Intel răspunde „amenințării” Epyc de la AMD

Ne place să vedem din nou piața chip-urilor în competiție. Intel a anunțat în mod oficial o nouă clasă de procesoare Xeon Scalable, codificate cu denumirea „Cascade Lake-AP” sau Cascade La ...

Publicat la data de 15.11.2018

Actualizat la data de 19.02.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Ne place să vedem din nou piața chip-urilor în competiție. Intel a anunțat în mod oficial o nouă clasă de procesoare Xeon Scalable, codificate cu denumirea „Cascade Lake-AP” sau Cascade Lake Advanced Performance, care în multe privințe depășește ce are de oferit AMD.

Vestea vine înaintea show-ului Supercomputing 18 și a fost făcută public probabil pentru a evita să fie acoperită de viitoarele știri. De asemenea, vine o zi înainte de un anunț AMD, care ar trebui să facă valuri când citiți acest articol. Nu credem că acest aspect ar fi o coincidență.

Procesoarele Cascade Lake-AP vin cu până la 48 de nuclee și suport pentru 12 canale de memorie DDR4, un salt mare peste vechiul design și un salt peste procesoarele pentru servere Epyc de la AMD. Procesorul de top al celor de la Intel, Xeon Platinum 8180, are doar 28 nuclee și șase canale de memorie, în timp ce AMD Epyc are 32 nuclee și opt canale de memorie.

Pentru a ajunge la 48 de nuclee, Intel a trebuit să facă ceva ce s-au ferit să facă la un momentdat. Modelele de tip Cascade Lake-AP folosesc ceea ce se numește Multi-Chip Package (MCP) design, unde CPU-ul este de fapt compus din patru pachete CPU interconectate printr-o tehnologie de vârf. Anul trecut, Intel ridiculizat designul Epyc ca fiind „patru matrițe lipite pe o masă.” Așa a obținut Epyc 32 de nuclee. Sunt patru matrițe cu opt nuclee conectate prin ceea ce AMD numește Infinity Fabric.

Acum, Intel face același lucru. Cip-urile sale cele mai recente sunt pachete unice cu 28 nuclee și, evident, legile fizicii le-au stat în cale. Sunt mai ușor de construit pachete mai mici de 8-12 nuclee care să fie legate între ele decât construcția unui pachet monolitic.

Deci, Cascade Lake-AP utilizează o pereche de pachete de 24 de nuclee legate de interconexiuni de mare viteză. Aceasta este o tehnică de fabricație mai bună decât construirea unui cip mare de 48 de nuclee deoarece, dacă există un defect într-unul din cele 48 de nuclee, întregul cip va fi inutilizabil. În 24 de nuclee, există mai puține șanse ca ceva să meargă prost. Acest lucru se traduce într-un cip mai ieftin pentru client.

Intel a confirmat că acest cip deține patch-uri pentru vulnerabilitățile Meltdown și Spectre, făcându-l primul chip cu hardware ce poate mitiga vulnerabilitățile.

Singurul lucru pe care Intel nu l-a dezvăluit este dacă procesoarele vor avea hyper-threading, ceea ce ar echivala cu 96 de thread-uri per cip. Intel ar lăsa să se înțeleagă doar că se bazează pe arhitectură Skylake, care are hyper-threading, dar nu precizează dacă cipul are hyper-threading.

Intel vizează piețele HPC și AI

Intel vizează HPC și inteligența artificială (AI) și are unele pretenții îndrăznețe, cum ar fi Linpack până la 1.21X versus procesoru Intel Xeon Scalable 8180 și 3.4X versus AMD EPYC 7601, Stream Triad până la 1.83X versus Intel Scalable 8180 procesor și 1.3X versus AMD EPYC 7601 și cu performanțe de inferență de învățare de până la 17X mai mari decât Xeon Scalable 8180.

Procesorul folosește același proces de proiectare de 14nm ca și precedentele cip-uri Cascade Lake, însă Intel nu precizează dacă folosește și același socket LGA3647. Dacă se întâmplă acest lucru, Cascade Lake-AP ar avea probleme în anumite moduri, deoarece același număr de pini ca și la chip-urile mai vechi înseamnă același număr de benzi PCIe 3.0, aceeași viteză de memorie și aceeași viteză Ultra Path Interconnect (UPI) ca și predecesorii săi.

Procesoarele Intel Xeon Scalable sunt așteptate să fie disponibile în prima jumătate a anului 2019.

0

Articole relevante

18 Jul2022

Este timpul să trecem exclusiv la NVMe?

Citește mai departe
05 Jul2022

De ce durează atât de mult adoptarea IPv6?

Citește mai departe
11 Nov2020

Importanța backup-ului datelor și a recuperării în caz de dezastru

Citește mai departe
11 May2020

Ce este un data center?

Citește mai departe
30 Mar2020

Considerații cheie ce trebuiesc luate in considerare înainte de migrarea în cloud

Citește mai departe
18 Feb2020

Calculator unități de rack

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT