Evoluția SSL și TLS

SSL și TLS sunt adesea folosite interschimbabil deoarece sunt strâns legate. Ambele sunt protocoale de comunicare online și servesc aceluiași scop, acela de criptare a comunicațiilor între un server w ...

Publicat la data de 24.07.2018

Actualizat la data de 15.02.2019

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

SSL și TLS sunt adesea folosite interschimbabil deoarece sunt strâns legate. Ambele sunt protocoale de comunicare online și servesc aceluiași scop, acela de criptare a comunicațiilor între un server web și browser-ul utilizatorului prin schimb de chei publice și private pentru a stabili o sesiune sigură. Singura diferență dintre cele două este faptul că TLS a evoluat din tehnologia SSL și este o versiune mai sigură a SSL. De fapt, este TLS (și nu SSL) care este utilizat astăzi pentru a asigura comunicațiile online, dar chiar și atunci ne referim la acesta ca SSL, deoarece numele a rămas și este folosit mai frecvent.

Schimbarea de la SSL la TLS

SSL 2.0 a fost proiectat de Netscape (SSL 1.0 nu a fost niciodată publicat din cauza unor erori grave de securitate) și lansat în 1995. Cu toate acestea, datorită vulnerabilităților care au afectat această versiune, Netscape a fost forțat să proiecteze un SSL 3.0 mai bun și mai sigur, un an mai târziu. SSL 3.0 a fost folosit pe scară largă până de curând – pentru a fi mai precis, până în 2014 – când o vulnerabilitate majoră găsită de echipa de securitate Google l-a închis definitiv.

În acel moment TLS a intrat în scenă

Deși SSL 3.0 a fost utilizat pe scară largă până recent, TLS, care reprezintă Transport Layer Security, a ieșit din umbra tehnologiei SSL (Secure Sockets Layer). În total, patru versiuni diferite ale TLS au fost lansate până în prezent, cel mai recent TLS 1.3 aflat încă în stadiul de dezvoltare. Din punctul de vedere al securității, TLS 1.3 este considerat un progres major, deoarece este de așteptat să elimine diferite tehnici criptografice cunoscute a fi exploatabile. De exemplu, sursele sugerează că TLS 1.3 va permite cifrele numai dacă acetsea oferă Criptare autentificată cu date suplimentare (AEAD).

TLS oferă mai multe avantaje

TLS 1.3 este de așteptat să fie extrem de eficient și din acest motiv se așteaptă să scape de „reluarea sesiunii și renegocierea”, ambele fiind cunoscute ca reprezentând mai multe amenințări distincte legate de securitate în trecut. De asemenea, se sugerează că va renunța complet la compresia la nivel de TLS ca urmare a atacurilor de securitate precum CRIME, TIME și BREACH. Luând în considerare toți acești factori, se poate spune că TLS 1.3 va fi „mult mai sigur” decât versiunile anterioare și predecesorul său SSL.

Va fi TLS 1.3 un protocol de comunicare imun la atacuri?

Din păcate, răspunsul este „Nu”. O situație stabilă în ceea ce privește securitatea online va rămâne întotdeauna un vis evaziv. Atâta timp cât există experți în securitate ce încearcă să consolideze securitatea lumii online, vor există hackeri care vor încerca diferite metode de a trece de această. Prin urmare, teoretic, TLS 1.3 poate părea sigur, dar, în practică, nu știm încă.

În prezent, există cel puțin două incertitudini:

– Unu: nu știm cât de bine va fi implementat protocolul TLS 1.3 și
– Doi: dacă implementările protocolului TLS 1.3 vor fi configurate în modul în care se presupune că acestea vor fi implementate.

După cum s-a menționat deja, peisajul de securitate este și va rămâne întotdeauna un teren plin cu mine care trebuie să fie călcate cu atenție. Și va putea TLS 1.3 să ofere o securitate suficientă? Numai timpul va spune.

0

Articole relevante

18 Dec2020

Adresă IP dedicată vs adresă IP shared

Citește mai departe
17 Apr2020

Păstrarea site-ului securizat în timp ce lucrați de acasă

Citește mai departe
24 Apr2019

SSL - Plătit sau gratuit?

Citește mai departe
13 Nov2018

Ce este Transport Layer Security (TLS)?

Citește mai departe
18 Sep2018

Ce se întâmplă atunci când nu vă reînnoiți certificatele SSL la timp?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT