AMD vrea să depășească Nvidia la nivel de data center

Nu există nicio îndoială că afacerea din domeniul graficii a companiei AMD a ținut compania pe linia de plutire atunci când partea de CPU-uri s-a împotmolit. De mai multe ori am văzut cifre trimestria ...

Publicat la data de 21.11.2018

Actualizat la data de 19.02.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Nu există nicio îndoială că afacerea din domeniul graficii a companiei AMD a ținut compania pe linia de plutire atunci când partea de CPU-uri s-a împotmolit. De mai multe ori am văzut cifre trimestriale care au arătat că toată profitabilitatea a venit din partea GPU a pieței.

Diviziunea dintre aceasta și Nvidia este de aproximativ 2:1, potrivit analizei Steam. Nvidia are un impuls extraordinar pe care nu l-a pierdut. Și a permis companiei să se dezvolte în inteligența artificială (AI) atât de bine încât jocurile au devenit aproape domeniu secundar. Nu ca și cum aceștia au lăsat jucătorii în impas; acest domeniu nu mai este prioritatea majoră.

Cu AMD evoluând în ceea ce privește partea de GPU, compania a decis să nu mai cedeze întregul centru de date către Nvidia. Iar în această săptămână a introdus două noi GPU-uri având în vedere centrele de date și volumul de lucru cu HPC / AI.

Radeon Instinct MI60 și MI50 se bazează pe actuala arhitectură Vega a companiei și sunt concepute pe procesul de 7nm al TSMC. Mai degrabă, ele sunt poziționate în mod special pentru învățarea mașinii, computerele de înaltă performanță (HPC) și aplicațiile de redare decât pentru gameri.

MI60 va veni cu 32 GB de ECC HBM2 (memorie de înaltă bandă de bandă), în timp ce MI50 va primi 16 GB de memorie. Ambele carduri vor avea o lățime de bandă a memoriei de până la 1 TB / sec, ceea ce este vital pentru aplicațiile AI și HPC.

De asemenea, cardurile vor suporta PCIe 4.0, care are de două ori rata de transfer a celor mai omniprezente PCIe 3.0 și linkuri directe GPU-GPU folosind Infinity Fabric, aceeași tehnologie care conectează core-urile procesorului în cip-urile Ryzen și Epyc. Această tehnologie va oferi până la 200 GB / sec de lățime de bandă între până la patru unități de procesare grafică și este de trei ori mai rapid decât PCIe 4.0.

Plăcile vin cu suport nativ pentru virtualizare, permițând ca o placă să fie partajată în siguranță între mai multe mașini virtuale. Aceasta este o caracteristică importantă, deoarece aproape toți operatorii cloud-ului public oferă mașini virtuale accelerate pe parte de GPU.

AMD susține că MI60 va fi cel mai rapid accelerator de precizie dublă cu performanțe de până la 7,4 TFLOPS și MI50 până la 6,7 TFLOPS.

AMD avansează vizibil și pe parte de software

Pe lângă noile unități de procesare grafică, AMD a anunțat, de asemenea, o nouă versiune a runtime-ului ROCm open source, care oferă biblioteci și suport framework pentru workload-urile HPC GPU pe Linux.

Aici AMD se află cu adevărat în spatele celor de la Nvidia. Toate hardware-urile din lume sunt lipsite de valoare fără software, iar Nvidia are o experiență de 10 ani atunci când vine vorba de software-ul pentru HPC și AI. Unii cercetători foarte inteligenți, de la Stanford, au dezvoltat limbajul CUDA în 2007 pentru a profita de natura paralelă a unităților de procesare grafică, iar Nvidia a făcut un efort masiv pentru a introduce CUDA ca limbaj în universități din întreaga lume.

Mii de dezvoltatori cunosc CUDA, iar Nvidia nu încetinește eforturile educaționale. Este un limbaj destul de standard pentru procesarea GPU-urilor și de aceea AMD este aproape eliminat din lumea HPC și AI.

În lipsa portării CUDA către Radeon (aspect care nu se va întâmpla), AMD se află într-un punct mort. În general, dezvoltatorii nu preferă să folosească o mulțime de limbaje, iar atâta timp cât cunosc CUDA, ei vor rămâne fideli. Provocarea reală a AMD este aceea de a obține adepți în rândul dezvoltatorilor care să adopte ROCm în loc de CUDA, și asta va fi o muncă titanică.

0

Articole relevante

15 May2023

Standardele de acreditare pentru Centrele de Date

Citește mai departe
12 May2023

Ce este un Internet exchange?

Citește mai departe
23 Mar2023

Ce presupune procesul de colocare server și pentru cine este recomandat?

Citește mai departe
09 Mar2023

Cum te ajută serviciul de colocare să-ți dezvolți afacerea?

Citește mai departe
25 Jan2023

Supermicro lansează serverele alimentate cu Arm

Citește mai departe
30 Nov2022

Centrele de date sustenabile ale viitorului

Citește mai departe

Comentarii