este gestionat de furnizori de gazde in cloud terță parte. Întrucât într-un Cloud privat întregul server este alocat unei singure organizații și spațiul nu este împărțit cu cineva extern. Și, în sfârșit, după cum sugerează și numele, Cloudul Hibrid este o combinație a cloud-ului public și privat și oferă cele mai bune dintre cele două lumi.

În afară de diferitele modele de cloud, există chiar și trei servicii furnizate prin cloud.

Infrastructura ca si serviciu (IaaS), platforma ca si serviciu (PaaS) și software-ul ca si serviciu (SaaS). Fiecare dintre aceste servicii este construit unul peste celălalt și ajută la atingerea unor obiective diferite de afaceri. În funcție de cerințele dvs. de afaceri, puteți alege ce serviciu de cloud este cel mai potrivit pentru dvs.

Virtualizarea vs. Cloud Computing:

Acum, că am văzut diferența de bază dintre virtualizare și cloud computing, permiteți-ne să trecem in revista care dintre aceste două are mai multe avantaje. În mod ideal, virtualizarea are mai multe avantaje decât Cloud Computing. Cu toate acestea, totul depinde de tipul de afacere pe care o căutați și de cerințele.

De exemplu, într-un cloud public, resursele de calcul sunt împărțite între toți utilizatorii și nu există securitate implicată. Aceasta înseamnă că, dacă utilizatorul A folosește mai multe resurse, ceilalți utilizatori trebuie să facă compromisuri. Acest lucru ar putea afecta site-urile lor, viteza si timpul de incarcare. Cu un cloud privat, toate aceste probleme sunt rezolvate deoarece serverul folosește adevăratul beneficiu al virtualizării și oferă utilizatorului mai multă flexibilitate și control în gestionarea resurselor.

Pe de altă parte, cu ajutorul virtualizării, utilizatorii împărtășesc același spațiu cu alți utilizatori, dar nu folosesc aceleași resurse. Avantajul acestui lucru este că veți profita la maximum de serverele dvs., deoarece puteți instala mai multe sisteme și aplicații pe același hardware fizic. Astfel, virtualizarea devine mai ieftină în comparație cu cloud computing-ul.

Cu toate acestea, înseamnă că fiecare afacere ar trebui să utilizeze virtualizarea și nu Cloud Computing? Nu, în funcție de tipul de afacere pe care îl aveți și de nevoile sale, avantajele diferă.

Decizia care este potrivită pentru afacerea dvs.

Ca si afacere, dacă veti căuta un mediu de server mai detaliat și personalizabil, atunci virtualizarea este soluția pentru dvs. Vorbind în mod specific despre hosting, dacă doriți să aveți acces complet la toate resursele, atunci Virtual Private Server (VPS) Hosting este cea mai bună soluție pentru dvs.

Dacă sunteți o afacere în creștere și doriți să externalizați resursele IT, atunci cloud computing este cel pe care ar trebui să-l alegeți. În ceea ce privește găzduirea dacă sunteți în căutare de scalabilitatea ușoară a site-ului dvs. atunci Cloud Hosting este o opțiune eficientă.

0

Articole relevante

18 Jul2022

Este timpul să trecem exclusiv la NVMe?

Citește mai departe
05 Jul2022

De ce durează atât de mult adoptarea IPv6?

Citește mai departe
11 Nov2020

Importanța backup-ului datelor și a recuperării în caz de dezastru

Citește mai departe
11 May2020

Ce este un data center?

Citește mai departe
30 Mar2020

Considerații cheie ce trebuiesc luate in considerare înainte de migrarea în cloud

Citește mai departe
18 Feb2020

Calculator unități de rack

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT