+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Linux a lansat versiunea de Kernel 4.18

Kernel-ul Linux 4.18, lansat recent, a ajuns deja la versiunea 4.18.5. Cât de repede va ajunge pe sistemul sau în rețea dvs. depinde foarte mult de distribuțiile Linux pe care le utilizați. Dacă v-ați ...

Publicat la data de 04.09.2018

Actualizat la data de 19.02.2019

Scris de George Pavelescu

4 minute rămase

Kernel-ul Linux 4.18, lansat recent, a ajuns deja la versiunea 4.18.5. Cât de repede va ajunge pe sistemul sau în rețea dvs. depinde foarte mult de distribuțiile Linux pe care le utilizați.

Dacă v-ați întrebat vreodată dacă același kernel este utilizat în toate distribuțiile Linux, răspunsul este că toate distribuțiile Linux folosesc același nucleu mai mult sau mai puțin, însă există câteva considerații mari care fac acest „mai mult sau mai puțin” destul de semnificativ:

1. Cele mai multe distribuții adaugă sau elimină un cod pentru a face ca nucleul să funcționeze cel mai bine pentru ele. Unele dintre aceste modificări ar putea ajunge în cele din urmă în partea de sus a grămezii de cod unde vor fi integrate în mainstream, și vor face ca nucleul distribuției să fie unic – cel puțin pentru un timp.

2. Unele versiuni sunt reținute intenționat și nu utilizează ultima versiune a kernel-ului pentru a asigura un mediu mai previzibil și mai stabil. Acest lucru este valabil în special pentru versiunile destinate distribuției comerciale. De exemplu, RHEL (Red Hat Enterprise Edition) nu va fi actualizat la fel de agresiv ca și Fedora.

3. Unele distribuții folosesc o parte numită Linux-libre, care este o distribuție Linux fără nici un driver propriu construit. Ea omite software-ul care nu include codul sursă sau are codul sursă eliberat sub licențe de proprietate.

Ce este kernel.org?

În cazul în care această adresă URL nu vă este cunoscută, www.kernel.org este site-ul web al organizației care distribuie publicului gratuit kernel-ul Linux și alte programe software open source. Site-ul oferă arhive ale kernel-ului unde oricine poate descărca sursa. Și, da, chiar puteți descărca și codul sursă pentru Linux.

Ultima versiune stabilă este în prezent 4.18.5. Site-ul kernel.org furnizează directoare extensibile și ușor de navigat care pot arunca cât mai multă lumină pe kernel-ul Linux pe care ați putea să îl considerați necesar. Aceasta include posibilitatea de a vizualiza fișierele individuale care reprezintă porțiuni ale bazei de cod sau de a descărca versiuni anterioare sau curente.

Dacă accesați www.kernel.org, veți vedea opțiuni de descărcare a kernel tarballs, vizualizarea semnăturilor de verificare pentru versiunile .tar și investigarea patch-urilor. Dacă nu ați văzut niciodată cantitatea de cod din care este compus nucleul Linux sau nu v-ați imaginat cât de accesibilă este, vizitarea site-ului se poate dovedi a fi o experiență destul de interesantă. Încercați să dați jos un singur script, ales la întâmplare, și veți vedea cât de ușor este să cercetați codul care formează nucleul Linuxului.

Puteți descărca un întreg fișier tarball kernel Linux, cum ar fi cel pentru linux-4.18.5.tar.xz. Dacă descărcați unul dintre fișierele .tar, utilizați comanda „unxz” pentru a decomprima fișierul și tar pentru a extrage fișierele.

Categorii de kernel

Majoritatea dintre noi, probabil, rulează versiuni „stabile” de Linux. Cu toate acestea, este util să știți că nucleele intră într-o serie de clasificări de maturitate și ce înseamnă acest lucru pentru sistemele dvs. Ar trebui să vă obișnuiți să vedeți următoarele clasificări ale kernel-ului:

Prepatch – Acestea sunt pre-lansări de kernel destinate dezvoltatorilor de kernel și utilizatorilor Linux care sunt foarte nerăbdători să se vadă ultimul cod. Aceste kernel-uri conțin de obicei funcții care nu au fost încă testate complet.

Mainline – Aceste kernel-uri includ noi caracteristici care sunt introduse în cod în timp ce se lucrează la o nouă dezvoltare semnificativă.

Stable – Aceste kernel-uri au fost publicate, iar corecțiile de erori au fost înaintate către mainline. De obicei, doar câteva corecții de erori sunt lansate înainte ca nucleul următor să fie disponibil

Stable / EOL – Pentru aceste kernel-uri, nu mai sunt planificate alte corecții de bug-uri. Dacă rulați una dintre aceste versiuni, ar trebui să aveți în vedere cu certitudine upgrade-ul.

Longterm – Aceste kernel-uri sunt, de obicei, versiuni de kernel „cu întreținere pe termen lung”, furnizate în scopul administrării raportării corecțiilor de erori pentru structurile de kernel mai vechi.

Ce kernel Linux rulează sistemul dvs.?

Pentru a verifica cum se compară sistemul dvs. cu cel mai recent kernel Linux, utilizați comanda uname. uname -r va afișa detalii doar despre nucleul propriu-zis. Alte opțiuni uname furnizează informații suplimentare despre sistem. În bucla de mai jos, trecem prin fiecare opțiune uname. Output-ul a fost etichetat pentru a face fiecare opțiune mai ușor de înțeles.

$ for arg in s n r v m p i o

> do

> uname -$arg

> done

Linux <== kernel name (-s)

butterfly <== node name (-n)

4.18.0-041800-generic <== kernel release (-r)

#201808122131 SMP Sun Aug 12 21:33:20 UTC 2018 <== kernel version (-v)

x86_64 <== machine (-m)

x86_64 <== processor (-p)

x86_64 <== hardware platform (-i)

GNU/Linux <== operating system (-o)

Rețineți că denumirile „kernel release” și „kernel version” sunt cu totul diferite. Acest număr de 12 cifre pe care îl veți vedea în afișarea versiunii kernelului este pur și simplu o dată în formatul yyyy-mm-dd-time, în timp ce aceleași informații sunt afișate într-un format mai ușor de citit imediat după aceea (aparent cu o ușoară diferență în timp).

În încheiere

Kernelul 4.18 Linux aduce o mulțime de modificări binevenite pentru performanța, securitatea și funcționalitatea sistemelor noastre Linux. Dacă nu ați aruncat o privire la codul din care este construit nucleul linux, poate că este timpul să verificați cum arată și cât de ușor este acesta.

0

Articole relevante

16 Jan2019

Nodurile dintr-o rețea de calculatoare explicate

Citește mai departe
11 Dec2018

Ce sunt serverele Proxy

Citește mai departe
26 Nov2018

Atacurile DDoS la nivel de aplicație

Citește mai departe
21 Nov2018

AMD vrea să depășească Nvidia la nivel de data center

Citește mai departe
15 Nov2018

Intel răspunde "amenințării" Epyc de la AMD

Citește mai departe
14 Nov2018

AMD introduce arhitectura Zen 2

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT