Nodurile dintr-o rețea de calculatoare explicate

Un nod este orice dispozitiv fizic dintr-o rețea de alte dispozitive care poate trimite, primi și da mai departe informații. Computerul este cel mai des întâlnit nod și se numește adesea nodul compute ...

Publicat la data de 16.01.2019

Actualizat la data de 19.02.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Un nod este orice dispozitiv fizic dintr-o rețea de alte dispozitive care poate trimite, primi și da mai departe informații. Computerul este cel mai des întâlnit nod și se numește adesea nodul computerului sau nodul de internet.

Modem-urile, switch-urile, hub-urile, serverele și imprimantele sunt, de asemenea, noduri, la fel ca și alte dispozitive care se conectează prin WiFi sau Ethernet. De exemplu, o rețea care conectează trei computere și o imprimantă, alături de alte două dispozitive fără fir, are în total șase noduri.

Nodurile dintr-o rețea de calculatoare trebuie să aibă o anumită formă de identificare, cum ar fi o adresă IP sau o adresă MAC, pentru a fi recunoscute de alte dispozitive din rețea. Un dispozitiv fără aceste informații sau unul care a fost deconectat nu mai funcționează ca un nod.

Ce face un nod de rețea?

Nodurile de rețea sunt piesele fizice care alcătuiesc o rețea, deci există adesea câteva tipuri diferite.

Un nod de rețea este de obicei orice dispozitiv care primește și apoi comunică ceva prin rețea, dar poate primi și salva doar datele, transmițând informații în altă parte sau poate crea și trimite date.

De exemplu, un nod de computer poate crea copii de rezervă online pentru fișiere sau trimite un e-mail, dar poate și să facă streaming video și să descarce alte fișiere. O imprimantă din rețea poate primi solicitări de imprimare de la alte dispozitive din rețea în timp ce un scaner poate trimite imagini înapoi la calculator. Un router determină ce date sunt trimise pe fiecare dispozitiv care solicită descărcări de fișiere în cadrul unei rețele, dar sunt, de asemenea, folosite pentru a trimite cereri către internetul public.

Alte tipuri de noduri

Într-o rețea de cablu TV pe bază de fibră, nodurile sunt casele și / sau întreprinderile care sunt conectate la același receptor de fibră optică.

Un alt exemplu de nod este un dispozitiv care oferă servicii de rețea inteligente într-o rețea celulară, cum ar fi un controler de stație (BSC) sau un Gateway GPRS Support Note(GGSN). Cu alte cuvinte, nodul celular este cel ce oferă controalele software din spatele echipamentului celular, cum ar fi structura de antene care sunt utilizate pentru a transmite semnale către toate dispozitivele din rețeaua celulară.

Un supernod este un nod dintr-o rețea peer-to-peer care funcționează nu numai ca un nod obișnuit, ci și ca un server proxy, tot odată fiind și dispozitivul care transmite informații altor utilizatori din cadrul rețelei P2P. Din acest motiv, supernodurile necesită mai mult CPU și lățime de bandă decât nodurile obișnuite.

Ce este termenul de „End-Node Problem”?

Există un termen numit „End-Node Problem” care se referă la riscul de securitate care vine odată cu utilizatorii care își conectează computerele sau alte dispozitive într-o rețea sensibilă, fizic (la locul de muncă) sau prin cloud (oriunde) folosind același dispozitiv pentru a efectua activități nesecurizate.

Câteva exemple includ un utilizator final care își ia laptopul de serviciu cu el, și își verifică e-mailurile într-o rețea nesecurizata cum ar fi la o cafenea sau un utilizator care își conectează laptopul personal sau telefonul la rețeaua Wi-Fi a companiei.

Unul dintre cele mai mari riscuri pentru o rețea corporatistă este un dispozitiv personal care a fost exploatat și apoi utilizat în acea rețea. Problema este destul de clară: dispozitivul amestecă o rețea potențial nesecurizată și rețeaua de afaceri care conține probabil date sensibile.

Dispozitivul utilizatorului final ar putea fi infectat cu programe cum ar fi cele de tip keylogger sau programele de transfer de fișiere care extrag informații sensibile sau pot muta malware în rețeaua privată odată ce conexiunea a fost stabilită.

Există multe modalități de a evita această problemă, de la VPN-uri și autentificarea în doi factori la un software special bootabil, care va permite utilizarea numai a anumitor programe.

Cu toate acestea, o altă metodă este de a educa pur și simplu utilizatorii cu privire la modul de a-și asigura în mod corespunzător dispozitivul. Laptopurile personale pot folosi un program antivirus pentru a păstra fișierele lor protejate împotriva malware-ului, iar smartphone-urile pot utiliza o aplicație antimalware similară pentru a detecta viruși și alte amenințări înainte de a le face rău.

Alte semnificații ale nodurilor

Nodul este, de asemenea, cuvântul folosit pentru a descrie un fișier de computer atunci când se referă la o structură de date arborescentă. La fel ca un copac adevărat în care ramurile își păstrează frunzele, folderele din cadrul unei structuri de date își păstrează propriile fișiere. Fișierele ar putea fi numite frunze sau noduri de frunze.

Cuvântul „nod” este folosit și cu node.js, care este un mediu de rulare JavaScript folosit pentru executarea codului JavaScript din partea unui server. „Js” din node.js nu se referă la extensia de fișier JS utilizată cu fișiere JavaScript, ci este doar numele instrumentului.

0

Articole relevante

15 May2023

Standardele de acreditare pentru Centrele de Date

Citește mai departe
12 May2023

Ce este un Internet exchange?

Citește mai departe
23 Mar2023

Ce presupune procesul de colocare server și pentru cine este recomandat?

Citește mai departe
09 Mar2023

Cum te ajută serviciul de colocare să-ți dezvolți afacerea?

Citește mai departe
25 Jan2023

Supermicro lansează serverele alimentate cu Arm

Citește mai departe
30 Nov2022

Centrele de date sustenabile ale viitorului

Citește mai departe

Comentarii