+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Linux – Unix-ul lui Linus

În lumea rapidă a tehnologiei computerelor, orice s-a întâmplat cu mai bine de 10 ani în urmă pare a fi o istorie foarte veche. Chiar și originile Linux, care a fost odată un copil nou pe stradă Unix, ...

Publicat la data de 31.08.2018

Actualizat la data de 19.02.2019

Scris de George Pavelescu

4 minute rămase

În lumea rapidă a tehnologiei computerelor, orice s-a întâmplat cu mai bine de 10 ani în urmă pare a fi o istorie foarte veche. Chiar și originile Linux, care a fost odată un copil nou pe stradă Unix, încep să se dispară în trecutul îndepărtat.

Primele semne de Linux pot fi urmărite până în epoca PC-urilor compatibile IBM în jurul anului 1991. Un student de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a avut o idee: să construiască un sistem de operare asemănător Unix pentru PC-uri compatibile IBM. Elevul, Linus Torwalds, experimenta cu Minix, un sistem gratuit Unix pentru PC-uri, dezvoltat de Andrew S. Tanenbaum din Amsterdam, Olanda. Linus a vrut să dezvolte un sistem de operare Unix pentru PC-ul său, care să depășeasca limitele lui Minix. S-a întâmplat ca arhitectura PC-ului, pentru care și-a dezvoltat noul și imbunatatitul sistemul de operare Unix, să se transforme în cea mai de succes linie de calculatoare din lume. Aceasta a constituit baza pentru popularitatea rapidă a Linux-ului. Talentul și munca grea a lui Linus și sprijinul din partea comunității open source au făcut restul.

În a doua jumătate a anului 1991, lucrurile de neconceput au început să devină realitate când Linus a făcut versiunea 0.02 a ceea ce a devenit cunoscută sub numele de „Linux” („Unix Linus”) disponibilă comunității open source. Până în 1994 a fost gata să lanseze primul kernel Linux stabil (versiunea 1.0). Odată ce a ieșit, s-a răspândit rapid, a câștigat putere și a evoluat într-o varietate de specii („distribuții”). Astăzi, există aproximativ 29 de milioane de utilizatori Linux; mulți dintre ei implicați activ în dezvoltarea de software pentru el și dezvoltarea continuă a kernel-ului.

Unul dintre motivele de popularitate a Linux-ului provine din licența în baza căreia a fost lansată licența publică generală GNU. Se asigură că codul sursă Linux este disponibil gratuit tuturor și că oricine poate contribui la dezvoltarea sa. Acest lucru a adăugat efectiv mii de programatori echipei de dezvoltare Linux. În ciuda îngrijorării că mulți bucătari pot strica supa, rămâne faptul că numărul mare de dezvoltatori Linux a produs un sistem de operare cu o eficiență și robustețe fără precedent, cu nenumărate pachete software disponibile atât pentru afaceri, cât și pentru plăcere.

Acum, să aruncăm o privire asupra unora dintre avantajele sistemului de operare Linux care au făcut ca acesta să fie alegerea unui sistem de operare pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Avantaje Linux

1. Cost redus: Nu aveți nevoie să petreceți timp și bani pentru a obține licențe de când Linux și o mare parte din software-ul său are GNU General Public License. Puteți începe să lucrați imediat fără să vă faceți griji că software-ul dvs. poate înceta să lucreze oricând, deoarece versiunea gratuită de încercare expiră. În plus, există depozite virtuale mari, din care puteți descărca gratuit software de înaltă calitate pentru aproape orice sarcină pe care o puteți gândi.

2. Stabilitate: Linux nu trebuie să fie repornit periodic pentru a menține nivelurile de performanță. Nu îngheață sau încetinește în timp din cauza scurgeri de memorie și altele asemenea. Timpul de funcționare continuu de sute de zile (până la un an sau mai mult) nu este neobișnuit.

3. Performanță: Linux oferă performanțe ridicate persistente pe stațiile de lucru și pe toate rețele. Acesta poate gestiona simultan un număr neobișnuit de utilizatori și poate face computerele vechi suficient de receptive pentru a fi din nou utile.

4.Sprijin pentru rețea: Linux a fost dezvoltat de un grup de programatori pe Internet și, prin urmare, are un suport puternic pentru funcționalitatea rețelei; sistemele client și server pot fi configurate cu ușurință pe orice computer care rulează Linux. Acesta poate efectua sarcini precum backup-urile de rețea mai rapid și mai fiabil decât sistemele alternative.

5.Flexibilitate: Linux poate fi folosit pentru servere de înaltă performanță, aplicații desktop și sisteme încorporate. Puteți economisi spațiu pe disc doar prin instalarea componentelor necesare unei anumite utilizări. Puteți restricționa utilizarea anumitor computere, instalând, de exemplu, numai aplicații de birou selectate în locul întregii suite.

6. Compatibilitate: rulează toate pachetele software comune Unix și poate procesa toate formatele de fișiere obișnuite.

7. Alegerea: numărul mare de distribuții Linux vă oferă posibilitatea de a alege. Fiecare distribuție este dezvoltată și susținută de o organizație diferită. Puteți alege cel care vă place cel mai mult; funcționalitățile de bază sunt aceleași; majoritatea software-urilor rulează pe majoritatea distribuțiilor.

8. Instalare rapidă și ușoară: Cele mai multe distribuții Linux vin cu programe de instalare și configurare ușor de utilizat. Distribuțiile populare de Linux vin cu instrumente care fac instalarea de software suplimentar foarte ușor de utilizat, de asemenea.

9. Utilizarea completă a hard diskului: Linux continuă să funcționeze bine chiar și atunci când hard diskul este aproape plin.

10. Multitasking: Linux este conceput pentru a face multe lucruri în același timp; de exemplu, o lucrare de imprimare mare în fundal nu va încetini muncă dvs.

11. Securitate: Linux este unul dintre cele mai sigure sisteme de operare. „Pereții” și sistemele de permisiuni flexibile de acces la fișiere împiedică accesul vizitatorilor sau virușilor nedoriți. Utilizatorii de Linux trebuie să opteze pentru a selecta și descărca software în siguranță, gratuit, din depozite online care conțin mii de pachete de înaltă calitate. Nu sunt necesare tranzacții de cumpărare care să necesite numere de cărți de credit sau alte informații personale sensibile.

12. Sursă deschisă: dacă dezvoltați software care necesită cunoașterea sau modificarea codului sistemului de operare, codul sursă al Linux este la îndemână. Majoritatea aplicațiilor Linux sunt și Open Source.

Astăzi, combinația de computere ieftine și sisteme gratuite de operare Linux și software de înaltă calitate oferă soluții incredibil de ieftine atât pentru utilizarea de bază a biroului de acasă, cât și pentru aplicațiile de afaceri și știință de înaltă performanță. Alegerile disponibile ale distribuțiilor Linux și ale software-ului Linux ar putea fi copleșitoare la început, dar dacă știți unde să arătați, nu ar trebui să dureze mult timp pentru a vă găsi o bună orientare online.

0

Articole relevante

16 Jan2019

Nodurile dintr-o rețea de calculatoare explicate

Citește mai departe
11 Dec2018

Ce sunt serverele Proxy

Citește mai departe
26 Nov2018

Atacurile DDoS la nivel de aplicație

Citește mai departe
21 Nov2018

AMD vrea să depășească Nvidia la nivel de data center

Citește mai departe
15 Nov2018

Intel răspunde "amenințării" Epyc de la AMD

Citește mai departe
14 Nov2018

AMD introduce arhitectura Zen 2

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT