Viteza rețelelor de computere

Factorii care determină performanța unei rețele de computere pe înțelesul tuturor Împreună cu funcționalitatea și fiabilitatea de bază, performanța unei rețele de calculatoare determină utilitatea gen ...

Publicat la data de 09.10.2018

Actualizat la data de 19.02.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Factorii care determină performanța unei rețele de computere pe înțelesul tuturor

Împreună cu funcționalitatea și fiabilitatea de bază, performanța unei rețele de calculatoare determină utilitatea generală a acesteia. Viteza rețelei implică o combinație de factori interdependenți.

Ce este viteza rețelei?

Utilizatorii, evident, doresc ca rețelele lor să ruleze rapid în toate situațiile. În unele cazuri, o întârziere a rețelei poate dura doar câteva milisecunde și poate avea un impact neglijabil asupra a ceea ce face utilizatorul. În alte cazuri, întârzierile în rețea pot cauza încetinirea gravă a calității pentru un utilizator. Scenele tipice care sunt deosebit de sensibile la problemele legate de viteza rețelei includ

– timpul pentru stabilirea unei noi conexiuni

– timpul pentru încărcarea unei pagini Web

– timpul pentru descărcarea unei aplicații, a unui patch pentru sistemul de operare sau alte fișiere

– capacitatea de redare a conținutului video fără probleme pentru perioade lungi de timp

Rolul lățimii de bandă în performanța rețelei

Lățimea de bandă este un factor cheie în determinarea vitezei unei rețele de calculatoare. Practic, oricine știe de ratingurile pentru lățimea de bandă a ruterelor de rețea și a serviciilor de Internet, ratinguri care apar des în reclamele pentru pachetele de Internet

Lățimea de bandă în rețelele de calculatoare se referă la rata de date suportată de o conexiune sau o interfață de rețea. Aceasta reprezintă capacitatea globală a conexiunii. Cu cât este mai mare capacitatea, cu atât este mai probabil să avem parte de o performanță mai bună.

Lățimea de bandă se referă atât la ratingurile teoretice, cât și la performanța reală și este important să se facă distincția între cele două. De exemplu, o conexiune standard 802.11g Wi-Fi oferă 54 Mbps de lățime de bandă nominală, dar în practică atinge doar la 50% sau mai puțin din acest număr în ceea ce privește transferul real de date. Rețelele Ethernet tradiționale suportă teoretic 100 Mbps sau 1000 Mbps de lățime de bandă maximă, însă această sumă maximă nu poate fi atinsă într-un mod rezonabil. Rețelele celulare (mobile), în general, nu pretind nicio evaluare a lățimii de bandă, dar au aplicat același principiu. Cheltuielile pentru partea de rețelistică din hardware-ul calculatorului, protocoalele de rețea și sistemele de operare determină diferența dintre lățimea de bandă teoretică și debitul real al acesteia.

Măsurarea lățimii de bandă a rețelei

Lățimea de bandă reprezintă cantitatea de date care trece printr-o conexiune de rețea într-un timp dat, măsurată în biți pe secundă (bps). Există numeroase instrumente cu care administratorii de rețea pot să măsoare lățimea de bandă a conexiunilor de rețea. În LAN (rețele locale), aceste instrumente includ netperf și ttcp. Pe Internet, există numeroase programe de lățime de bandă și teste de viteză, cele mai multe disponibile pentru utilizarea online gratuită.

Chiar și cu aceste instrumente la dispoziția dumneavoastră, utilizarea lățimii de bandă este dificil de măsurat precis, deoarece variază în timp, în funcție de configurația hardware plus caracteristicile aplicațiilor software, inclusiv modul în care sunt utilizate.

Despre vitezele în bandă largă

Termenul de lățime de bandă mare este uneori folosit pentru a distinge conexiunile de internet în bandă largă, mai rapidă decât vitezele tradiționale de rețea dial-up sau celulare. Definițiile lățimii de bandă „ridicate” sau „scăzute” variază și au fost revizuite de-a lungul anilor, pe măsură ce tehnologia rețelei s-a îmbunătățit. În 2015, Comisia Federală a Comunicațiilor din SUA (FCC) și-a actualizat definiția legăturii dintre conexiunea de bandă largă (Broadband) cu acele conexiuni de cel puțîn 25 Mbps pentru descărcare și cu cel puțin 3 Mbps pentru încărcare. Aceste cifre reflectă o creștere accentuată față de minimele anterioare ale FCC de 4 Mbps de upload și de 1 Mbps de download. (Acum mulți ani, FCC și-a stabilit minimul la 0,3 Mbps).

Lățimea de bandă nu este singurul factor care contribuie la viteza percepută a unei rețele. Un element mai puțin cunoscut al performanței rețelei – latența – joacă, de asemenea, un rol important.

0

Articole relevante

18 Feb2020

Calculator unități de rack

Citește mai departe
16 Jan2019

Nodurile dintr-o rețea de calculatoare explicate

Citește mai departe
11 Dec2018

Ce sunt serverele Proxy

Citește mai departe
26 Nov2018

Atacurile DDoS la nivel de aplicație

Citește mai departe
21 Nov2018

AMD vrea să depășească Nvidia la nivel de data center

Citește mai departe
15 Nov2018

Intel răspunde "amenințării" Epyc de la AMD

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT