De ce durează atât de mult adoptarea IPv6?

Au trecut șase ani de la lansarea oficială a IPv6 în ziua „World IPv6” în 2012, însă cea mai recentă versiune a Protocolului de Internet încă nu este responsabilă pentru majoritatea traficului online, ...

Publicat la data de 05.07.2022

Actualizat la data de 05.07.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Au trecut șase ani de la lansarea oficială a IPv6 în ziua „World IPv6” în 2012, însă cea mai recentă versiune a Protocolului de Internet încă nu este responsabilă pentru majoritatea traficului online, potrivit Societății de Internet.

Ce este IPv6 și de ce este important?
IPv6 este cea mai recentă versiune a protocolului de internet, care identifică dispozitivele de pe internet pentru a putea fi localizate. Fiecare dispozitiv care utilizează internetul este identificat prin propria sa adresă IP pentru funcționarea comunicării prin internet. În acest sens, este la fel ca adresele străzilor și codurile poștale pe care trebuie să le cunoașteți pentru a trimite o scrisoare.

Versiunea anterioară, IPv4, folosește o schemă de adresare pe 32 de biți pentru a suporta 4,3 miliarde de dispozitive, ceea ce se credea a fi suficient la momentul implementării. Cu toate acestea, odată cu creșterea internetului, computerelor personale, smartphone-urilor și acum Internetul lucrurilor, a devenit clar că lumea are nevoie de mai multe astfel de adrese.

Din fericire, Internet Engineering Task Force (IETF) a recunoscut acest lucru în urmă cu aproape 25 de ani. În 1998, a creat IPv6, care utilizează în schimb adresarea pe 128 de biți pentru a suporta aproximativ 340 de trilioane de miliarde (sau 2 la puterea 128). În loc de metoda adresei IPv4 formată din patru seturi de numere cu una până la trei cifre, IPv6 utilizează opt grupuri de patru cifre hexazecimale, separate prin două puncte.

IPv6, versiunea modernă din cadrului Protocolului de Internet care stă la baza tuturor aspectelor din rețea, se confruntă cu o creștere constantă în rândul furnizorilor de servicii, dar nu și-a împins predecesorul, IPv4, spre scoaterea din uz, potrivit unui raport publicat de Internet Society.

Există 24 de țări din lume în care IPv6 reprezintă mai mult de 15% din traficul IP total și 49 care abia au depășit pragul de 5%. Cu toate acestea, Internet Society – o organizație non-profit care promovează standardele de internet și accesul liber la acesta – descrie tehnologia ca fiind trecerea de la etapa de dezvoltare a „adoptării timpurii” la faza de „majoritate timpurie”.

O parte din raționamentul care stă la baza caracterizării solare a stării IPv6 a grupului este natura creșterii utilizării standardului. Unii dintre cei mai importanți operatori de telefonie din lume – inclusiv cei patru mari operatori de telefonie mobilă americani, Comcast și India – Reliance JIO, cu cei 237 de milioane de abonați – utilizează deja IPv6 pentru traficul pe Internet. Deoarece rețelele IPv6 pot simplifica dramatic operațiunile de rețea și mențin costurile scăzute, există motive să se creadă că această tendință va continua.

Aplicațiile de renume țin IPv6 pe loc?

ISOC a remarcat că una dintre provocările majore pentru implementarea IPv6 este piața de întreprinderi. Datorită aplicațiilor care ar putea să nu fie arhitectate pentru a rula pe IPv6, mulți utilizatori de întreprinderi au încă nevoie de conectivitate IPv4. Însă acest lucru face ceea ce grupul numește „o oportunitate de afaceri interesantă” – dat fiind faptul că Microsoft a achiziționat 666.000 de adrese IPv4 în 2011 pentru 11.25 dolari fiecare, companiile care au un salt în adoptarea IPv6 pot profita de piața pentru adrese IPv4 înainte ca valoarea să înceapa să scadă, scădere așteptată să se întâmple în 2024.

În general, creșterea a continuat. Dintre cele 1.000 de site-uri cele mai populare, conform Alexa, 28% lucrează cu IPv6, cu o creștere de 5 puncte procentuale față de numărul din ultimul an. Această cifră a crescut de asemenea cu 4 puncte procentuale pentru cele mai importante milioane de site-uri, de la 13% la 17%.

Cu toate acestea, perspectiva adoptării IPv6 nu este uniform așteptată. Un proiect de propunere al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor de a deplasa internetul în general spre IPv6 a fost puternic criticat pentru că nu a făcut suficient pentru a reduce dependența de IPv4 și este puțîn probabil să se ajungă la reforme semnificative.

De ce nu există IPv5?
A existat un IPv5 care era cunoscut și sub numele de Internet Stream Protocol, abreviat simplu ca ST. A fost conceput pentru comunicații orientate spre conexiune prin rețele IP, cu intenția de a accepta voce și video.

A avut succes la acea sarcină și a fost folosit experimental. Un neajuns care a subminat utilizarea sa populară a fost schema de adrese pe 32 de biți – aceeași schemă folosită de IPv4. Ca rezultat, a avut aceeași problemă pe care a avut-o IPv4 – un număr limitat de adrese IP posibile. Aceasta a dus la dezvoltarea și eventuala adoptare a IPv6.

0

Articole relevante

15 May2023

Standardele de acreditare pentru Centrele de Date

Citește mai departe
12 May2023

Ce este un Internet exchange?

Citește mai departe
23 Mar2023

Ce presupune procesul de colocare server și pentru cine este recomandat?

Citește mai departe
09 Mar2023

Cum te ajută serviciul de colocare să-ți dezvolți afacerea?

Citește mai departe
25 Jan2023

Supermicro lansează serverele alimentate cu Arm

Citește mai departe
30 Nov2022

Centrele de date sustenabile ale viitorului

Citește mai departe

Comentarii